Annonce
Elbobladet

Et historisk indtryk af Rusland kort efter Sovjets sammenbrud

Små russiske skoleelever Sct. Petersborg, der havde dansk på skoleskemaet. Foto: Jørgen Leon Knudsen
I 1994 var jeg på udvekslingsrejse i Rusland for at lære om det russiske skolevæsen Rusland – Sct. Petersborg og Vladimir
Annonce

I 1994 var jeg ansat som lærer, og i september blev jeg udvekslet med en russisk lærerinde.

Svetlana kom først til Danmark og fungerede på min skole, hvorefter jeg rejste til Sct. Petersborg og Vladimir for at opleve det russiske skolevæsen.

Mit første indtryk af Rusland: Beskidt, rodet, gråt og udsigtsløst. Hjælp, jeg vil hjem!

Men jeg blev faktisk rigtig glad for opholdet. Russerne er stolte af deres land. Efterhånden imponerede skolerne mig mere og mere, på trods af de relativt primitive og udslidte faciliteter.

En dag besøgte jeg skole 231, en lille skole for almindelige børn med 800 elever og 62 lærere. På grund af lokale-mangel arbejdede de i toholdsskift. Der var disciplin, men også en god atmosfære.

Den bedste målestok for undervisningens niveau og kvalitet fik jeg på en ”English specialised school” i Vladimir. Her var to danske drenge netop startet i skolens 11. Klasse.

Drengene havde afsluttet 1.g. i Danmark. Deres niveau i fysik ville have placeret dem i 8. klasse her, men nu skulle de primært lære russisk. Jeg husker, at jeg var noget bekymret på Danmarks vegne. Selv om undervisningen her virker meget gammeldags og teoretisk, synes vidensniveauet at være meget højere.

Annonce

Dansk på skemaet

På skole 593 besøgte jeg en klasse med små 10-11 årige russiske elever, der havde dansk på skemaet. Lena fra Danmark underviste.

En stor nation har brug for mange kompetencer og folk med mange forskellige sprogfærdigheder. Også det kunstneriske var højt prioriteret. Der var seks musikskoler i Vladimir, en by på størrelse med Aarhus. Den, jeg besøgte, havde 905 elever i alle aldre. Jeg har ikke tal på antallet af øvelokaler, men undervisningen foregik meget intensivt i små grupper med to-tre elever. Det virkede utroligt professionelt.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Læg hertil en stor koncertsal med plads til 700-800 tilhørere.

Det var et fantastisk lærerigt og imponerende indblik i russiske forhold. Et privilegium, at Svetlana simultantolkede stort set alt, hvad vi mødte under mit ophold.

Jeg fløj tilbage til Danmark dagen efter Estonias forlis.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce