Annonce
Elbobladet

Få bugt med algerne på træværket

Alger kan sætte sig på træterrassen, hegnet, møblerne og andet træværk i haven. De er ikke skadelige for træet. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Trænger træterrassen til en rengøring, så lad det lune forår gøre arbejdet, og fjern resten af algerne med knofedt.
Annonce

Har din træterrasse fået et grønt og slimet lag, er det sandsynligvis alger, der har indtaget den.

Men den grønne belægning er heldigvis nem at få af - og at forebygge - så terrassen fremstår klar til sommersæsonen.

Du skal bare bruge en stiv børste eller kost og eventuelt også en spand vand med et par dråber opvaskemiddel i - og så skrubbe det af. Det er lettest lige efter en omgang regnvejr.

- Man må bare ikke være hårdhændet. For træ er et blødt materiale, pointerer Kuno Bonne, der er gør-det-selv-ekspert og indehaver af Handyman.dk.

Du kan også lade tiden gøre arbejdet for dig.

- Algerne forsvinder mere og mere, i takt med at det bliver varmere, og solen skinner, for de trives bedst i skygge og fugt, forklarer havefaglig rådgiver Kamilla Høy fra Plantorama.

- Sidder der nogle plamager tilbage til sidst, kan de børstes væk med en stiv kost, siger hun.

Annonce

Trærens er effektivt

Den mekaniske metode holder algerne væk i nogen tid. Men går du efter en mere permanent løsning, findes der miljøgodkendt trærens.

- Det er virkelig effektivt. Algerne bliver som en grøn suppe, som bare smutter af, fortæller Kuno Bonne.

Efterfølgende kan du efterbehandle med træbeskyttelse. Det indeholder stoffer, som gør det svært for alger og svampe at trives.

Inden det pensles på, skal du være sikker på, at alle alger er fjernet. Ellers bliver de kapslet inde, og så går der råd i træet.

Træbeskyttelse har også den sideeffekt, at det beskytter mod solens uv-lys og forlænger træets holdbarhed. Er træet helt ubehandlet, så giv det gerne grundingsolie inden.

- Det danner et anker nede i træet, så den efterfølgende træbeskyttelse får bedre fat. Så kan det holde i op til fem-otte år, vurderer Kuno Bonne.

- Giver man det endnu et lag træbeskyttelse efter fem års tid, holder resultatet og vedligeholdelsen endnu bedre, tilføjer han.

Det er helt ideelt at gøre nu, hvor det endnu ikke er alt for varmt. Ellers hærder det for hurtigt og når ikke at trænge ordentligt ind i træet. Vær dog opmærksom på, at det også gerne skal holde nogenlunde tørt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Går du med maske?

Annonce