Annonce
Elbobladet

Fredericia på landkortet: Fredericia på Europakortet

Europa-kort med Fredericia noteret som den vigtigste - og eneste - by i miles omkreds. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Et tysk kort-forlag kunne finde ud af noget, mange andre ikke kunne: At placere Fredericia, hvor byen hører til.

Fredericia: Her i ElboBladet har vi gennem længere tid haft en lokalpatriotisk artikelserie under fællestitlen "Fredericia på landkortet". Med en snert af klædelig humor har vi i serien beskrevet forskellige sammenhænge, hvor Fredericia har fortjent mere synlighed.

Og så dukker der pludselig et 26 år gammelt Europakort op. Sådan et kort, der har hængt i mange klasseværelser. Sådan et kort, der op gennem 90'erne blev forældet flere gange, når grænser blev flyttet, tilføjet eller fjernet. Og se så dér: Lige i verdens centrum står anført én af Trekantområdets byer. Kun én. Den vigtigste. Jyllands hovedstad: Fredericia.

Det er næsten ærgerligt, at kort som disse forsvinder fra flere og flere klasseværelser, når nu de så klart viser verdens rette sammenhæng.

Fredericia på landkortet

ElboBladet har i den seneste tid bragt flere artikler under temaet "Fredericia på landkortet".

Serien rådyrker den lokalpatriotisme, mange føler for deres hjem- og fødeegn. Lokalpatriotisme er godt til at skabe og styrke sammenhold og fællesskab, men den skal helst følges med lidt humor for ikke at blive uklædelig.

Indtil videre har serien omtalt tv-vejkort, hvor Fredericia ikke er markeret. Og Carlsberg, der brygger alle sine pilsnere i Fredericia, men alligevel skriver "København" på dem. Muligheden for at få Landsoldaten eller Volden på mønt har også været beskrevet. Og muligheden for at få Fredericia omtalt i pop- og rocksange eller i film og tv-serier. Seriens tidligere artikler kan genfindes på ElboBladet.dk.

Serien fortsætter.

Europakortet fra 1995 er fremstillet af det tyske kort-firma Justus Perthes Verlag fra Gotha, godt 500 kilometer syd for Fredericia. Så de kan næppe anklages for inhabilitet i deres konklusion om, at Fredericia er Trekantområdets vigtigste by.

Forlaget gik ned i 2016. Men det er en anden snak.

Sådan så det ud i 1996. Og sådan ser det stadig ud i dag: Fredericia er midtpunktet i Danmark. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce
Annonce
Elbobladet

Mystisk musikvideo fra Fredericia

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny genbrugsbutik i Prinsessegade: Sussi udlever retrodrømmen

Elbobladet

Hun var SÅ forsigtig, men endte alligevel med at smitte hele familien: Nu advarer Gitte alle andre mod at lade corona-paraderne falde

Elbobladet

Mere liv i Vendersgade: Patienter rykker ind og ny restaurant er på vej

Elbobladet

Arkana kommer til sommer

Elbobladet

Nyt liv på vej i det gamle bøfhus: Succesfuld dessertcafé vælger Fredericia foran Odense, Herning og Aarhus

Elbobladet

Venner er gået sammen om at åbne tattoo-butik: - En fælles arbejdsdag er bedre end en dag derhjemme

Elbobladet

På den 2. side: Klar, parat, spis

Annonce