Annonce
Elbobladet

Femteklasse skrev deres tanker om nybygget bro: 50 år senere blev de læst af 5.b, som nu giver stafetten videre

De to 12-årige klassekammerater Johan Andresen (tv) og Johan Dalsgaard (th) synes, at det er spændende at læse de gamle tekster og se udstillingen om den Ny Lillebæltsbro. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Det var historisk, da 5.b fra Østre Skole i foråret besøgte Middelfart Museums nye udstilling om Lillebæltsbroen. Her fik de et kig ind i fantasien hos de børn, der gik i samme klasse i 1970.
Annonce

- Det må være mærkeligt for fiskene at svømme og samtidig kigge op på broen. Tænk sig, hvis der lige faldt en kæmpe mursten ned i hovedet på en fisk. Så ville den da få et blåt mærke...

Museumsinspektør Søren Lau Hermansen læser op med sit bedste forsøg på en teaterstemme. På en bænk foran ham sidder 5.b  - nu 6.b fra Østre Skole. De lytter til ordene, som er skrevet for 50 år siden. Af en, der dengang var på deres egen alder. Gik på den samme skole. I den samme klasse. 5.b i 1970. Året hvor Den Ny Lillebæltsbro blev indviet.

Det er derfor lidt specielt, at det netop er denne femteklasse, der denne dag er på besøg i Middelfart Museums nye udstilling om Den Ny Lillebæltsbro.

Annonce

Fandt tekster i arkivet

Før han begyndte at læse op, forklarede Søren Lau Hermansen børnene, hvad det var for en idé, en formningslærer fik for 50 år siden. Læreren havde bedt sine elever om at forestille sig, hvad der ville komme til at ske, når Den Ny Lillebæltsbro blev færdig. Det gjorde de. Og deres tanker blev til små tekster. De små tekster blev bragt i Middelfart Venstreblad.

Teksterne, som du kan læse et par stykker af i en tilknyttet artikel, giver et indblik i børnenes fantasi dengang. De handler både om fisk, om diskussionen om, hvorvidt kongen skulle klippe snoren til broen, og om, hvordan man ville kunne pryde broen med blomsterkasser.

Det var noget lidt særligt, da 5.b fra Østre Skole besøgte Middelfart Museums nye udstilling om den Ny Lillebæltsbro. For en del af udstillingen er en samling tekster skrevet af netop 5.b på Østre Skole tilbage i 1970, hvor broen blev indviet. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Artiklen faldt museumsfolkene over, da de rodede rundt i arkiverne under arbejdet med den nye udstilling. De vurderede, at teksterne ville spille godt ind i udstillingens børneområde. For teksterne giver historien liv, forklarer Søren Lau Hermansen til avisen.

- Ved at komme ned og se, at der var nogen som dem, kan de identificere sig med historien. At få den der forbindelse til, at der faktisk er gamle mennesker, der har været ligesom mig, siger han.

Og så er han fascineret af, at børnene fra 1970 ud fra teksterne ikke er meget anderledes end børn i dag.

- Jeg synes, der er en dejlig kontinuitet i, at børn godt ved, hvad der foregår. Nogle af børnene (fra 1970, red.) nævner, at der var en skandale med, at trafikministeren ville holde talen. Så sagde Folketinget: Nej, det skal være kongen. Det forholder børnene sig til.

- Der er ikke noget, der er anderledes. Så kan det godt være, at verden omkring os er forandret. Men børn er børn, siger han.

Børnenes tekster blev bragt i Middelfart Venstreblad. Den avis, der senere blev til Fyens Stiftstidendes Middelfart-sider. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Annonce

Vækker interesse

Stemmerne fra fortiden vækker da også genklang hos nutidens 5.b'ere. Blandt andre Johan Andresen på 12 år.

- Jeg synes, det er spændende at høre. At det faktisk er os - bare for 50 år siden - der har skrevet det, siger han.

- Det, de har skrevet, virker meget som det, man kunne tænke om broen i dag, siger han.

Klassekammerat og navnebror Johan Dalsgaard synes også, det er interessant at læse teksterne og at se udstillingen om den der betonklods, der bare står der, og som man ikke tænker videre over i det daglige.

- Jeg får historien og lidt mere viden om den, siger han og fortæller, at det er spændende at lære om broer.

De spiller nemlig en stor rolle for os mennesker, mener han.

- Jeg tror, de er vigtige, for så kan vi komme hurtigt frem og tilbage. Hvis man bor her og arbejder på den anden side, er det vigtigt at kunne komme hurtigt til og fra, siger Johan Dalsgaard.


Jeg tror, de er vigtige, for så kan vi komme hurtigt frem og tilbage. Hvis man bor her og arbejder på den anden side, er det vigtigt at kunne komme hurtigt til og fra.

Johan Dalsgaard, 5.b


Museumsinspektør Søren Lau Hermansen læser højt af de tekster, som 5.b på Østre Skole skrev for 50 år siden. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Annonce

Nye tekster gemmes i 50 år

På museet denne torsdag er 5.b'erne dog ikke kun kommet for selv at læse teksterne. Søren Lau Hermansen giver dem en opgave, de kan lave i skolen. 5.b'erne skal nemlig give stafetten videre ved at skrive deres egne tanker om broen.

De tekster vil museet så gemme i 50 år. Og hvem ved, måske kan de en dag blive et relevant vidnesbyrd om, hvordan ungdommen i Danmark anno 2020 tænkte.

- Nu kapsler vi dem ind, og så må vi i fremtiden finde ud af, hvordan vi vil formidle det og i hvilken kontekst, siger museumsinspektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Historisk rundgang i Trinitatis

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Facelifted Crossland uden X

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Et øjeblik: Holder stenen øje?

Elbobladet

Octavia plug-in til 299.995 kroner

Annonce