Annonce
Elbobladet

Stolt borgmester: Fredericia kan kalde sig Danmarks mest nyskabende handelsby

I en netop afholdt konkurrence blandt 22 danske handelsbyer er Fredericia kåret som landets mest innovative handelsby. Her er vi i Gothersgade i juli. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Fredericia vandt torsdag prisen som det mest innovative sted at shoppe. Derudover var byen også nomineret i to andre kategorier - heriblandt Danmarks Bedste Handelsby.
Annonce

Fredericia: Fredericia kan kalde sig Danmarks mest innovative handelsby.

Det skete, da konkurrencen Danmarks Bedste Handelsby 2020 torsdag fandt sted i Messe C. Her skulle syv priser uddeles blandt handelsbyer i Danmark.

Fredericia var repræsenteret af borgmester Jacob Bjerregaard (S), formand for demokrati- og borgerudvalget Christian Jørgensen (V) og erhvervskonsulent hos Business Fredericia, Lene Bach. Sammen kunne de lade sig hylde på scenen, da Fredericia blev udråbt som prisvinder i en af de syv kategorier.

- Jeg er enormt stolt over prisen, og jeg vil gerne sende en tak videre til resten af byrådet og handelslivet med butikker, restaurationer og handlende, sagde Jacob Bjerregaard.

Han pegede blandt andet på byforummet samt initiativerne under coronaperioden med voucherkonkurrencer og aktiviteter i gågaden som en del af årsagen til prisen.

Lene Bach var ligeledes glad for, at byen i de kommende to år kan bryste sig af prisen som den mest innovative:

- Det handler om at tænke branding og samarbejde på en ny måde. For handelsdelen vil jeg sige, at det samarbejde, vi har fået med byrådet, gør, at borgerne ser muligheder i forhold til begrænsninger.

Annonce

Flere grunde til sejren:

Priserne blev fundet på baggrund af flere parametre, og da resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen blandt 100 kernekunder (kunder som ofte besøger de pågældende byers handelsliv) blev fremlagt, var det tydeligt, at særligt Holstebro, Vejle og Fredericia skilte sig ud.

Derudover havde en jury bedømt spørgeskemabesvarelser fra de forskellige byer, som blev bedømt på samme parametre.

Prisvinderne til Danmarks Bedste Handelsby 2020

Danmarks mest hyggelige handelsby: Køge

Danmarks flotteste handelsby: Vejle

Danmarks bedst markedsførte handelsby: Middelfart

Danmarks mest servicemindede handelsby: Herning

Danmarks mest innovative handelsby: Fredericia

Danmarks Bedste Handelsby med færre end 20.000 indbyggere: Præstø

Danmarks bedste handelsby med flere end 20.000 indbyggere: Holstebro

Vinderen af hovedprisen som Danmark Bedste Handelsby med mere end 20.000 indbyggere blev Holstebro.

Prisen blev uddelt torsdag ved et arrangement i Messe C. Her var Jacob Bjerregaard, Lene Bach og Christian Jørgensen på scenen for at modtage hæderen. Yderst til venstre ses Per Nyborg, som er administrerende direktør for Institut for Center-Planlægning. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Fredericia var også nomineret i kategorierne hyggeligste og bedste handelsby med mere end 20.000 indbyggere, men her måtte man se sig forbigået.

Annonce

Vil vinde mere

Når priserne igen uddeles i 2022, skal Fredericia helt til tops som bedste handelsby, mente Christian Jørgensen:

- Danmarks bedste handelsby 2022 ligger lige til os, når jeg ser på, hvordan vi er blevet bedømt. Skeler vi til Holstebro, som vandt, er kulturen noget af det, der løfter dem. Kan vi få den op i gear igen med nyt Fredericia Teater, men også mere bredt, så kan vi snuppe prisen om to år.

Ligeledes argumenterede Jacob Bjerregaard, at der er potentiale til mere:

- Vi er gået all-in i år, men når jeg tænker på, hvad vi har af planer for det kommende år, er jeg meget optimistisk over for fremtiden.

Borgmesteren mente også, at handelslivet er gået frem, siden der kom en løsning på den tidligere Føtex-butik i Gothersgade, hvor der i dag er ny detailhandel.

Annonce

Fokus på den fremtidige gågade

Selvom handelsbyen nu kan bryste sig af at være prisvindende, er der fortsat fokus på det fremtidige handelsliv, der ikke spås gode forudsætninger om ti år.

Ifølge rapporter vil e-handlen resultere i færre handelsbyer, men Lene Bach frygter ikke, at Fredericia bliver blandt dem, der forsvinder:

- Nej, der er lavet undersøgelser i forhold til, hvor tendenserne går hen, og hvilke handelsbyer der overlever, og der er Fredericia at finde iblandt.

- Det i sig selv gør dog ikke, at vi skal læne sig tilbage og tænke, at vi er sikret frem til 2030, sagde hun endvidere.

Repræsentanter fra de syv prisvindende byer var til sidst samlet på scenen. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Dette medgav Christian Jørgensen:

- Vi har nogle strukturelle udfordringer med, at handlen flytter sig. Vi kan kigge i Vendersgade, hvor der er mange tomme lokaler - og som på en eller anden måde er en øjenbæ - selvom det kan være et grimt udtryk at bruge.

Han mente dog, at prisen som den mest innovative handelsby forpligter. Også i forhold til at tænke i løsninger for Vendersgade:

- Jeg tror, at når vi står her om to år og forhåbentligt fejrer Danmarks Bedste Handelsby, så er der også sket noget med Vendersgade, som peger fremad.


Danmarks bedste handelsby 2022 ligger lige til os, når jeg ser på, hvordan vi er blevet bedømt. Skeler vi til Holstebro, som vandt, er kulturen noget af det, der løfter dem. Kan vi få den op i gear igen med nyt Fredericia Teater, men også mere bredt, så kan vi snuppe prisen om to år.

Chr. Jørgensen (V), fmd. f. byrådets demokrati- og borgerudvalg


I alt havde 22 byer tilmeldt sig konkurrencen, som havde et deltagergebyr på 11.500 kroner.

Det er Institut for Center-Planlægning (ICP) i Rødovre, som arrangerer konkurrencen.

Årets bedste handelsby som sådan blev Holstebro for de større købstaders vedkommende og Præstø for de mindres. Fredericia håber at vippe Holstebro af pinden næste år. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Peugeot 208 ser ud til at holde hjem

Elbobladet

Se fotos: Axeltorv er klar til jul

Annonce