Annonce
Elbobladet

Fjern straffelovens morfin-finte: Ordførere går til ministeren

Fredericia har historisk haft en særlig udfordring med morfin på narkomarkedet. Tre retsordførere vil nu gå til justitsministeren for at få belyst og måske ændret en detalje i straffeloven. Foto: Peter Friis Autzen
Narkohandlere kan slippe billigere i straf ved at sælge morfin i stedet for almindelig narkotika. Det skal laves om, mener retsordførere, som vil gå til tavs justitsminister med sagen.

Fredericia: Morfin-pushere skal ikke kunne operere under radaren på straffelovens strengeste paragraffer om grov narkohandel. Det mener flere partiers retsordførere på Christiansborg.

ElboBladet har i de senere år omtalt udfordringerne med morfin-præparater på Fredericias narkomarked. Og i den forbindelse også beskrevet, at en "bagatelgrænse" indbygget i straffeloven gør, at morfin-pushere meget sjældent ryger op i den narkohandel-paragraf, der udløser de strengeste straffe.

Politiet i Fredericia har betegnet straffelovens bagatelgrænse som "et misforhold mellem morfinens virkning og den straf, sælgeren får, hvis han bliver taget".

Annonce

Det problem er alvorligt, og det skal løses, mener tre retsordførere blandt partierne på Christiansborg. De vil tage sagen op overfor justitsminister Nick Hækkerup (S), som ElboBladet ad flere omgange forgæves har forsøgt at få i tale om emnet.

Hvad er "morfin-finten"?

  • Straffeloven, der blandt andet fastlægger straframmen for narkohandel, er inddelt i flere dele. Jo mere narko, en pusher dømmes for at have handlet, jo længere tids fængsel risikerer han.
  • Straffelovens §191 om grov narkohandel er tilknyttet en vejledende meddelelse fra Rigsadvokaten. Heri fastslås det, at en morfin-pusher skal have handlet over 3000 enheder, før han ryger op i §191. Handel med mindre mængder straffes også - blot mindre og efter en anden paragraf.
  • De 3000 enheder er ikke defineret ud fra styrke eller mængde af virksomt stof. En næsten virkningsløs pille og et potentielt livsfarligt plaster tælles derfor med samme vægt.
  • Det er grænsen på de 3000 enheder, der i artiklen her omtales som en "bagatelgrænse". Og "morfin-finten" består i, at pushere vælger at handle med stærke morfin-midler, fordi risikoen for hård straf er lavere end ved anden narkohandel.

Hækkerups forgænger, den konservative Søren Pape Poulsen, ville heller ikke udtale sig om emnet. Dog blev han afkrævet svar i Folketingssalen. Men reglerne blev ikke ændret.

Trods Justitsministeriets seneste afvisning af et interview, ender emnet nu alligevel på ministerens bord. ElboBladet har spurgt samtlige ti retsordførere om deres syn på emnet. Tre er vendt tilbage med et svar.

1 Dansk Folkeparti: Et kæmpemæssigt problem

Peter Skaarup er retsordfører hos Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er blandt de, der har svaret på redaktionens henvendelse.

- Det her må og skal laves om. Jeg synes, at det er et kæmpemæssigt problem, hvis du spørger mig. Det skal laves om, svarer Peter Skaarup.

Han vil gå til justitsminister Nick Hækkerup.

- Jeg mener, at denne her sag taler sit tydelige sprog, og derfor vil jeg sætte ministeren i gang. Han må svare på, om han vil lave reglerne om, og hvorfor det ser sådan ud i dag. Over for grov narkohandel skal de hårdeste paragraffer selvsagt reelt kunne bruges. Jeg tager fat i Justitsministeriet gennem retsudvalget. Det her må og skal laves om, skriver Peter Skaarup.

2 SF: Udvid straffeloven

Karina Lorentzen Dehnhardt er retsordfører hos SF. Foto: Jacob Schultz

Retsordfører hos SF Karina Lorentzen Dehnhardt, er enig med Peter Skaarup.

- Jeg har tidligere rejst præcist spørgsmålet om bagatelgrænse for justitsministeren, fordi jeg mener, der er et problem. Der falder meget få domme på området i det hele taget. Jeg er ikke meget for at gå efter brugerne, som er udsatte på grund af deres afhængighed, men bagmændene er jeg ikke bleg for at slå til overfor. Derfor støtter jeg udvidelsen af straffeloven her. Men det allervigtigste er, at der lægges en effektiv politiindsats i forhold til bagmændene – for det mest præventive er risikoen for opdagelse, skriver Karina Lorentzen Dehnhardt.

Også hun vil gå til justitsministeren.

- Dette er en opgave for justitsministeren, og jeg har som sagt allerede rejst spørgsmålet. Jeg synes morfin-problematikken er røget meget under radaren, skriver hun.

3 Venstre: Det skal vi se på

Preben Bang Henriksen er retsordfører hos Venstre. Foto: Steen Brogaard

Hos Venstre er retsordfører Preben Bang Henriksen forundret over straffelovens bagatelgrænse.

- Umiddelbart forekommer mindstegrænsen – og den deraf følgende anvendelse af mildere bestemmelser – ganske underlig. I den forbindelse må også erindres, at det kan være særdeles vanskeligt for politi og anklagemyndighed at løfte bevisbyrden for handel med mere end 3000 enheder. Jeg ønsker i første omgang justitsministerens kommentarer dels til problemets omfang, dels til baggrunden for minimumsbestemmelsen. Herefter vil vi i Venstre gøre vor stilling op, skriver Preben Bang Hansen.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ejere af streetfood-bar går ind i stort Vejle-projekt: Ingen planer om at tage væk fra 'Danmarks bedste streetfood'

Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Tak for en dejlig dag

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Elbobladet

På den 2. side: Jeg kommer til at savne køen

Elbobladet

Ugens hund: Olga deler gerne sit bytte med familien

Elbobladet

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Elbobladet

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Elbobladet

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Elbobladet

Fredericianske atleter er færdige ved OL

Elbobladet

Fredericianer modtog pris: Tog hånd om nye medstuderende

Elbobladet

Bag disken: Bagermester Bjarne gør klar til at slå sit sidste brød op

Elbobladet

Det summer af glæde og spænding: Gågadesalon klar til åbning

Elbobladet

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Elbobladet

Sushikæde kommer til Fredericia: Forventer at åbne i næste måned

Elbobladet

Fredericias træer: Peter Honorés ahorn på volden

Elbobladet

Præstens klumme: Det er mit legeme og blod - men ikke på en klam måde

Elbobladet

Få dine planter helskindet gennem ferien

Elbobladet

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Elbobladet

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Elbobladet

Erritsø Y's Men's Klub i en coronatid

Elbobladet

Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Elbobladet

På den 2. side: Kært barn har ingen navne

Elbobladet

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Annonce