Annonce
Elbobladet

Et kvart århundrede med tryk på zonerne

I 25 år har Vibeke Sandbæk behandlet folk ved at trykke på zoner under fødderne. Først i 2006 tog hun skridtet fuldt ud, droppede deltidsjobbet som sygeplejerske og blev fuldtids selvstændig. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Zoneterapien blev vejen væk fra sygehuset for sygeplejersken Vibeke Sandbæk, der i dag er indehaver af klinik V.I.B.E på Kobbelgårdsvej i Fredericia. Det er nu 25 år siden, at hun føjede zoneterapeut til sit cv.
Annonce

Fredericia: Skruer vi tiden 27 år tilbage, tog den dengang 30-årige sygeplejerske på Fredericia Sygehus, Vibeke Sandbæk, en stor beslutning. Efter fire år som sygeplejerske kunne Vibeke Sandbæk mærke indeni, at der var mere, hun skulle med sit liv - der var mere, hun kunne give. Da hun så i sit fagblad, at zoneterapeutskolen i Kolding søgte kursister til et zoneterapihold kun for sygeplejesker, vidste hun, at det var den vej, hun skulle. Også selvom hun var alene med sine to børn på et og tre år og samtidig skulle passe sit job på Fredericia Sygehus.

- Det var en sej periode for mig, så den er jeg lidt stolt af, fortæller Vibeke Sandbæk, der som sygeplejerske kunne få merit for flere fag på zoneterapiuddannelsen og derfor skar de to år ned til knap halvandet års studier.

- Uddannelsen gav mig en dimension dybere i mit sygeplejearbejde, så jeg fik mulighed for at arbejde med det mentale aspekt og ikke kun det fysiske, siger Vibeke, der i dag ser sig som sygeplejerske, der med årene har kombineret sygeplejen og zoneterapien med flere alternative og spirituelle behandlingsformer.

Siden har Vibeke føjet akupunktur, farveterapi, nerve-refleksologi, healing og klarsyn til listen over de metoder, hun har mulighed for at arbejde med, når hun møder sine klienter.

- Det kan godt virke, som om jeg er kommet langt væk fra zoneterapi og sygepleje, men jeg har udvidet paletten så bredt, fordi krop og sjæl - det fysiske, mentale og spirituelle - hænger sammen, siger jubilaren.

I løbet af de 25 år Vibeke Sandbæk har været zoneterapeut, har hun udvidet sin palette af kompetencer, så hun i dag arbejder med sine kunder både fysisk, mentalt og spirituelt. Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce

Åbner langsomt op

Efter endt zoneterapiuddannelse i 1994 fortsatte Vibeke Sandbæk med at arbejde som sygeplejerske på deltid, hvor hun forsøgte at åbne lægernes øjne for zoneterapien. Derhjemme behandlede hun klienter med zoneterapi, hvilket var optakten til den næste store beslutning, Vibeke Sandbæk tog. Da Fredericia Sygehus lukkede i 2006, besluttede hun sig for at tage springet fuldt ud og åbne klinik i privaten på Kobbelgårdsvej.

Når den nu 57-årige Vibeke Sandbæk ser tilbage på de 25 år, hun har arbejdet med alternativ behandling, kan hun godt se, at hun var lidt af en pionér.

- På sygehuset var jeg sygeplejerske, men i enkelte tilfælde fik jeg lov af den vagthavende læge til at give zoneterapi. Når jeg brænder for noget, så kan jeg ikke lade være med at pippe op. Nogle læger ville gerne høre på mig, andre ville ikke. Jeg tror, jeg har været irriterende for lægerne, husker Vibeke grinende og fortsætter:

- Det var som at slå i en dyne, men jeg oplever, at det etablerede behandlersystem langsomt er begyndt at åbne op for den alternative behandling.

Vibeke Sandbæk drømmer dog om, at det etablerede og det alternative behandlersystem kunne begynde at arbejde sammen.

- Det kunne være spændende, hvis der var lidt større åbenhed mellem alternative behandlere og læger. Jeg har indimellem kunder i min klinik, der er stemplet hypokonder. Men der er en årsag til deres problemer, lægen har bare ikke fundet den. Det kunne være spændende, hvis vi kunne komme på banen og sparre med lægen i sådanne situationer, siger Vibeke Sandbæk, der tidligere i år udgav sin første, men ikke sidste bog.

Hun har en mere i sig, kan hun mærke. Udover at tage sig af de mennesker, der søger hendes hjælp i klinikken, er Vibeke Sandbæk bestemt ikke færdig med at udvikle sig selv og sin selvstændige forretning. Fremtiden byder på undervisning og formidling - især om det at være sensitiv, som hendes første bog handler om.

Selvom 25-års jubilaren har gang i mange spændende ting, skal der også være tid til de to børn og ikke mindst de to - snart tre - børnebørn, der er kommet til i årenes løb.

Foto: Lene Dalsgaard Nielsdatter
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce