Annonce
Elbobladet

Fredericiabogen er på gaden: Politiske kampe, krigsberetninger og en ødelagt kirke

Søren Grauslund og Kamma Warming til præsentation af Fredericiabogen 2018, hvor Søren Grauslund i et brev fortæller om en særlig mand, Sofus. Foto: Marianne Husted

Overlæge Røjel, vandværkssagen og KFUM-spejderne er med i den nyeste udgave af Fredericiabogen

Annonce

Fredericia: Årgang nr. 23 af Fredericiabogen er netop kommet på gaden. Og selv om den lokalhistoriske bog er tæt på sølvbryllupsalderen, er den igen i år fyldt med gode og velfortalte historier.

Som det hører sig til, var der sang, et lille foredrag, gennemgang af bogen, kogt medister og sylte, da den nye bog torsdag i sidste uge blev præsenteret for en fyldt café i Tøjhuset.

Udvalgsformand Lars Ejby Pedersen (S) kunne fortælle om en bog, som spænder vidt - lige fra fortællingen om hvidnæser og andre hvaldyr til lokale breve fra krigen i 1864.

De flittige forfattere Rosa og Anders Engelbrecht var også med ved præsentationen af Fredericiabogen. De er dog ikke selv bidragsydere i år. Foto: Marianne Husted
Annonce

Politisk drama

Politisk drama hører ikke kun nutiden til med skibsværftssag, lystbådehavn og borgmesterstrid. I 1950 var der sagen om vandværket, beretter Kirsten Berntsen. Der var så meget uenighed om oprettelsen af et vandværk i Herslev, at det førte til Vandværkspartiet, som fik tre medlemmer valgt ind i Fredericia Byråd.

Finurlige personer har også præget lokalsamfundet. Redaktionen har fået lov til at trykke et brev, som Søren Grauslund har skrevet til naboer på Bøgeskovvej, hvori han beskriver en tidligere beboer i huset, Sofus, som ud over at være godt begavet også var en mand med underfundig lune og iderigdom, når det gjaldt om at finde ekstra-navne til personer omkring ham.

Krigen i 1864 kan man opleve i breve skrevet af soldaten Rasmus Hansen, Erritsø, til sin kone Maren Nielsdatter. Rasmus Hansen nåede aldrig hjem til sin kone og lille barn, kan man læse i indlægget, forfattet af Martin Philipsen Mølgaard.

Journalist og spejder Lone Hansen har skrevet om KFUM spejdernes historie i Fredericia. Foto: Marianne Husted
Annonce

En spejder-historie

Museumsleder Karsten Merrald Sørensen har skrevet om tyveri og ødelæggelse af Egeskov Kirke, som blev købt på auktion i 1765 af borgmester Hendrich Morathe Richter og siden solgt videre til senere borgmester og handelsmand Johannes Iver Bruun.

Journalist og spejder Lone Hansen har skrevet KFUM-spejdere gennem 100 år i Fredericia. I dag er der fem KFUM-spejdergrupper i Fredericia.

En af de meget spændende fortællinger er om overlæge Jørgen Røjel - en kæmper til det sidste. Han var modstandsmand, mens han var ung medicinstuderende. Han vandt kampen om at få oprettet dialyseafdeling på Fredericia Sygehus. Han var en miljøforkæmper, der foranledigede, at Superfos måtte bygge en højere skorsten for at få forurenet luft væk fra byens borgere. Tommy Hansen og Charlotte Hansen har skrevet om den kendte stridsmand, der døde i 2007.

Katolikker, krig, kunstlegat, portræt af Årets Frederik plus en oversigt over året, der gik med udgangspunkt i Fredericia Dagblad får man også med i den fine bog.

Det er Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn, Fredericia Museums Venner, Fredericia Museerne og kultur- og idrætsudvalget, som udgiver bogen, der med garanti vil ligge indpakket under mange juletræer.

En af de yngre forfattere er Lars Larsen, der har skrevet om 3. SS Vagtbataljon. I baggrunden ses en anden forfatter, Kirsten Berntsen. Foto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce