Annonce
Elbobladet

Far og datter er kollegaer og faste håndværksmakkere: Allan har svunget malerrullen gennem 50 år i Erritsø-firma

Allan Andersen kan til maj fejre 50-års jubilæum som malersvend hos Bladtkramer Malerentreprise i Erritsø. De seneste 16 år har det været med datteren Tine Hahn som arbejdsmakker. Foto: Søren Gylling
Det er de færreste malere, der når at fejre 50 års jubilæum i samme virksomhed, ligesom det er sjældent, at far og datter arbejder fast sammen i håndværksbranchen. Ikke desto mindre kan 69-årige Allan Andersen sætte flueben ud for begge ting, og han har ingen planer om hverken at gå på pension eller finde en anden makker.

Erritsø/Egtved: Egentlig vidste Allan Andersen ikke, hvad han skulle lave, da han var gået ud af folkeskolen efter 8. klasse. Hans forældre pressede på for, at han skulle finde på noget. Så skete det, at de en dag kørte forbi en maler.

- Og det kunne jeg godt tænke mig. Så sådan blev det, fortæller Allan Andersen, som kom i lære i 1968 og blev udlært hos malermester Knud Bruun i Egtved. Efterfølgende blev han i 1972 ansat hos malermester Per Bladtkramer og Bladtkramer Malerentreprise, som i dag holder til på Brovadvej 5 i Erritsø.

Det er dog ikke her, men i en skurvogn på Fuglsang Allé, at vi befinder os, da Allan Andersen hilser på avisens udsendte. I disse dage skyder en række villaer op i området, og selvom byggestilen er væsentligt anderledes fra dengang i 1972, er Allan Andersens opgave på mange måder den samme, og han er stadig at finde med malerrullen i hånden.

Annonce

Og så er det tilmed stadig hos Bladtkramer Malerentreprise, hvor han altså kan fejre 50 års jubilæum.

Kom til udlandet

Det siger sig selv, at der er brugt mange tusinde liter maling gennem de 50 år, Allan har arbejdet i malerfirmaet. Når den 69-årige maler fra Egtved ser tilbage på sin karriere, er der mange oplevelser fra vidt forskellige opgaver, han kan se tilbage på.

Blandt de mere eksotiske af slagsen tæller et par ture til udlandet.

- I '82 var der ikke så meget at lave herhjemme, så der tog vi til Algeriet, hvor vi var i et halvt år med firmaet. Det var nogle sundhedshuse, vi skulle male, fortæller Allan.

Han har også været en tur i den belgiske hovedstad, Bruxelles, for at male et hus. Forstås, selvom man arbejder for et fredericiansk malerfirma, kan man godt komme ud i den store verden.

- Vi har også kørt rundt i hele landet fra Nordjylland til Sjælland, pointerer malersvenden.

Annonce

Datter ved sin side

Ved siden af Allan sidder datteren Tine Hahn, 33 år. De seneste 16 år har hun været Allans faste makker.

- Jeg har lige været på barsel et par gange, men ellers har vi mere eller mindre arbejdet sammen hele tiden, fortæller Tine.

Allan Andersen og Tine Hahn har kun brug for én håndværkerbil, når de kører på opgaver. Far og datter mødes således privat om morgenen, inden de kører af sted. Foto: Søren Gylling

Hun er én af fire børn i familien. Selvom Tine tre søskende, to storebrødre og en lillesøster, i dag er beskæftiget med andet, har alle børnene prøvet at have malerpensel og -rulle i hånden flere gange.

- Når vi har manglet noget at lave, har far taget os under armene, forklarer Tine.

Ligesom det var tilfældet hos Allan, var det lidt tilfældigt, at hun fulgte i sin fars fodspor.

- Jeg manglede noget at lave, og så spurgte min far, om ikke jeg ville med ham. Så kunne jeg også tjene til mit kørekort. Siden er jeg blevet hængende. Da jeg havde været her et års tid spurgte Per (Bladtkramer, red.) mig, om ikke jeg skulle i lære, og siden har den ene dag taget den anden, siger hun og smiler ved tanken.

Annonce

Mor må være misundelig

Selvom Allan og Tine hver især kender deres opgaver, er det særlige samarbejde mellem far og datter med til at binde dem tæt.

- Vi har altid haft et lidt særligt forhold. Da Tine var helt lille brækkede jeg lårbenet, så der var jeg hjemme i frie måneder, hvor vi tilbragte meget tid sammen, siger Allan.

Hvor meget snakker I sammen i løbet af en arbejdsdag om de personlige ting, I oplever i hverdagen?

- Det er meget begrænset. Vi ses jo også meget ved siden af arbejdet, og arbejdet kører på rutinen, så vi ved, hvad hinanden gør. Der er såmænd ikke så meget snak, pointerer Allan.

- Jeg tror da, at min mor er lidt misundelig på mig. Min far og jeg er jo sammen 10 timer om dagen, så det er jo nærmest mere, end hun ser til ham, siger Tine, som selv er bosat i Bække - godt og vel 10 minutters kørsel fra Egtved.

I begyndelsen var det bedste at gøre, hvad jeg fik besked på. Det er jo ikke bare sådan, at jeg kan sige, at jeg har set en metode et sted. Det foregår på den gamle måde - sådan som tingene hele tiden har været.

Tine Hahn, maler hos Bladtkramer Malerentreprise og datter til Allan Andersen, som kan fejre 50 års jubilæum
Annonce

Ingen pensionsplaner

Hos Bladtkramer Malerentreprise laver Allan og Tine maleropgaver for typehusfirmaet 2 Plan Huset, som også holder til i Erritsø.

- Det har tit været på tale, at jeg skulle af sted med en anden, men det har aldrig været et ønske fra vores side af. Det har været den nemme løsning, at vi kan tage hinanden med, så derfor har vi også kun haft én bil til arbejde, fordi vi mødes og kører af sted sammen hver dag, fortæller Tine.

Hvad tænker du om, at der kommer en dag, hvor din far stopper?

- Det bliver underligt. Det er helt sikkert, understreger hun.

Allan har imidlertid intet ønske om at lade sig pensionere, selvom han for længst har haft muligheden for det.

- Jeg tager en dag ad gangen, men jeg har ingen planer om at stoppe. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle give mig til, og jeg er sikker på, at jeg ville blive luddoven, hvis jeg skulle gå hjemme, siger han.

- Ja, så kan du jo passe børnebørnene, når de er syge, indskyder Tine.

Det har Allans hustru, der er gået på efterløn, dog helt styr på, pointerer Allan. Selvom han over årene er blevet beriget med ni børnebørn, passer det ham bedst at gå på job:

- Så længe jeg kan holde til at arbejde, vil jeg gøre det.

Annonce

Belønningsmedalje i kikkerten

Fejringen af Allan Andersen sker 6. maj fra klokken 13-16 hos Bladtkramer Malerentreprise på Brovadvej 5, hvor der er åbent hus. To uger senere fejres 50-års jubilaren sammen med kollegaer på Trinity.

Selv er Allan ikke meget for at sætte ord på sin egen indsats. Den jyske ydmyghed fortæller jo, at han blot gør sit job, så det må Tine i stedet gøre.

- Det er megastort, at min far kan fejre 50-års jubilæum. Jeg har også fået at vide, at jeg kan blive her lige så længe, jeg har lyst, men jeg ved ikke, om det bliver til 50 år, for det er hårdt arbejde. Jeg tror ikke, min krop kan holde til det så længe, siger hun.

- Når han først er startet på en væg, færdiggør han sit arbejde, og han gør det grundigt, fortæller Tine Hahn, imens hun ser på sin far, der svinger malerrullen. Selvom fotografen har fået det gode foto, der illustrerer Allan Andersens job, er det vigtigt, at han gør det færdigt, så malingen tørrer ad én gang, ligesom den skal være jævnt fordelt over hele væggen. Foto: Søren Gylling

Og til trods for at håndværksjobbet slider på især skuldre og knæ, har kroppen holdt gennem alle år. En egentlig opskrift på at holde 50 år som maler - og tilmed i samme virksomhed - mener Allan dog ikke at have.

- Meget af det er nok vilje.

Har du været god til at skåne dig?

- Nej, siger Allen, inden Tine indskyder:

- Det kan man vist ikke sige, siger hun og bryder ud i grin.

Efter 50 år i samme private virksomhed har Allan gjort sig fortjent til Den Kongelige Belønningsmedalje. Han må imidlertid vente et år med at modtage den, da han tilbage i 1973 var værnepligtig et år i Tønder, hvor han dog også arbejdede hos Bladtkramer Malerentreprise ved siden af.

Allan tager dog med glæde tager et år mere. Og måske flere derefter. Arbejdslysten har han i hvert fald stadig, når han står med malerrulle og maling og gør det, han er bedst til i samarbejde med sin ældste datter.

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce