Annonce
Elbobladet

Fredericias narkomarked bugner af morfin. Det ruinerer og ødelægger mennesker, advarer eks-narkoman.

Jeppe Risom Meiers misbrug førte ham til flere overdoser og selvmordsforsøg. I dag er han clean, men arbejder hver dag på at holde misbruget fra døren. Foto: Peter Friis Autzen

Jeppe Risom Meier opfordrer til at finde ud af, hvorfor behovet for morfin opstår. Morfin var ved at koste ham livet.

Annonce

Fredericia: - Jeg kan huske mit første morfin-trip. Jeg ved godt, at det lyder dumt, men det føltes som en tungeslasker med Gud. Jeg har aldrig i mit liv - før eller siden - følt noget, der var så rart. Det er virkelig rart. Og dét er et problem, siger Jeppe Risom Meier.

Han var narkoman i mange år. Men det var, da morfinen kom ind i hans liv, at det for alvor gik galt. Indtil da havde han set ned på de narkomaner, der tog de "langsomme" stoffer som for eksempel morfin og heroin. De var taberne i miljøet, syntes han. Men til sidst var morfinen ved at koste ham livet. Flere gange.

- Jeg var ret tidligt tæt på at miste mit ene ben, fordi jeg fik en overdosis af morfinplaster. Jeg var så bedøvet, at jeg ikke opdagede, at jeg lå, så blodtilførslen i benet blev afbrudt. Efter det var jeg på sygehuset og i fare for at få benet sat af, siger han.

På hospitalet blev han paradoksalt nok smertelindret med netop det morfinstof, han havde taget.

Man bliver lynende hurtigt afhængig af morfin. Og det er meget dyrt. Jeg skulle skaffe op til 3.000 kroner hver dag.

Jeppe Risom Meier, eks-narkoman
Annonce

Morfinen er overalt

Jeppe Risom Meier har meget at ærgre og skamme sig over. Men i dag er han clean og hjælper andre med at blive det samme.

Det går godt, men arbejdet kræver et konstant fokus og en evig indsats.

- Det er som at gå op ad en rulletrappe, der for evigt kører nedad; Hvis du går i stå, ryger du med ned, siger han.

Han er bekymret over Fredericias illegale morfin-marked.

- Fredericia er en morfin-by. Misbrugere i hele landet kender Fredericia som morfin-byen. Morfinen er alle vegne i Fredericia, og det meste kommer fra ellers lovlydige mennesker, der har piller eller plastre til overs og sælger dem, siger han.

Nogle skaffer sig ekstra piller eller plastre fra lægen ved at lyve om alt fra smerter til indbrud og forsvundne recepter. Andre vælger at undermedicinere deres egne smerter for så at kunne sælge deres piller eller plastre.

- Det er nemt at blive fristet, for fortjenesten er enorm. Større end på alt andet, siger Jeppe, der tilføjer at sælgerne kan risikere at blive presset til at sælge mere og mere, når først de har etableret forbindelsen til en købe-lysten aftager.

Annonce

Social indsats skal styrkes

Ifølge Jeppe Risom Meier skal der arbejdes meget mere for at bekæmpe misbruget.

- Selvfølgelig er det vigtigt at finde ud af, hvor morfinen kommer fra. Men det allervigtigste er at finde ud af, hvor behovet kommer fra. Hvorfor har en ung mand eller kvinde behov for at tage det? Alle snakker om, hvor stofferne kommer fra. Men det vigtigste er at fjerne behovet, siger han.

Han mener, at en langt, langt stærkere social indsats er det eneste, der kan vende udviklingen.

- Alt for mange typer tilsyn tager alt, alt for lang tid. Når myndighederne sætter tiltag i gang for at hjælpe børn og unge ud af problemer, sker det alt for tit, at tiltaget løber ud i sandet og ikke følges op. Så står de berørte dér - uden at kunne gøre andet end at fortsætte i samme rille som før. Hjælpen skal følges meget mere op end i dag. Og det skal der sættes penge af til. Mange flere penge. Det kan samfundet spare meget ved, siger Jeppe Risom Meier.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce