Annonce
Elbobladet

Frihed i ord, billeder og dans: Gymnasieelev løb med pris for essay om følelsen af frihed

Borgmester Steen Wrist (S) omgivet af årets vindere af Arlette Andersens Frihedspris. Der blev onsdag aften uddelt tre priser og en særpris. Foto: Fredericia Kommune / Britta Hallin
På årsdagen for Danmarks befrielse blev Arlette Andersens frihedspris uddelt for sjette år i træk. De tre priser og en særpris gik til elever fra Fredericia Gymnasium og Erritsø Fællesskole for deres meget forskellige måder at reflektere over, hvad frihed er - og hvordan den føles.

Fredericia: Følelsen af de lidt for lange græsstrå mellem tæerne, der på den første varme forårsdag netop er undsluppet de varme strømper efter en lang vinter.

Dét er for Signe Holgersen, der går i 2.g på Fredericia Gymnasium, følelsen af frihed.

Onsdag aften vandt hun første prisen på 12.000 kroner, da Arlette Andersens Frihedspris blev uddelt på årsdagen for Danmarks befrielse. Signe Holgersen fik prisen for sit essay, hvor hun reflekterer over, hvad frihedsfølelsen er.

Annonce

Frihedsprisen er blevet uddelt siden maj 2017 - og den uddeles til unge fredericianere mellem 14 og 21 år, som kan søge om prisen ved at indsende et værk, der handler om emnet frihed.

Prisen er stiftet af Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium, Danske Bank og Fredericia Dagblad i håb om, at værkerne vil bidrage til refleksion, debat og eftertanke.

Og det er lige netop, hvad Signe Holgersens værk gør. Både hos hende selv og læseren.

- Det er tidspunkter, hvor du er forelsket. Hvor du ligger i en anden persons arme, og, selvom du er fanget, føler dig fri, skriver Signe Holgersen blandt andet i sit essay.

- Tidspunkter hvor du lader dig selv føle, hvad du skal føle. Som en søndag, hvor melankolien rammer, og du dvaler i din seng med tårer ned af dine kinder. Tidspunkter hvor du har plads til at være dig, om det er i store eller små omfang. Det er frihedsfølelsen. Det er min frihed, skriver den unge kvinde i vinderværket.

Pris til forskellige værker

Anden prisen gik til Emma Schjermer og Alexander Nordstrand, som går i 8.x på Erritsø Fællesskole, afd. Bygaden. De fik prisen for deres video 'Hvad er frihed?', hvor de søgte svar på spørgsmålet ved at interviewe fredericianere i alle aldersgrupper - ligefra seksårige Nellie til Kirsten på 102 år.

- Vi er så privilegerede i Danmark at have frihed, men mange tænker ikke over det. For eksempel kan jeg som pige gå til fodbold, og jeg kan debattere mine politiske holdninger, siger Emma Schjermer afslutningsvis i videoen.

Med andenprisen følger en pengepræmie på 7000 kroner.

Tidspunkter hvor du lader dig selv føle, hvad du skal føle. Som en søndag, hvor melankolien rammer, og du dvaler i din seng med tårer ned af dine kinder. Tidspunkter hvor du har plads til at være dig, om det er i store eller små omfang. Det er frihedsfølelsen. Det er min frihed.

Uddrag af Signe Holgersens essay, der vandt 1. prisen

Tredjeprisen gik til eleverne på to billedkunsthold på Fredericia Gymnasium, som har lavet et frihedsbanner. Kunstværket består af 48 broderier, som er syet sammen til ét stort banner, der måler 1,5 gange 3 meter.

Eleverne har broderet moderne budskaber oven på serigrafer af Frederik den 3.

- Vi har hver især bestemt, hvilken vinkel vores eget broderi skulle have. Nogle af broderierne rummer budskaber om køn, andre om hudfarve eller seksualitet, forklarer eleverne i beskrivelsen af værket.

Eleverne har desuden arbejdet med begrebet frihed ved at undersøge den symbolik af magt og undertrykkelse, der kan ligge i kunsten, der omgiver os.

Der blev desuden givet en særpris til Anna Schou, som havde brugt dans i sin ansøgning.

Den ene af prisvinderne, Alexander Nordstrand fra 8.x på Erritsø Fællesskole afd. Bygaden, overrakte en plakat, han selv har lavet til Christian Andersen, der er søn af Arlette Andersen. Alexander sælger plakaten på nordstrand.cc - overskuddet går til Ukraine. Foto: Fredericia Kommune / Britta Hallin

Arlette Andersens frihedspris

Prisen er stiftet 3. maj 2017 af Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium, Danske Bank, Fredericia Dagblad. Og den uddeles hvert år 4. maj.

Prisen skal sikre en vedvarende opmærksomhed og bevidsthed omkring begrebet frihed i dets vide betydning.

Prisen kan søges af unge mennesker, der er mellem 14 og 21 år på datoen for prisens uddeling - altså den 4. maj. Ansøgerne skal have bopæl i Fredericia Kommune.

Prisen henvender sig til unge mennesker, der skal bære fordringen om frihed videre til de næste generationer.

Ansøgning om prisen sker i form af et essay, digt, artikel, film, billedkunst eller anden form for værk. Emnet skal være frihed. Det kan være i en historisk, nutidig eller fremtidig kontekst.
Det er stifternes håb, at værkerne vil bidrage til refleksion, debat og eftertanke.

Der uddeles tre priser på henholdsvis 15.000 kr., 7.000 kr. og 3.000 kr.

Tidligere vindere

2021 - Maria Boubbou for videoen 'Hvad er frihed'

2020 - Amaile Tang Christensen for digtet 'Hvad er menneskeret'

2019 - Kirstine Marie Føns Pedersen for digtet 'Hvad er vi'

2018 - Nikolaj Stentoft for digtet 'Dit navn'

2017 - Otto Grøn Roepstoff for digtet 'Sansninger'

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Du risikerer at blive spurgt: Hvad skal vi sælge Fredericia på til turisterne?

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Kultur

Hans blev kaldt nazi-unge og har nu skrevet en bog om barndommen

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Elbobladet

På den 2. side: Skraldespand og some-brydere

Annonce