Annonce
Elbobladet

Erhvervspraktik er læring: De unge snuser til det, der venter dem

Når skoleelever kommer i erhvervspraktik, handler det ikke kun om at finde ud af, hvad man vil være når man bliver stor. Foto: Claus Thorsted /Scanpix Denmark
Når skoleelever tager ud i erhvervspraktik i en virksomhed, handler det ikke ret meget om karrierevalg. Til gengæld handler det om personlig udvikling.
Annonce

Fredericia: Hvor mange der ligesom Jette Jacobsen fra Fredericia i dag arbejder i det fag, de var i praktik i, da de gik i 8.klasse, er der ikke lavet mange statistikker over. Det er i hvert fald ikke lykkedes ElboBladet at finde en sådan statistik – og leder af UU Fredericia, Anders Ladegaard, har ikke kendskab til en sådan.

Erhvervspraktikken handler nemlig ikke om, at de ældste elever i grundskolen skal finde det job, de ønsker at gøre karriere i. Det handler om noget helt andet.

- Formålet er ikke at finde ud af, hvad de skal være, når de bliver store, siger Anders Ladegaard.

- Det handler om læring. De lærer en masse om sig selv, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Og så handler det om, at de lærer om, hvad det er for et liv, der venter dem på ungdomsuddannelserne og på arbejdsmarkedet.

Erhvervspraktikken hjælper flere elever til at finde ud af, hvilken retning de skal efter 9. eller 10.klasse – og det er en kærkommen bonus.

Ifølge Anders Ladegaard bruger de unge også praktikken forskelligt.

- Nogle vil prøve noget meget specifikt – en specifik branche. Andre vil bare prøve at være ude i et job, siger han.

Annonce

De unge har ret til praktik

For to år siden blev skolelovgivningen ændret, så i dag er erhvervspraktikken blevet en rettighed for eleverne i 8. og 9. klasse.

I Fredericia Kommune er der også sket ændringer. Uddannelsesudvalget har valgt at opprioritere erhvervspraktikken og har derfor investeret i portalen www.elevpraktik.dk, hvor virksomheder kan melde ind, hvis de søger erhvervspraktikanter. Det gør det nemmere for elever og virksomheder at finde hinanden.

Hvornår eleverne skal i praktik, er op til de enkelte skoler. Den nye tilgang i Fredericia Kommune er overvejende individuel.


Erhvervspraktik handler ikke om at finde ud af, hvad man vil være, når man bliver stor.

Anders Ladegaard, UU Fredericia


- Vi gør alt, hvad vi kan for at imødekomme de unges og virksomhedernes ønsker, siger Anders Ladegaard og giver et eksempel:

- Nogle brancher kører efter et bestemt koncept for deres erhvervspraktikanter. Det er for eksempel Forsvaret, som på landsplan tager 6.000 erhvervspraktikanter om året. Det er bestemte perioder og bestemte afdelinger. Det samme gælder sygehusene og politiet, når de tager praktikanter.

Typisk sender skolerne elever i erhvervspraktik om efteråret, men på grund af covid-19 bliver der ikke sendt hele klasser ud i praktik dette efterår. Enkelte elever er eller har været i praktik.

- Vi må nok indstille os på, at dette skoleår kommer til at blive præget af covid-19. Men så snart verden ser lysere ud, så sætter vi fuld blus på erhvervspraktikken igen, lyder det fra Anders Ladegaard, som har udviklet et nyt vejledningsforløb.

Uddannelsesudvalget ønsker nemlig, at elevernes udbytte af erhvervspraktikken bliver endnu større. Derfor har UU Fredericia udviklet et før, under og efter vejledningsforløb, så eleverne lærer om sammenhængen mellem uddannelse og job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny bog om Skærbæk på vej

Elbobladet

Mad med mening

Elbobladet

Ny liste klar: Her skal du også bære maske eller visir i Fredericia

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Mundbind er på plads mellem indkøbsvarer og skolebøger - efterspørgslen på smarte mundbind er stor

Elbobladet

Trinitatis Kirke har fået ny præst

Annonce