Annonce
Elbobladet

Fredericias 'Hvidstensgruppe' gav livet for frihed og skal nu mindes for evigt

Her ses en af de allerede nedlagte snublesten i Kolding. Samme model ønskes på 13 steder i Fredericia og Taulov. Arkivfoto: Søren Gylling
13 fredericianere mistede livet for tysk hånd under besættelsen. Nu skal deres minde foreviges, så deres offer aldrig glemmes.

Fredericia: 13 lokale frihedskæmpere og andre med tilknytning til modstandskampen under besættelsen skal mindes for tid og evighed. Det har Militærhistorisk Forening i Fredericia sat sig for.

Derfor skyder foreningen nu gang i en indsamling til 13 såkaldte "snublesten", der skal placeres rundt om i Fredericia og Taulov.

- Vi har brug for 25.000 kroner, og vi håber at få indsamlet dem alle, så vi kan lægge en sten for samtlige 13. Ellers må vi prioritere - og det bliver ikke let, siger Per Skovsen, der sidder i foreningens arbejdsgruppe bag projektet.

Annonce

I forvejen mindes og markeres de lokale ofre for besættelsesårene 1940-45 i forbindelse med de årlige 4.maj-markeringer.

- Men det er væsentligt også at holde mindet i live til hverdag. Vi taler jo om mennesker, der gik på det samme fortov som du og jeg - og som satte livet på spil for andres frihed. Det har betydning hver dag og bør derfor mindes hver dag, siger Per Skovsen.

En snublesten er på størrelse med en brosten og er forsynet med en graveret messingplade. Den lægges typisk i fortovet, hvor den pågældende person sidst havde frivilligt ophold, inden tyskerne tog ham eller hende. Det er som regel ved vedkommendes hjem eller arbejdsplads.

Mange fra Fredericia blev henrettet af tyskerne så sent som 19. april 1945. Det er bare to uger før befrielsen! Der kunne laves en Hvidstensgruppen-agtig film om de mennesker og deres skæbne.

Per Skovsen, Militærhistorisk Forening i Fredericia

- Mange fra Fredericia blev henrettet af tyskerne bare to uger før befrielsen. Der kunne laves en god Hvidstensgruppen-agtig film om de mennesker og deres skæbne, siger Per Skovsen.

De efterladte har indflydelse på projektet.

- Vi har fundet oplysninger om 14 lokale, der mistede livet efter at være blevet taget af tyskerne. De efterladte til én af dem har frabedt sig en snublesten, og det ønske respekterer vi. Derfor er vi endt på 13, siger Per Skovsen.

Internationalt kunstværk

Konceptet med snublesten er udtænkt af den tyske kunstner Günter Demnig. Foreløbig findes der cirka 74.000 af stenene rundt om i 26 lande. Der ligger blandt andet nogle i København, Odense og Kolding.

- Ordet "snuble" handler ikke, om at man skal snuble og slå sig på stenene, men om at man i overført forstand "snubler" over historien, og at det får en til at tænke over tingene. Stenene kan slås op på internettet, hvor der ligger mere info om de pågældende mennesker, siger Per Skovsen.

Han har bekendte, der på rejser altid opsøger snublestenene og deres fortællinger. Stenene er dermed også et turist-aktiv.

Men er det kunst?

Per Skovsen er byguide og også aktiv i Militærhistorisk Forening i Fredericia. Han er med til at arrangere indsamlingen til lokale snublesten. Foto: Peter Friis Autzen

- Det kan jeg ikke svare på. For mig er kunst-betegnelsen nu heller ikke så vigtig. Det vigtige er at huske historien og dens mennesker og deres betydning.

Snublesten kan også lægges for nazismens andre ofre - for eksempel mennesker, der blev myrdet i kz-lejre, fordi de var jøde, roma eller homoseksuel.

- Men os bekendt blev ingen fra Fredericia taget på dén baggrund, siger Per Skovsen.

Indsamlingen skydes i gang 1. maj 2022 og varer et helt år. Interesserede kan give et bidrag på mobilepay 21 37 01 57 - mærket "snublesten". Eller på reg.nr. 0757 kontonr. 323 300 509 5.

Efterladte til de mindede personer kan ikke deltage i indsamlingen. Det samme gælder offentlige institutioner og myndigheder.

Disse 13 navne og adresser i Fredericia og Taulov skal have en snublesten:

 • Fynsgade 21 (Carl Robert Jakobsen)
 • Treldevej 30 (Ferdinand Emil Andersen)
 • Vesterbrogade 52 (Hans Christian Just Petersen)
 • Dortheavej 11 (Hans Eeg)
 • Danmarksstræde 11 (Helge Carlo Harry Hermann)
 • Prinsessegade 29 (Holger Feldborg Gantriis)
 • Odinsvej 8 (Ib Schermer Schaltz)
 • Hans de Hoffmannsvej 28 (Iver Peder Lassen)
 • Nymarksvej 20 (Ole Christensen)
 • Kongensgade 82 (Poul Johannes Christiansen)
 • Taulov Station (Karl Gustav Kolding)
 • Taulov Station (Eluf Preben Månsson)
 • Taulov Station (Henry Jacobsen)

De sidste tre var ansat på Taulov Station og boede i tjenesteboliger, som for længst er revet ned. Derfor - og af hensyn til offentlighedens adgang - placeres disse tre sten ved Taulov Station.

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce