Annonce
Elbobladet

Elsebeth fejer ikke kun for egen dør: Hun rydder op, hvor andre sviner

Elsebeth Thomsen rydder op efter andre i sit kvarter i Fredericias nordby. Tre gange daglig går hun tur med hunden og skraldeposen. I begyndelsen så mange skævt til hende, men nu smiler og vinker de fleste. Foto: Peter Friis Autzen
Tre gange om dagen går Elsebeth Thomsen tur med hunden og en skraldepose. Så nu er der mindre skrald i hendes nabolag. Det hele begyndte med en sur skoleinspektør i 1958.
Annonce

Fredericia: - Jeg gider ikke være sur. Men jeg kan godt undre mig over, hvad der får folk til bare at smide skrald ud af bilvinduet. Ja, jeg forstår det simpelthen ikke, siger Elsebeth Thomsen.

Hun bor i Fredericias nordby. Hver gang hun går ture med hunden Daisy. Hun tager en plastikpose med. Alt skrald og skidt, hun ser på vejen, fortovet og i rabatten, samles op og smides derefter i den kommunale skraldespand.

Nogle gange er det meget, nogle gange er det lidt. Men der er aldrig ingenting.

Det er efterhånden mange år siden, Elsebeth begyndte at rydde op efter andre. Og heldigvis kan hun fornemme, at det virker.

Du har pligt til at feje for egen dør

  • Hvis din grund ligger ud til offentlig vej eller fortov, har du pligt til at holde fortovet rent og ryddeligt.
  • Det betyder blandt andet, at du har ansvaret for at fjerne sne og bekæmpe glat føre. Men det betyder også, at du har pligt til at holde det rent for affald. Du har med andre ord pligt til at rydde op efter dem, der smider affald eller efterlader hundelorte på "dit" fortov. Om ikke andet så, hvis det er særligt forurenende affald eller er til gene for den gående trafik. Det fremgår af Fredericia Kommunes vinter- og vedligeholdelsesregulativ.
  • Renholdelsespligten gælder ikke cykelstier.
  • Nogle kommuner har også regler om, at grundejeren også skal luge ukrudt på for ikke-belagte fortove. Det er ikke tilfældet i Fredericia.

- Folk smider ikke så meget affald på "min" vej i dag, som de gjorde tidligere. Jeg tror, at det hænger sammen med, at de kan se hvor rent og pænt her er nu. Men der kan selvfølgelig også være andre årsager, siger hun.

Elsebeth synes ikke, at hun er nogen helt. Men hun kunne godt ønske sig, at andre gjorde som hun.

- Tænk hvis alle samlede affald på bare én vej. Der ville blive så pænt, siger hun.

Annonce

Det begyndte, da...

Elsebeths rolle som affalds-fjerner begyndte, da hun som sygeplejeske cyklede mellem hjemmet i nordbyen og arbejdet i midtbyen.

- Jeg cyklede via Fælleden. Og hvis jeg så affald ligge på jorden, stoppede jeg op for at tage det med i cykelkurven, siger hun.


Jeg gør det ikke for, at andre skal tænke "nej, hvor er hun dygtig". Jeg gør det, fordi det er træls med alt det skrald.

Elsebeth Thomsen


Især var der meget affald at samle på vendepladsen for enden af Heerupsvej. Her holdt mange chauffører deres frokostpause, og flere af dem smed madpapir, øldåser og andet ud af vinduet, inden de kørte videre.

- Især én mand smed meget affald. En dag bankede jeg på hans rude og spurgte, hvorfor han svinede så meget. Han benægtede pure, at han smed affald. I stedet for at skælde ud, brugte jeg kvindelist og roste ham. "Hvor er det altså godt, at du ikke smider affald. Prøv at se, hvordan andre sviner området til med skrald. Det er bare super, at du ikke gør som dem". Efter den dag smed han ikke mere affald, siger Elsebeth og griner af sin egen snedighed.

Annonce

Næ, det begyndte, da...

For 15 år siden var Elsebeth gennem en tid med rygoperation og smerter.

Hun stavrede rundt med to krykkestokke. Med dårlig balance og med hundens snor bundet om maven kæmpede hun med ujævne fortovsfliser, huller i asfalten og affald i store mængder. Nogle gange sække med affald - for eksempel med brugte bleer.

Men hun overgav sig ikke.

Skod for skod, dåse for dåse og slikpose for slikpose gjorde hun rent på Heerupsvej.

Selv på en pæn dag er der skrald at samle. En lille del er formentlig tabt, men langt det meste er smidt med vilje, skønner Elsebeth. Blandt andet øldåser og cigaretskodder i massevis. Her ses resultatet af ti minutters "høst". Foto: Peter Friis Autzen

- Når man ikke er særlig mobil, kommer man kun ud i et ganske lille område omkring hjemmet - og så er det altså træls med alt det affald. Nogle gange bandt jeg hundesnoren til busstoppestedet, mens jeg stavrede ned i grøften for at fjerne skrald. Det gav lidt sjove situationer, når folk kunne se hunden uden at se dens ejer nogen steder. Hunden venter på bussen, var der nogen der sagde.

Det var i den periode, Elsebeth besluttede sig for at "adoptere" Heerupsvej.

- Jeg har besluttet mig for at holde den vej ren. Man bliver aldrig helt færdig. Slet ikke med cigaretskodder. Især, når der er vejarbejde, ligger der rigtig mange skodder, siger hun.

Hun ved, at andre veje i nordbyen er "adopteret" af andre affalds-samlere. De deles om arbejdet, uden at nogen styrer det eller fordeler det.

Annonce

Nej forresten, i virkeligheden begyndte det, da...

Ved nærmere eftertanke har Elsebeth ikke kun haft et særligt forhold til smidt affald siden sit arbejdsliv eller fra pensionistårene.

- I virkeligheden begyndte det jo helt tilbage i skolen, siger hun og husker tilbage til sin skoletid i Vejle.

- Vi skulle stå ret på rad og række i skolegården. Vores inspektør var altid sur. En dag smilede jeg til ham, og så blev han så vred på mig, at han straffede mig: Jeg skulle samle affald i hele skolegården. Jeg syntes, at det var uretfærdigt, for jeg havde jo ikke gjort noget forkert, siger Elsebeth og bliver tydeligt irriteret.

Elsebeth Thomsen har for længst lovet sig selv ikke at blive sur og gnaven over affald. Hun fjerner det bare. Foto: Peter Friis Autzen

- I skolegården svor jeg, at jeg aldrig ville samle affald op igen. Men det kom jeg jo til alligevel. Og nu kan jeg næsten ikke lade være. Altså, forleden var vi på cykletur på Fanø, og jeg så nogle øldåser i rabatten. Hvis jeg stoppede for at samle dem op, ville jeg komme langt bagud i forhold til dem, jeg fulgtes med. Så jeg lod være. Men jeg noterede mig, hvor de lå - hvis nu jeg kom forbi igen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny butik på vej på Vejlevej: - Vi er vilde med varer, der bare er bedre

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Renault vækker kultbil til live

Elbobladet

Tantes Have afventer spændt genåbning: - Så snart vi ved noget, kan vi sige 'go' til en masse

Elbobladet

Et øjeblik: Den meget nære nabo

Elbobladet

Dramatiske billeder: Havørne presser and til druknedøden under isen

Annonce