Annonce
Elbobladet

Fredericia-forfatter: Jeg bliver så træt, når jeg læser Jussi Adler Olsen og Dan Brown

Mona Henny fra Fredericia udgiver sin anden bog, "Puslespillet 2", og arbejder allerede på seriens tredje bind. Foto: Peter Friis Autzen
Hun sender sin anden bog på gaden og har flere på vej. Mona Henny fra Fredericia skriver krimier for de læsere, der ikke gider læse lange, kedelige beskrivelser men vil direkte til historien og gåden.
Annonce

Fredericia: - Det er spændende. Jeg glæder mig, siger 46-årige Mona Henny Deleuran fra Fredericia.

Lige før påske, onsdag 17. april, udkommer hendes anden bog "Puslespillet 2". Ligesom den første bog, byder "Puslespillet 2" på to historier - begge med en mordgåde, der skal løses.

Mona, der i forfattersammenhæng bare kalder sig Mona Henny, er ikke selv en særlig tålmodig krimi-læser.

- Jeg kan godt lide krimier. Men jeg synes, at mange forfattere skriver alt for meget om detaljer i stedet for at komme til sagen. Når jeg har læst tre sider om en skov, kan jeg næsten ikke klare mere. Eller som Dan Brown, der skriver meget om bygninger. Kom nu i gang med handlingen. Det gør jeg i mine bøger. Folk, der normalt ikke har tålmodighed til at læse bøger, skulle prøve at læse mine, siger hun.

Jeg skriver for de læsere, der har det ligesom mig: En krimi skal komme til sagen og ikke bruger flere sider på detaljer om en skov eller en bygning.

Mona Henny, forfatter

Annonce

Skriv, skriv om, skriv om, skriv om

Ved siden af Mona Hennys arbejdsbord ligger et stort ringbind. Heri har hun noter fra sit forberedelsesarbejde.

Hendes historier foregår i en opdigtet, dansk by. For at holde styr på persongalleri og en række andre forhold, tager hun løbende noter i mappen.

- Jeg har for eksempel et kort, så jeg ved, hvor lang tid det tager at køre fra det ene sted til det andet. Eller en opgørelse over, hvilke butikker, der ligger hvor - og hvem der ejer dem. Den slags skal der være styr på, siger hun.

Til gengæld har hun ikke skrevet en grundhistorie ned, inden hun starter skrivearbejdet.

- Jeg har forsøgt at gøre det. Men det låser mig for fast på én retning. Det fungerer bedre for mig bare at skrive, og så rette til hen ad vejen, siger hun.

Den proces gør, at hun kan læse og omskrive sine bøger 30 gange, inden de er klar til udgivelse. Under processen har hun historien i hovedet næsten døgnet rundt.

- Jeg kan vågne om natten og skrive notater til historien, siger hun.

Annonce

Dræb en sagsbehandler

I alle fire "Puslespillet"-historier bliver der myrdet mennesker. Og selvom bog nummer to først er ved at blive udgivet nu, er Mona allerede godt i gang med at skrive nummer tre i serien.

- Jeg måtte spørge i min omgangskreds, om de havde en god idé til, hvem der skulle myrdes denne gang. Flere af dem mente, at jeg skulle dræbe en sagsbehandler. Men altså kun i bogen, siger Mona og griner.

På grund af rygproblemer er hun aktuelt under revalidering og under uddannelse. Derved er hun i berøring med det kommunale system, der inspirerede nogle af vennerne til deres historie-forslag.

Samtidig med, at bog nummer tre er på vej, sysler Mona med et par andre bøger. Men hun vil ikke lægge hovedet på blokken og sætte dato på eventuelle udgivelser.

Begge "Puslespillet"-bøger udgives på forlaget Mellemgaard.

Seriens første bind udkom sidste år. Da ElboBladet møder Mona Henny, er bind to endnu ikke ankommet. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce