Annonce
Elbobladet

Fisker-borgmesteren og 6.klassen fik sig en "hvad vil du være, når du bliver stor?"-snak

Det er ikke finere at arbejde med hovedet end med hænderne. Og de, der tror det, tager fejl. Det fortalte blandt andre borgmester Steen Wrist, da en 6. klasse fra Skærbæk hørte om mulighederne for at blive håndværker.

Fredericia: Hvor mange af jer kunne godt tænke jer at blive håndværker?

Avisens udsendte spørger 14 friske elever fra Fjordbakkeskolen Afdeling Skærbæk. Fire af dem rækker hånden i vejret.

Dét er ikke mange i et land, der står overfor at mangle folk i mange vigtige håndværksfag. Måske når det at ændre sig, inden dagen er omme?

Annonce

Det er tirsdag, og 6. klasse er på besøg hos Makerspace på den gamle Bülows Kaserne. Her har blandt andre håndværkerforeningen inviteret til en Byg & Hyg-dag, som gerne skulle få flere unge øjne op for, at et liv som håndværker byder på god løn, gode karrieremuligheder, fin prestige og stor arbejdsglæde.

Hvor mange af jer synes, at det er lige så fint at arbejde med hånden som at arbejde med hovedet?

13 ud af 14 rækker hånden i vejret. Nummer 14 følger ret hurtigt efter, da først han opdager, at han er blevet spurgt om noget, og at alle de andre allerede har hånden oppe.

Image-pleje

Dagen indgår i forsøget på at få flere unge til at gennemføre en håndværkeruddannelse. Den slags halter det med, og det truer med at føre til mangel på folk i adskillige vigtige fag. Meget går i stå, når for få kan deres håndværk.

Som en speciel gæst på denne dag har Håndværkerforeningens formand, Michael Kristensen, inviteret Steen Wrist Ørts (S), der i det sidste halve års tid har været borgmester i Fredericia.

Klassen er ikke helt sikker på, at de ved, hvad en borgmester egentlig laver. Men da Steen Wrist fortæller, at han engang var fisker, er alle fuldstændig med på, hvad det drejer sig om. Håndets arbejde er nemlig til at forstå.

Har I overvejet at blive håndværker? Sådan lød spørgsmålet til 6. klasse fra Fjordbakkeskolen Afdeling Skærbæk, da de besøgte Håndværkerforeningen og Makerspace - og også mødte en borgmester, der engang var fisker. Foto: Peter Friis Autzen

Og det med at kunne forstå, er en af fornøjelserne ved at være håndværker, husker Steen Wrist tilbage.

- Jeg kunne vildt godt lide at være fisker. Når vi sejlede ud, behøvede jeg ikke at forholde mig til ret meget - for det var jo bare skipper, der bestemte, siger borgmesteren og mindes en simplere tid.

Hel alvorlig bliver han, når han bliver spurgt til, hvorfor det gennem årene har været svært at få unge til at gå håndværker-vejen.

- Vi har en fælles opgave som samfund i at begynde at tale de her fag op efter i mange år kun at have talt dem ned og kun talt om mangel på lærepladser, nedslidning og så videre. Det er ikke mindre fint at bruge hænderne end at bruge hovedet, siger han.

Annonce

Gjorde den en forskel?

Inden de kom i gang med det rigtige arbejde med sved på panden, sand under neglene og tapetklister på bukserne, havde kun fire af de 14 skoleelever en plan om måske at satse på et liv som håndværker.

Men bagefter havde tallet ændret sig. Nu svarede otte ud af 14, at håndværker-muligheden indgik i paletten over fremtidsdrømme. Altså lidt over halvdelen.


Jeg vil være mekaniker.

Dreng fra 6. klasse


- Så dagen har været en kæmpe succes. Nu skal vi jo lige have dem til at holde fast i den tanke og gøre alvor af den. Men det ser da godt ud, og jeg er glad for, at de forstår, at et liv med en erhvervsuddannelse og håndværksfag er et godt liv, siger Michael Kristensen.

Flere af byens 6. klasser og 8. klasser skal igennem lignende dage - omend de må undvære borgmesteren, som altid har travlt og i den kommende tid igen skal ud at fiske. Nu handler det bare ikke om fisk, men om stemmer - og det tæller ikke som et håndværk.

Bare for at bygge og klargøre ét hus, skal en lang, lang række håndværk udføres korrekt. Eleverne kunne prøve kræfter med brolægning, arkitekt-tegning, tømrer-arbejde, malerfaget, elektriker-arbejde og andet. De var ikke interesseret i de VR-briller, der ellers kunne friste med en digital oplevelse i 3D. De unge ville hellere have hænderne i rigtigt arbejde. Foto: Peter Friis Autzen
- Det er helt okay ikke at være klar over, hvad man vil være. Især nu, hvor I jo "kun" går i 6. klasse. Men tag håndværkerfagene med i betragtning, når I engang skal til at vælge, lød det blandt andet fra borgmester Steen Wrist Ørts (S). Foto: Peter Friis Autzen
Det er et håndværk at sætte vægge på et legehus - og få dem til at passe. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Bobby elsker bare sutter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Elbobladet

Opvaavni tilbage i Fredericia

Annonce