Annonce
Elbobladet

Freddy er tilbage: Lokal musiklegende udgiver gammel blues som en hilsen til Fredericia

Freddy Slab og en flok af hans gamle venner fra Fredericia har genindspillet hans næsten 30 år gamle bluesnummer "Blue without you". Fotoet her er fra dengang - lige omkring 1990. Privatfoto
Freddy Slab er nærmest en legende i Fredericias musikmiljø. Han stod bag de første julerock, Regnskovsrock, Frock Rock, og han var med til at banke Lydmuren op af jorden. Nu er han på banen med ny musik - og et par gamle anekdoter.

Fredericia: For knap 30 år siden stod Freddy Slab i Søren "Søgge" Andersens bruseniche og sang "Blue without you". Det blev optaget og siden brugt til et demo-bånd. Efter nogle år blev nummeret glemt. Men nu er det vækket til live igen.

Sammen med gamle venner, der alle har Fredericia i det musikalske hjerteblod, har Freddy Slab genindspillet nummeret og gjort det klar til udgivelse.

- Ikke for at blive millionær, men for at sende en hilsen til Fredericia og musikmiljøet i de år dengang for 30 år siden. Det er derfra og deraf, jeg kommer, siger Freddy.

Annonce

Med begejstret stemmeføring flyder han over af anekdoter fra dengang. Men først skal vi lige have styr på, hvad det er, han nu udgiver.

- Det er et bluesnummer, som jeg i sin tid skrev til min senere hustru. Og som jeg for nylig indspillede sammen med Henrik Thrane, Per Gade, Morten Husted og Thomas Duus. Min ældste datter, Sofia, er også med, siger Freddy, som derved slynger om sig med navne fra Fredericias musikmiljø, der i slutningen af 80'erne og starten af 90'erne løftede sig med raketfart. Navne, der i dag er anerkendte og travle musikere rundt om i landet og i udlandet.

Freddy Slab i haven hjemme i Mammen, hvor han og fruen har slået sig ned. Privatfoto

- Det er jeg ikke selv, men jeg har arbejdet meget med musik gennem mit arbejde som pædagog, siger Freddy, som elsker, at hans gamle bluesnummer nu endelig udgives. Og om få dage følger endnu et nummer: "Lonesome Blues".

- Det er bare for sjov. Og det har fanme været sjovt, siger Freddy Slab.

Da han var med til julerock på Det Bruunske Pakhus i 2017, sang han "Blue without you".

- Og til min store overraskelse stod der en flok oppe foran og sang med!? De kendte simpelthen sangen, selvom den - bortset fra nogle enkelte hjemmebrændte cd'er ikke er blevet hørt i mange, mange år, siger han med forundret begejstring.

Hvorfor lige Slab?

Freddy hedder i virkeligheden Freddy Michael Serena.

Hvorfor bliver du så kaldt Slab?

- Det var et øgenavn, jeg pludselig blev kaldt. Jeg kan ikke huske hvorfor, men første gang var i et pivkoldt øvelokale et sted. Der var så koldt, at vi stod med handsker på. Et gasapperat prøvede at jage kulden ud, og der drev kondensvand ned ad væggen og ned ad instrumenterne. Det var pænt farligt. Pludselig kiggede nogen ind i lokalet sagde noget i stil med "hvasså, Freddy Slab!?" Og siden er jeg ikke blevet kaldt andet, siger han.


Det var fanme sjovt at spille den igen. Og så endda sammen med nogle af de samme drenge som dengang.

Freddy Slab


Da han senere deltog på en pladeudgivelse til støtte for regnskoven, var det under navnet Freddy Slab Band. Men han har også sunget i trioen Japper Waggies, som blandt andet spillede på natklubben Lady Hamilton, som siden blev til Hollywood Hard Rock og i dag er ved at blive indrettet til natklubben Aha.

Annonce

Købte regnskov

I 1988 var Freddy med til at stable Fredericias første julerock på benene. Det fandt sted på teateret.

Året efter stod den på Regnskovsrock.

- Den gang støttede Sting og alle de andre store stjerner regnskoven. Så det ville vi også gøre. Vi udgav også en lp, hvor en stribe lokale bands indspillede et nummer hver. Det blev ikke nogen storsællert, men koncerterne og pladen skrabede omkring 60.000 kroner sammen, siger Freddy.

Freddy i Tube It Studio i gang med at indspille "Blue without you". Billedet er skudt ind gennem ruden mellem studiet og kontrolrummet, hvor Henrik Thrane sad ved pulten. Foto: Henrik Thrane

Pengene blev brugt i Costa Rica.

- Vi købte en masse regnskov. Jeg har stadig certifikatet på 322.222 kvadratmeter regnskov i Costa Rica, men jeg aner ikke, om der stadig står skov på vores kvadratmeter, siger Freddy om certifikatet på knap en tredjedel kvadratkilometer.

Det er alt sammen længe siden. Freddy er blevet 59 og bor i dag i Mammen, 13-14 kilometer øst for Viborg.

Annonce

Plæneklippermanden

Freddy og hans musikalske slæng holdt en overgang til i et baglokale på Nørrebrogade.

- Der lå en forhandler af plæneklippere. Vi kaldte ham Gingemanden, fordi han forhandlede Ginge. Han havde et baglokale, som vi fik lov at låne, siger Freddy.

Lokalet var dårligt lydisoleret, og et par tæpper på væggene hjalp ikke alverden.

- Men vi løb rundt hos naboerne og spurgte dem alle om lov til at spille, øve og larme lidt en gang imellem. De sagde alle sammen okay, og der kom aldrig en klage, siger Freddy og tilføjer, at tiderne nok har ændret sig siden.

Freddy Slab Band, som de så ud dengang de indspillede Billy Idols "White Wedding" på støtte-lp'en. Foto fra pladecoveret

Dengang huserede han selv, guitarist Søren "Søgge" Andersen, trommeslager Jesper Lind, guitarist Per Gade, guitarist og keyboardspiller Henrik Thrane og bassist Michael Gersdorff og enkelte andre i lokalet.

Senere pressede byens musikmiljø på for at få et egentlig øvelokale-hus. Det blev til Lydmuren, der lå ved Fynsgade og siden fik indkørsel fra Oldenborggade. Dermed var der skabt et musikmiljø og en ramme, der gav plads til de næste mange års nye fritidsmusikere.

- Og alt det dukker op igen, når jeg synger "Blue without you" og "Lonesome Blues" sammen med de andre gamle drenge fra dengang. Jeg håber, at folk kan lide den bare halvt så godt, som vi kunne lide at lave den, siger Freddy.

Numrene udgives blandt andet på Spotify, men "Blue without you" kan også høres på netavisen, elbobladet.dk.

LP'en "Rock for regnskoven" var et af de mange lokale musikprojekter, Freddy Slab var en del af. Privatfoto
Foto fra Fredericia Teater - enten Julerock i 1988 eller Rock For Regnskoven i 1989. Der er lidt flere overskæg end ved en gennemsnitskoncert i dag. Privatfoto
Certifikatet, der viser, at Freddy og resten af Rock for Regnskoven-holdet har købt en tredjedel kvadratkilometer regnskov i Costa Rica. Privatfoto
Annonce
Annonce
Elbobladet

Teater på vej mod første forestilling: Kendte navne i hovedrollerne

Annonce
Annonce
Elbobladet

Børn skal bygge møller på Østerstrand: Belgisk organisation står bag

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Stress tog arbejdslyst og livsglæden fra Jeanette: Karriereskifte har givet hende nyt syn på livet

Elbobladet

Kunstnere tænker ud af containeren: Laver skattejagt med rullefald og spænding for unge og voksne

Elbobladet

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Elbobladet

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Elbobladet

Ejere af streetfood-bar går ind i stort Vejle-projekt: Ingen planer om at tage væk fra 'Danmarks bedste streetfood'

Elbobladet

Præstens klumme: Tak for en dejlig dag

Elbobladet

På den 2. side: Jeg kommer til at savne køen

Elbobladet

Ugens hund: Olga deler gerne sit bytte med familien

Elbobladet

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Elbobladet

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Elbobladet

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Elbobladet

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Elbobladet

Fredericianske atleter er færdige ved OL

Elbobladet

Bag disken: Bagermester Bjarne gør klar til at slå sit sidste brød op

Elbobladet

Fredericianer modtog pris: Tog hånd om nye medstuderende

Elbobladet

Det summer af glæde og spænding: Gågadesalon klar til åbning

Elbobladet

Undgå at badebassinet bliver en virus- og bakteriesump

Elbobladet

Sushikæde kommer til Fredericia: Forventer at åbne i næste måned

Elbobladet

Fredericias træer: Peter Honorés ahorn på volden

Elbobladet

Præstens klumme: Det er mit legeme og blod - men ikke på en klam måde

Elbobladet

Få dine planter helskindet gennem ferien

Annonce