Annonce
Elbobladet

Er der sat tilstrækkeligt med midler af til at passe volden?

Fredericia er ikke kun fremtid - byen er også fortid, og det er stadig voldanlægget, der gør Fredericia helt anderledes, fremhæver skribenten. Foto: Morten Zierau
Annonce

I dag bygges der meget på havneområdet. Dét gør der i mange danske provinsbyer nu, hvor provinshavnene har mistet deres betydning og har givet disponibel kajplads, og på det punkt adskiller Fredericia sig ikke fra mange andre havnebyer.

Det er helt naturligt og forståeligt, at Kanalbyen fylder meget – på alle måder.

Gennem årene har byen fået flere fondsmidler, der har gjort, at gode projekter er blevet virkeliggjort; men bortset fra planer om ændringer ved portene og indkørslerne til byen, er der ikke kommet mange midler til selve voldanlægget.

Men byen er ikke kun fremtid. Den er også fortid, og voldanlægget er og bliver det helt specielle og særlige ved byen, og i forhold til Kanalbyen er voldanlægget stadig dét, der gør Fredericia helt anderledes.

Voldanlægget har to funktioner: Det er en bypark med træer, buske og græs, og det er en fæstning – uden nævneværdig beplantning og med græsset slået.

I dag har man en fornemmelse af, at pasningen af volden sker helt afhængig af den afsatte økonomi.

Det var ønskeværdigt, hvis man én stund koncentrerede sig i en diskussion om, hvad der skal være bypark og hvad der skal være fæstning – og så helt bort fra økonomien.

Virkeligheden skal hurtig nok indhente den ideelle løsning; men så har man en plan at prioritere ud fra.

Hvis man er særlig interesseret i voldanlægget som fæstning, kan man se en ’ren’ fæstning: Kastellet i København.

Derfor nogle spørgsmål: Er der i dag det rigtige forhold mellem bypark og fæstning?

Er der afsat tilstrækkelig økonomiske midler til pasningen?

I dag er antallet, der passer voldanlægget + Skanse IV ved Skanseparken, to mand. Hvis man finder ud af, at mere af voldanlægget skal ses som fæstning, skulle maskinerne nok kunne klare nogle flere arbejdstimer med flere mandetimer afsat!

Det var beklageligt, at man ikke, da man havde mulighed for det, lod vandværksvillaen ved Kongens Port rive ned, sådan som Slots-og Kulturstyrelsen anbefalede i 2014, og derfor muliggjorde, at volden fik en naturlig afslutning ud mod Lillebælt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce