Annonce
Elbobladet

Familien Ebbesen går pynte-amok i december: - Hvis ikke andre også nyder det, er der ingen grund til det

Hos Tania og Keld Ebbesen er december en helt særlig måned, når familien pynter op til jul både inden- og udenfor. Sådan har det været gennem cirka 20 år, og selvom parrets to sønner er flyttet hjemmefra, fastholdes traditionen. Naturligvis med hjælp fra sønnerne, når den udendørs pynt sættes op. Et af påfundene er en 24 meter lang espalier, som her ses i baggrunden. Når julen er omme tages den ned. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
I Vejle kan man tage forbi Lundhusvej, hvis man vil opleve spektakulært julelys i december. I Fredericia er der ingen pendant til sådan en vej, men nogen, der har gjort noget særligt ud af at pynte op, er familien Ebbesen på Holmansvej i Sanddal. Gennem to årtier har det været en tradition - og hvert år kommer mere til.

Sanddal: Når sommertid bliver til vintertid, og vi nærmer os julen, er det som regel gadelygterne, der lyser de lokale villaveje op.

Sådan er det imidlertid ikke på Holmansvej i Sanddal, hvor familien Ebbesens hus og have står klarest på vejen.

Ja, faktisk er det ikke blot en matrikel, men derimod tre vejnumre - 4, 6 og 8 - at familien kan tage i brug.

Annonce

Selv bor ægteparret Keld og Tania Ebbesen midtfor i nummer 6, mens de også ejer det ene nabohus. Det andet hus er Kelds barndomshjem, hvor hans far stadig bor, og her har Keld også fået lov til at slå sig løs med lys i december.

- Julen har altid været noget specielt her i huset. Tania kan godt lide at pynte op indenfor og lave julekager, og siden vores drenge var små, har julepyntet været noget, jeg har stået for sammen med dem, fortæller 53-årige Keld Ebbesen.

Mere end 100 arbejdstimer

Familiens to drenge, Casper og Ole, er ikke længere så små. Faktisk er de voksne mænd på henholdsvis 23 og 25 år flyttet hjemmefra. Det forhindrer dem dog ikke i at være en del af traditionen med julepynt.

- Jeg er så heldig, at vores drenge er tømrer og elektriker, siger Keld og lyser op som et julelys. Selv arbejder han som ansvarlig for et it-firma og har derfor ikke hænderne skruet alt for godt på.

Sådan ser det ud på Holmansvej i år. Privatfoto

Det mener han i hvert fald selv, men når det kommer til julepynt, forholder det sig anderledes. Sammenlagt med sønnerne bliver det gerne til mellem 100-150 arbejdstimer, før udsmykningen står, som den skal.

- Men det er svært at omregne til arbejdstid, for vi bruger lige så meget tid på at hygge og snakke undervejs, konstaterer han.

År for år bruges der til gengæld mere tid på udsmykningen, når omfanget af pynt stiger.

- Vi har stadig den gamle 1,8 meter høje, oppustelige julemand, som vi har haft i over 20 år.  For drengene er det symbolet på julen. Selvom det med årene er blevet mere en gaffamand end julemand, skal den bare op. Det handler om at skabe familiehygge og -traditioner, siger Keld.

Annonce

Nisser indenfor

Man skal da også være en gammel, sur nisse, hvis ikke man kommer bare en smule i julestemning, når man besøger familien Ebbesen.

I indkørslen er der sat en 24 meter lang og fire meter bred espalier op, hvor teksten "God jul" lyser op ud mod vejen.

Indenfor fylder nisserne en del. Tania Ebbesen sørger således for, at der som minimum er en nisse i hvert rum. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Indenfor spiller "Til julebal", da avisens udsendte kommer ind. Her ligger masser af pynt på bordene, hvor 48-årige Tania udfolder sig.

- Jeg synes bare, der er noget anderledes hyggeligt ved julen. December er med til at skabe masser af smil og glæde i en mørk tid, siger hun og tilføjer:

- Jeg pynter, men det er slet ikke så meget som udenfor.

Den sidste kommentar tænder den indre drillenisse hos ægtefællen.

- Der er ingen grund til, at du underspiller. Når du først har dine uroer, julenisser, julemænd op, er her masser af pynt at se på, siger han og sender et kærligt smil, der får Tania til at gå lidt til bekendelse.

- Jeg har nisser i alle rum. Der skal være pynt i alle rum, siger hun.

Annonce

Endnu vildere i år

Forrige år begik hun den brøler at give lov til at Keld og sønnerne måtte placere én pyntegenstand indenfor, efter de var kommet med flere forespørgsler og plagerier.

- Så nu står der en tre meter høj, oppustelig julemand og kigger ud ad vinduet her i stuen. Og det fortsætter vi selvfølgelig med år for år, siger drillenissen Keld.

Endnu er den ikke kommet op. Først efter 1. advent forventes det hele at stå klar. I vinduet afspilles der små julede videoklip. Det er blot et af de senere års påfund, der også har inkluderet en 10 meter høj, oppustelig julemand.

En af årets nyeste påfund er en såkaldt Twinkly-lyskæde, der kan lyse i et hav af forskellige farver og tilpasse sig musik, hvis man kobler det til. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Mantraet forud for hver ny sæson af Robinson Ekspeditionen "I år bliver det endnu vildere", tages seriøst på Holmansvej 6.

- Jeg afventer i øjeblikket nogle store oppustelige julekugler og et lysende banner, der skal hænge på hegnet, hvor der står "Merry Christmas". Jeg så det på nettet, så det skulle vi have, siger Keld.

Som oftest kigger han gerne alle de lokale butikker igennem for nye udendørs pyntegenstande. Af og til må han dog erkende, at hans behov overstiger, hvad man kan finde på hylderne i de lokale butikker.

- Hvert år får jeg nye idéer, så i år har jeg købt et kunstigt juletræ, der bliver pyntet op, og så er jeg lidt på udkig efter en togbane, efter at jeg så det på Lundhusvej (villavej i Vejle, hvor det går amok med julepynt). Det kunne være fedt med et tog kørende i forhaven, men det bliver nok ikke i år, konstaterer Keld, imens han fortæller om nogle såkaldte Twinkly-lyskæder, der kan reagere på musik.

- Det eksploderer nok lidt hvert år, når jeg ser noget nyt. Og selvom drengene siger; "ikke mere, far", sender de mig jo masser af tips med ting på nettet, smiler Keld og erkender, at der nok er lidt af et barn gemt i ham.

Annonce

Skaber glæde

Men hvorfor skabe sådan et lysshow er der måske nogen, der tænker.

Hos familien Ebbesen er svaret på spørgsmålet ganske enkelt. Det handler om at skabe glæde og begejstring og ikke mindst opleve det, når andre går og kører forbi.

- Sidste år fik vi et julekort fra nogle beboere på vejen, hvor børnene kan se det hele fra deres førstesal. Vi fik et tak for, at vi pyntede, og fik besked på, at børnene nød at se på det fra deres vinduer. Sådan en besked varmer, siger Tania, der også gerne skærer og pynter op med 20-30 græskar hvert år ved halloween.

- Pynten er også medvirkende til, at vi får hilst og snakket med en masse andre i området. Det er både forældre, der kommer forbi med deres børn i barnevogn, og bilister vi vinker til, tilføjer hun.

Hvis ikke andre også nyder det, er der ingen grund til det. Men når vi ser og hører glæden hos forbipasserende og særligt de yngste, bliver vi bare så glade. Det er helt fantastisk.

Keld Ebbesen

- Allerede nu kan vi mærke, at der kommer flere biler ad vejen, som kører langsomt forbi. Hvis ikke andre også nyder det, er der ingen grund til det. Men når vi ser og hører glæden hos forbipasserende og særligt de yngste, bliver vi bare så glade. Det er helt fantastisk, indskyder Keld.

Sådan så det ud på Holmansvej, da avisens udsendte var på besøg 25. november. Besøgende kan dog forvente at opleve en hel del mere lys senere på året. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Og hvad siger elregningen så til sådan et lysshow, er måske den næste tanke, der har strejfet dig?

- Vi spøger engang imellem med, at de kan mærke på Skærbækværket, at vi tænder julelysene. Det er dog alt sammen LED, men det løber da op, uden at vores elregning eksploderer, lyder svaret.

Lyset på Holmansvej 6 er desuden tidsindstillet, så har du lyst til at opleve det tændt, er det i tidsrummet 5.45-8.30 og fra 16.30-23.30, du kan opleve det.

Hvert år gemmer familien julepyntet til både inden- og udendørs brug. Med årene kan mere end to trailere fyldes op til det udendørs. Dertil kommer andet, der er opmagasineret i et skur. Familien gør dog meget for at genbruge pyntet. På billedet er Tania Ebbesen ved at hjælpe nissefar med en skæv fod. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Foto: Gustav Roesbjerg Mygind


Annonce
Annonce
Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Årets hunde vil dele præmien med andre - eller i hvert fald noget af præmien

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Brugs skifter navn og koncept: Nye varer på hylderne og udsigt til markante prisfald

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Camilla knuser cancer med hjemmebag

Elbobladet

Ny cykelforretning åbner i vestbyen: - Vi vil skille os ud

Elbobladet

Erfaren fynbo åbner ny køreskole i Fredericia: - Det er da her, jeg skal være

Elbobladet

Præstens klumme: Tid er liv, og livet bor i hjertet

Elbobladet

Se de mange billeder: Fredericia har ofte stået på dronningens visitliste i 50 år

Elbobladet

Hvor der er en vilje er der en vej - også for orblinde

Elbobladet

Guldsmed flytter til gågadens smykkecentrum: - Jeg glæder mig så meget

Elbobladet

Støtten til det lokale handels- og kulturliv betyder meget for jurymedlem: - Fredericia har alt, hvad vi har brug for

Elbobladet

Mange kommer til skade: Disse farer lurer på legepladsen

Elbobladet

Pingvinerne fra volden er væk igen: Hemmelig kunstner har mere end bare smil i tankerne

Elbobladet

Malene led af angst og depression: I dag hjælper hun frivilligt andre i samme situation

Elbobladet

Det lokale handelsliv har udviklet sig til det bedre, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Elbobladet

Susan kan fejre 45 år i samme sportsbutik: - Jeg har aldrig overvejet at lave andet

Annonce