Annonce
Elbobladet

Fredericia på landkortet: Filmpulje opfordrer til at melde sig ind

Steen Risom er chef hos Den Vestdanske Filmpulje. Hvis Fredericia var medlem af puljen, ville det måske hjælpe i jagten på lokale tv- og film-produktioner, forklarer han. Foto: Gorm Branderup
Hvis Fredericia godt kunne tænke sig at blive emne eller baggrund for flere film og tv-serier, kunne det være en idé at melde sig ind i Den Vestdanske Filmpulje. Det mener puljens chef.

Aarhus: - Jeg kan godt forstå det, hvis der i Fredericia er et ønske om at blive eksponeret mere i film og tv. For det er virkelig effektiv eksponering, siger Steen Risom.

Han er chef i Den Vestdanske Filmpulje og dermed i spidsen for en organisation, der er sat i verden for at støtte film- og tv-produktioner, som har en lokal forankring i de 10 medlemskommuner.

Fredericia Kommune er ikke medlem af Den Vestdanske Filmpulje, som har sekretariat hos Filmby Aarhus. Der findes flere forskellige grader af medlemskab. Det billigste koster fem kroner per indbygger. Det dyreste omkring 20 kroner per indbygger.

Et medlemskab ville altså koste Fredericia Kommune et sted mellem 250.000 kroner og en million kroner om året.


Vi arbejder med at fremme filmproduktion i vores medlemskommuner. Fredericia er ikke medlem.

Steen Risom, Den Vestdanske Filmpulje


Hvis Fredericia meldte sig ind, ville Jyllands hovedstad indgå i betragtningerne, når puljen uddeler støtte til produktioner.

- Men det handler ikke kun om, at en filmfortælling skal foregå i en medlemsby eller handle om en medlemsby. Det kan også dreje sig om et produktionsselskab i en medlemskommune, der laver en film - også hvis den så indspilles et helt andet sted, siger Steen Risom.

Den lokale forankring handler altså ikke nødvendigvis om filmens handling, men også om, hvor produktionen økonomisk har hjemme.

Aarhus, Hvide Sande og Fredericia

Blandt de film- og tv-folk, ElboBladet har talt med, siger flere, at Den Vestdanske Filmpulje har en tendens til især at støtte Aarhus-baserede produktioner. Men det afviser Steen Risom.

- Vi støtter projekter i hele vores område. Men de byer, hvor mange af produktionsselskaberne ligger, samler helt naturligt også flere projekter. Det gælder blandt andet Aarhus. Jeg ved ikke, om der er produktionsselskaber i Fredericia, siger han.

Hvis et produktionsselskab placerer sin historie i Fredericia, behøver den ikke nødvendigvis handle om Fredericia. Det kan godt være en almen historie, der kunne foregå hvor som helst.

- Sådan er det med nogle historier, mens andre historier har en forankring et bestemt sted. For eksempel den kommende tv-serie på TV2 "Hvide Sande", hvor landskabet og kulturen omkring Hvide Sande bruges aktivt i fortælllingen, siger han som eksempel på en produktion, puljen har støttet.

Fredericia på landkortet

ElboBladet har i den seneste tid bragt flere artikler under temaet "Fredericia på landkortet".

Serien rådyrker den lokalpatriotisme, mange føler for deres hjem- og fødeegn. Lokalpatriotisme er godt til at skabe og styrke sammenhold og fællesskab, men den skal helst følges med lidt humor for ikke at blive uklædelig.

Indtil videre har serien omtalt tv-vejkort, hvor Fredericia ikke er markeret. Og Carlsberg, der brygger alle sine pilsnere i Fredericia, men alligevel skriver "København" på dem. Muligheden for at få Landsoldaten eller Volden på mønt har også været beskrevet. Og muligheden for at få Fredericia omtalt i pop- og rocksange eller i film og tv-serier. Seriens tidligere artikler kan genfindes på ElboBladet.dk.

Serien fortsætter.

En af de ældste metoder, en by kan bruge for at skaffe sig eksponering i kunst, er at stimulere det lokale talent-miljø.

- Hvis en filmskaber er vokset op i en by, sker det ofte, at den by er baggrund eller inspiration for vedkommendes fortællinger, siger Steen Risom.

Blandt andet derfor deltager filmpuljen også i talentudvikling.

Helt generelt oplyser Steen Risom, at cirka halvdelen af prisen på en produktion går til service og håndværk. Eksempelvis hoteller og levering af mad og drikke - samt håndværkeres hjælp til opbygning af kulisser og andet. Og det arbejde ligger som regel i den by, hvor filmen indspilles - så en produktion, der hører hjemme i et selskab i Aarhus, kan godt gavne økonomien og eksponeringen af Fredericia, hvis blot indspilningerne foregår her.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce