Annonce
Elbobladet

Fornem hæder til André Nissen, der står bag hjælp til indisk hospital

I august var Dr. Bonam Wesley på besøg i Danmark, hvor han blandt andet lagde vejen forbi Egeskov til frokost hos André og Inge Nissen. Her deltog også Peder L. Jessen og Inger Munck, og der blev naturligvis i den anledning talt meget om generatorprojektet. Foto: Thomas Kvist Christiansen

Ingeniør André Nissen, 85 år, har i Fredericia Lillebælt Rotary Klub modtaget en af de fineste hædersbevisninger i Rotary-regi. Med stort engagement har han støttet børn og ikke mindst driften af et stort tuberkulosehospital i Indien.

Annonce

Fredericia: Når præsidenten og bestyrelsen i en Rotary klub beslutter sig for at tildele et medlem en Paul Harris-nål med safir, handler det om at vise påskønnelse for en ekstraordinær indsats i Rotary-regi. Derfor var det en noget overrasket ingeniør André Nissen, der i sidste uge måtte rejse sig under det ugentlige møde i Fredericia Lillebælt Rotary Klub og modtage netop denne særlige anerkendelse. Det 85-årige klubmedlem siden 1985 fik sin Paul Harris med safir for en enestående indsats i forhold til at støtte driften af et særligt hospital i Indien.

Igennem flere år blev der i Fredericia Lillebælt Rotary Klub, dengang Fredericia Vesterbro Rotary Klub, arbejdet på at samle penge ind til en stor dieselgenerator til hospitalet i det sydlige Indien, Arogyavaram Medical Centre (AMC) med 220 medarbejdere, beliggende lidt nord for millionbyen Bangalore. Hospitalet er oprindeligt et tuberkulose-sanatorium, der blev startet tilbage i 1915 og drevet med hjælp fra danske pionerer - blandt andre af familien Frimodt-Møller.

I dag er der fortsat fokus på behandling af tuberkulose, men også på arbejdet med AIDS og spedalskhed, desuden drives der en døveskole, ligesom AMC rummer en kirke. Det er et stort videnscenter, der udover omfattende forskning også gør alt, hvad de kan, for at hjælpe Indiens fattigste.

Ingen på hospitalet opdagede, at der var blevet lukket for strømmen. Derfor har det store arbejde, som er gjort i Rotary i Fredericia med at skaffe generatoren, været så værdifuldt for os.

Dr. Bonam Wesley
Dr. Bonam Wesley har været leder af Arogyavaram Medical Centre i næsten 30 år. Foto: Thomas Kvist Christiansen
Annonce

Ustabil strømforsyning

Hospitalets store problem er, at strømforsyningen er ustabil. I lange perioder i løbet af året bliver der lukket for strømmen i et par timer hver dag, og ingen ved, hvornår på dagen det sker. Derfor har det haft stor betydning, at der blev fundet en alternativ løsning, så strømforsyningen kunne blive stabil.

For mange år siden besøgte hospitalets leder, Dr. Bonam Wesley, Danmark. På det tidspunkt havde et ægtepar, Ivar og Inger Munck, allerede i flere år hjulpet hospitalet med at skaffe en mængde brugt dansk hospitalsudstyr. Dr. Bonam Wesley, der selv er rotarianer, fortalte dengang om hospitalets udfordringer med strømforsyningen, og der blev på den måde lavet en forbindelse til Rotary i Fredericia. Her greb man ideen om at starte et hjælpeprojekt "Generator til Indien", som et medlem af klubben, vognmand Peder L. Jessen, kom til at stå i spidsen for.

Missionen med generatoren lykkedes i 2006 efter flere års indsats, fra idéen blev undfanget, til pengene var i hus. Udfordringen var blandt andet at få skabt et samarbejde med de lokale Rotaryfolk i Indien. Det var en udfordring i sig selv. Med både et stort hjerte og på det praktiske plan engagerede André Nissen sig meget i projektet sammen med Peder L. Jessen, samt Inger Munck og ikke mindst sammen med hustruen Inge. Sammen sponsorerede André og Inge alene et markant beløb sammen med Rotary-klubben og Dansk Rotarys hjælpefond. Alt i alt kunne der i begyndelsen af 2006 sendes 60.000 indsamlede kroner af sted til indkøb af generatoren.

André Nissen får overrakt sin Paul Harris med safir af præsident for Fredericia Lillebælt Rotary Klub, Klaus Mørk Andersen. Foto: Thomas Kvist Christiansen
Annonce

Julegaver og sponsorbarn

Men udover at støtte generatorprojektet har André og Inge Nissen i mange år været sponsorer for et døveskolebarn, og de har ligeledes hvert år siden ydet hjælp til julegaver på hospitalet, Arogyavaram Medical Centre. Det er en ganske særlig indsats, som André Nissen dermed fik en stor tak for med tildelingen af en Paul Harris-nål. Denne tak har han dog allerede fået flere gange - ikke mindst i august, hvor Dr. Bonam Wesley besøgte landet og ikke mindst André og Inge Nissen til en frokost. Her deltog ligeledes Peder L. Jessen og Inger Munck, og de fik alle endnu engang bekræftet, hvor stor en værdi generatorprojektet har haft for hospitalet.

I juli, måneden før Dr. Bonam Wesley kom på besøg i Danmark, havde der pludselig været lukket for strømmen i fire-fem dage i træk i området, og takket være generatoren kunne driften af hospitalet fortsætte uden problemer.

- Ingen på hospitalet opdagede, at der var blevet lukket for strømmen. Derfor har det store arbejde, som er gjort i Rotary i Fredericia med at skaffe generatoren, været så værdifuldt for os, lød det fra Dr. Bonam Wesley.

- Vi er verdensførende inden for studier i tuberkulose og HIV, og rigtigt mange studerende fra hele verden kommer til os for at studere tropisk medicin i to-tre måneder. Vi kan kun være verdensførende inden for tuberkulose-studier, fordi vi har så mange forskellige typer af sygdommen i Indien. Det finder man ikke andre steder i verden, og dem, vi hjælper, hjælper vi gratis. Derfor er det afgørende, at vi har strøm, fortalte Dr. Bonam Wesley, der fortalte, at generatoren bliver startet hver eneste uge for at sikre, at den kører, som den skal.

Journalist Thomas Kvist Christiansen, der står bag Kvist Film & Kommunikation, har leveret artiklen.

André Nissen og hustruen Inge efter tildelingen af Paul Harris-nålen. Foto: Thomas Kvist Christiansen
Generatoren, som blev indkøbt og installeret på hospitalet ved hjælp af midler fra blandt andet Rotary i Fredericia. Privatfoto
Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce