Annonce
Elbobladet

Fredericia er en morfin-by

- De unge starter ikke med at tage at tage piller. Det starter med en breezer, siger afdelingsleder Trine Ndzoboyi, som ærgrer sig over at se unge ryge ud i afhængighed af morfin. Foto: Peter Friis Autzen

Morfin er et stort problem på Fredericias narkomarked. Både velfungerende og meget unge ryger ud i dyb afhængighed. Nogle af pillerne stammer fra ellers lovlydige borgere, der sælger piller på det sorte marked.

Annonce

Fredericia: Langt de fleste fredericianske unge kunne aldrig finde på at tage narko eller ryge hash. Men omkring hver fjerde er villig til at tage en risiko - og blandt dem ryger usædvanlig mange ud i afhængighed af morfin eller morfin-lignende præparater. Og det er alvorligt, fortæller Trine Ndzoboyi.

Hun er afdelingsleder i Fredericias kommunale alkohol- og stofbehandling. Og hun kan se, hvordan unge og børn får problemer efter mødet med stoffer. I Fredericia er især stærkt afhængigheds-skabende morfin-præparater populære.

- Man bliver meget hurtigt afhængig. Og morfin er så dyrt, at den afhængige hurtigt ryger ud i kriminalitet for at finansiere sit misbrug. Det er skræmmende, siger Trine Ndzoboyi.

Hun understreger, at unge ikke kaster sig ud i morfin-misbrug som det første.

- Det begynder med en breezer og udvikler sig til hash og videre derfra. Men når først de prøver morfinen, fanger bordet, siger afdelingslederen.

Hun så gerne, at "fødekæden" blev brudt ved at forbyde salg af al alkohol til kunder under 18. I dag kan øl og breezers købes af 16-årige.

"Pæne" fredericianere lyver for sig selv og tror, at det er uskadeligt, når de sælger deres morfin ved fordøren i villakvarteret.

Trine Ndzoboyi, Alhohol- & Stofbehandlingen

Gode råd til forebyggelse af misbrug hos dit barn/din ung

Uanset forældres gode vilje og store indsats er der ingen garantier mod, at deres børn og unge ender i misbrug. Men der er alligevel gode skridt, man kan tage, fortæller Trine Ndzoboyi.


  • Undersøgelser viser, at hvis forældre udsætter deres barns alkohol-debut med bare seks måneder, halveres den statistiske sandsynlighed for, at barnet senere eksperimenterer med stoffer.


  • Undersøgelser viser, at røgfri unge har lettere ved at sige fra overfor alkohol og stoffer.


  • Lav aftaler med de andre forældre i dit barns klasse om, at der aldrig er alkohol i klassesammenhæng. Hverken når de mødes til fest eller to-og-to.


  • Det er ikke gavnligt at lære dit barn at drikke derhjemme i såkaldt "trygge rammer". Tværtimod bør voksne vise børnene, at man kan mødes og hygge uden at drikke alkohol.


  • Husk, at det er gratis at få hjælp via kommunen og misbrugscentret.


  • Hvis dit barn har brug for eksempelvis alkohol for at føle sig fri ved klassefesten eller i byen, skal du hjælpe ham/hende til at føle samme frihed - og for eksempel overvinde sin generthed - uden stimulanser.
Der er mange morfin-præparater - og mange af dem florerer på Fredericias sorte marked. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Hr og Fru Fredericia leverer

En betydelig del af det sorte marked for morfin bæres af ellers lovlydige fredericianere, der sælger ud af medicinrester. Nogle lyver eller overdriver sig til en recept fra lægen, så de bagefter kan tjene penge på at sælge midlerne til narkomaner eller andre.

- De unge, vi møder her på afdelingen, fortæller, at de køber stofferne ved døren i helt almindelige villakvarterer. Hos almindelige borgere, der har besluttet at sælge på det ulovlige marked, siger Trine Ndzoboyi.

Hun forestiller sig, at de pågældende sælgere bilder sig ind, at deres handling ikke gør nogen skade.

- De tænker måske, at det ikke er så slemt. Eller at narkomanen jo ellers bare skaffer sig stofferne andet sted fra. Sådan kan man være fuld af undskyldninger over for sig selv, siger hun og ryster lidt på hovedet.

Også på apotekerne møder man problemet.

- Det sker, at vi har en fornemmelse af, at en kunde ikke selv har brug for medicinen. I de tilfælde kan vi indgive en melding til embedslægen (Styrelsen For Patientsikkerhed, red.), siger apoteker Lene Landsgrav fra Løve Apotek i Fredericia og Middelfart.

Det er en udbredt misforståelse, at morfin-plastre ikke kan misbruges.

- Men dem ryger misbrugerne bare. Det er meget potent og stærkt vanedannende. Og samtidig inhalerer de dampe fra resten af plastret, så man blandt andet kan måle skadelige ftalater i blodet på dem, siger Trine Ndzoboyi.

Ifølge hendes forsigtige vurdering dækker det lægeordinerede morfin cirka en tredjedel af det lokale, illegale morfin-marked. Resten dækkes over internettet og af klassiske smuglere og pushere.

Annonce

Ingen panik - men stor alvor

Ifølge Trine Ndzoboyi er de lokale forhold omkring morfin lige til at blive bekymret over.

- Det skal tages alvorligt. Unge tager det, deres venner tager. Så når det ses helt ned i 8. og 9. klasse, at jævnaldrende tilbyder hinanden stoffer, er det bekymrende. Men samtidig er den gruppe af unge, der helt og holdent siger nej over for alkohol, stoffer og alt andet usundt, vokset. Begge udviklinger ses samtidig, siger afdelingslederen.

Hun opfordrer forældre, børn, skoler, unge og uddannelser til at tage udfordringerne alvorligt. Det betyder blandt andet, at lærere skal kende til stofferne.

- Meget har ændret sig, siden du og jeg var unge. Hvis ikke forældre og lærere kender nutidens forhold, kan de unge ikke bruge samtalen til noget, siger hun.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce