Annonce
Elbobladet

Eksperter i gang på Fredericia Vold: Store jordskred skal udbedres

Voldskredene i vinter analyseres nu med boringer, så en korrekt reetablering kan foretages efter sommerferien. Foto: Museerne i Fredericia
Tonsvis af ler og sand gled ned mod stranden i vinter. Museer borer for at komme frem til, hvordan det undgås en anden gang.
Annonce

Fredericia: Nu går Fredericia Kommune i gang med at udbedre de to steder på volden, der blev ramt af skred i vinter.

Historisk store mængder regn fik tonsvis af jord ovenfor caféen på Østerstrand og ud for sundhedshuset til at sætte sig i bevægelse.

- I første omgang foretager virksomheden Sweco fire boringer, skriver Museerne i Fredericia på Fredericia Volds side på Facebook:

- Der foretages to boringer ved hvert skred, henholdsvis en boring i voldstien ned i 10 meters dybde og en boring nede ved voldens fod - i en dybde af fem meter. Første boring fandt sted mandag.

Boringerne samler prøver op, så man kan analysere, hvilke jordtyper voldskråningen er opbygget af.

Annonce

Skjulte rum årsagen?

- Analysen skal afklare, hvad det er, der har forsaget jordskreddene, samt afklare hvordan reetableringen bedst foretages, så det ikke sker igen, forklarer voldmester og kulturarvsinspektør, Mikael Holdgaard Nielsen:

- Desuden foretages en opmåling af jordens beskaffenhed langs Østervold, som samtidig kan se, om der findes skjulte genstande under jorden. Det kan nemlig ikke udelukkes, at de gamle jordudposninger, som fandtes begge steder i forvejen, skyldes ikke-opfyldte byggerier fra 2. Verdenskrig.

Jorden gled ned ved caféen på Østerstrand (billedet) samt på et stykke henne ved sundhedshuset. Arkivfoto: Museerne i Fredericia

- Vi har jo tidligere konstateret, at torpedobunkerne i Østervold blev efterladt som hulrum. Vi kan på denne måde måske få vished for, om det sydligste skred er sket over en torpedobunker, og om det nordligste skred er sket over den dobbelttunnel, der har gået fra Bülows Kaserne til stranden.

- Efter boringerne og den geofysiske opmåling udarbejdes en rapport, som skal danne grundlaget for den egentlige genopbygning på den anden side af sommerferien, oplyser Museerne i Fredericia.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce