Annonce
Elbobladet

Flere spisesteder i Fredericia har lukket og slukket: Kan bedre betale sig at holde lukket end at byde gæster indenfor

Flere spisesteder i Fredericia har valgt at holde lukket pga. corona. Et af de steder er Café Mair's, hvor indehaver Eva Mair estimerer, at hun ville miste i hvert fald en tredjedel af sine gæster, hvis hun fortsat skulle have åben. Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind
For flere spisesteder i Fredericia kan det ikke længere betale sig at holde dørene åbne. Med øget smitte, restriktioner, gæster, der bliver hjemme, og muligheden for kompensation, har de derfor drejet nøglen midlertidigt.

Fredericia: Melder sulten sig, og skulle man få lyst til at tage en tur ud at spise, vil man hos flere spisesteder i Fredericia i disse tider møde en låst dør.

Det sker i lyset af den stigende coronasmitte, som i midten af december fik regeringen til at udstikke en række skærpede restriktioner for lige netop spisesteder - bl.a. arealkrav og stop for udskænkning kl. 22.

Siden da er smitten kun blevet højere, og den er i fortsat stigning.

Annonce

Med det in mente valgte indehaver af Café Magma, Vuong Tran, 30. december at lukke og slukke, så længe coronaen for alvor raser. Det blev for svært at holde åbent, og derfor var det ret ligetil for indehaveren at dreje nøglen til caféen i Gothersgade midlertidigt.

- Økonomisk kan det simpelthen ikke hænge sammen for os længere. Vi har mistet en del reservationer. Større selskaber for eksempel. Det mistede vi en del af her i december. Julefrokoster og sådan nogle ting. Så vi kunne mærke en stor nedgang i december i forhold til, hvad vi plejer at have. Og vi har ikke haft ret meget at lave. Det er primært dét, der er grunden til, at vi har valgt at lukke ned. Og jeg kan se, at jeg i hvert fald ikke er den eneste. Flere af mine kolleger har gjort  det samme, lyder det fra Vuong Tran.

Hos Café Magma har de siden 30. december haft lukket. Det kan ikke længere økonomisk svare sig at holde  dørene åbne, da gæsterne i høj grad bliver hjemme. Arkivfoto: Morten Kiilerich

Skidt det hele

Vuong Tran er slet ikke i tvivl om, at det ville have kostet Café Magma en del penge, hvis de havde valgt at holde dørene åbne for gæster. Derfor er de nye hjælpepakker, hvor restauratører kan kompenseres for en del af den tabte indtægt og betalte løn til medarbejdere, hvis de frivilligt lukker ned, et lille plaster på såret.

Men det er ikke, fordi hænderne danser rundt over hovedet på caféindehaveren:

- Det er jo skidt det hele. Nu er det anden eller tredje gang, at vi nærmest er tvunget til at lukke ned. Selvom vi ikke er tvunget den her gang, så bliver folk jo bange for at komme ud og spise. Kompensationspakkerne hjælper selvfølgelig lidt. For uanset hvordan vi vender og drejer det, hvis vi havde haft åbent, så ville vi tabe penge. Og nu hvor vi er lukket, så er vi nødt til at kompensere vores medarbejdere og sende dem hjem. Og det beløb skal dækkes.

Kompensationspakkerne hjælper selvfølgelig lidt. For uanset hvordan vi vender og drejer det, hvis vi havde haft åbent, så ville vi tabe penge.

Vuong Tran, indehaver Café Magma

Indtil videre holder Café Magma lukket til 28. januar, men den dato kan nemt ende med at blive rykket. Det handler alt sammen om, hvordan coronaen arter sig i den kommende tid.

- Vi håber og satser på, at det hele går bedre snart, så vi har mulighed for at åbne op igen. Men hvis situationen bliver værre, så forlænger vi også lukningen. Vi følger med og ser, hvad der sker. Vi satser på, at det bliver bedre inden så længe. Og så krydser vi fingre for, at vi kan åbne op d. 28. januar, siger Vuong Tran.

Annonce

Arbejder tæt sammen

Et andet sted på Gothersgade, hvor lyset også er slukket og døren låst, er hos Café Mair's. Her valgte indehaver Eva Mair at lukke ned 23. december, og indtil videre ved hun ikke, hvornår der igen kan bydes gæster indenfor.

- Jeg håber virkelig, at det bliver senest 1. februar. For det er altså lang tid at have lukket. Jeg krydser fingre  for, at det kan lade sig gøre allerede 17. januar. Men det ser det ikke ud til. Vi tager det fra dag til dag og ser på, hvad der kommer af nyt. Hvordan ser smittetallene ud? Og kommer der nye restriktioner, lyder det fra Eva Mair.

Lige præcis restriktionerne - i særdeleshed arealkravet - er en af grundene til, at Eva Mair valgte at lukke caféen ned. Med en lille restaurant som hendes, kunne hun se ind i at miste i hvert fald en tredjedel af sine gæster, anslår hun:

- Så i bund og  grund kunne det ikke betale sig at holde åbent. Vi er i forvejen udfordret med størrelsen af restauranten. Den er jo ikke særlig stor. Så det er svært at holde alle de her afstandskrav, der nu er.

At caféen er forholdsvis lille betyder samtidig, at de er meget sårbare over for at få corona ind blandt personalet, da bare få sygemeldinger kan lægge det hele ned.

- Jeg har ikke verdens største team. Vi arbejder meget tæt sammen, og hvis der er to, der skal i karantæne, så kan jeg slet ikke holde åben. Jeg kan jo ikke gøre det hele selv. Det er i bund og grund derfor. Jeg viser noget ansvar overfor mine ansatte. Man tænker, at man virkelig ikke har lyst til at smitte andre med det, fortæller Eva Mair.

Annonce

Lønkompensation er vigtig

Nu hvor Café Mair's holder lukket på endnu ubestemt tid, er hjælpepakkerne en stor bonus for Eva Mair. Særligt det at kunne sikre sine medarbejdere løn, betyder meget for hende:

- Det er en stor hjælp. I hvert lønkompensationen, så jeg kan betale løn til mine ansatte. Og de kan komme tilbage, når vi åbner. Lønkompensation er for mig det vigtigste, så jeg kan sikre mine ansatte deres løn og deres dagligdag.

Kompensationsordningen har dog ikke været afgørende for, at Eva Mair har valgt at holde sin café lukket. Selv hvis hun ikke kunne få en del af den tabte indtjening og betalte løn ind igen, så havde dørene med stor sandsynlighed stadig været låste.

- Jeg tænker stadig, at jeg ville have haft lukket. I hvert fald til d. 16. januar på grund af smittetallene i øjeblikket. Jeg har selv haft én i køkkenet i restauranten, som blev smittet en uge, inden vi lukkede, og jeg ligger selv syg med corona lige nu. Så det kom bare rimelig tæt på med det her corona. Vores sundhed er i sidste ende det vigtigste, siger Eva Mair.

Annonce
Elbobladet

- Noget af det, jeg sætter allermest pris på, er de butikker og caféer, som stikker ud fra det almindelige, mener jurymedlem, som gerne ser mere af dette i Fredericia

Annonce
Elbobladet

Særlig grund til travlhed i borgerservice: Derfor skal du bestille tid inden turen til rådhuset

Annonce
Elbobladet

Årets spejderleder 2021

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Uenige om daglig drift: Golfklub må finde ny forpagter til restaurant før tid

Elbobladet

Præstens klumme: Har du fået huskekage for nylig?

Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Elbobladet

Efter mere end 60 år er Jørgen Olesen fraflyttet sin gård: Nu får ridecenter nye ejere

Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Annonce