Annonce
Elbobladet

Fredericia på kontanter: Mønter er en nøgle til national-sjælen og næsten evigt minde

Helle Horsnæs er seniorforsker ved Nationalmuseet. Foto: Tine Bonde Christensen
Annonce

København: Motiver på pengesedler er vigtige og rækker langt ind i et folks fælles sjæl og nationalfølelse. Derfor er det ikke alle, der opnår æren af at blive slået på mønt.

Det ved seniorforsker Helle Horsnæs fra Nationalmuseet noget om. Hun forsker blandt andet i  numismatik - altså videnskaben om mønter og deres historie.

- Nogle vil måske mene, at motiverne på mønter og sedler ikke betyder ret meget i moderne tid. Men vigtigheden bliver meget tydelig, når der kommer negation på. Altså når man snakker om, hvordan vi ville have det, hvis vi ikke havde de rigtige motiver på mønterne, siger hun og peger på et konkret eksempel.

- Da euro-debatten rasede i Danmark, gik mange op i, at de ikke ville acceptere at skulle sige farvel til de nationale mønter og sedler. Det var afgørende for mange at holde fast i de danske mønter og danske motiver i stedet for at skulle bruge udenlandske motiver. Alt andet ville føles som et tab af danskhed og tab af suverænitet. Dét understreger, at motiverne og deres samlende effekt virkelig betyder noget for folk, siger Helle Horsnæs.

Det er traditionen i mange lande, at den siddende regent er på mønterne. I enkelte lande er også tidligere regenter afbilledet på nye mønter. Her ses Dronning Margrethe på en 20'er fra 2017. Foto: Peter Friis Autzen

Netop derfor er nationalbanker i hele verden meget forsigtige med, hvilke motiver de slår på mønt.

- Mønterne og magten bag dem hænger sammen, og mønten skal virke troværdig og skabe tillid - både til regenten og mønten og nationen, siger Helle Horsnæs.

Annonce

National og lokal patriotisme

Som det fremgår her på siden, har ElboBladet foreslået Nationalbanken at slå Landsoldaten og/eller Fredericia Vold på mønt. Eventuelt i forbindelse med en serie om danske mindesmærker og forsvarsværker.

Museumschef i Fredericia, Karsten Merrald Sørensen, tør ikke gætte på, om Landsoldaten har en chance. Eller volden.


Nogle tror måske, at de ikke går op i mønternes motiver. Men de synes, at det er tab af danskhed, hvis ikke motiverne er danske.

Helle Horsnæs


- Men hvis den kom på mønt, ville det løfte Landsoldaten op på konge-niveau. Motiverne på mønter og sedler er i høj grad folk-sammenbindende. Og sådan en mønt ville betyde, at flere fik øjnene op for Fredericia - ikke bare her og nu, men også i mange år fremover. Det ville nok betyde mest for fredericianerne, men det ville også betyde noget nationalt, siger Karsten Merrald.

Helle Horsnæs understreger, at hun intet har at gøre med udvælgelse af møntmotiver. Men hun ved, at Nationalbanken er meget forsigtig. Med god grund.

- Jeg har selv oplevet, at en ekspedient ikke ville tage imod en ellers helt autoriseret 20'er fra Tårn-serien, fordi hun ikke troede på, at den var rigtige penge, siger Helle Horsnæs.

Om det samme ville ske med en mønt med motiv af Landsoldaten, ved hun ikke. Men hun er sikker på, at Nationalbanken gør sig overvejelser af den slags, når de modtager forslag til møntmotiver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Drop-in-dåb i Fredericia Provsti

Elbobladet

En helt ny gammel motor

Elbobladet

Syng Sammen

Elbobladet

Lokal kunst i lokal bank

Elbobladet

Ny teknologi renser luften

Elbobladet

Treldevejens Genbrug er åbnet

Annonce