Annonce
Elbobladet

Gå boligen efter før storm og vand laver dyre skader

Otte ud af ti forventer ikke, at det vilde vejr vil gå ud over netop deres hjem. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget gennem Epinions Danmarkspanel på vegne af Codan. Arkivfoto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Start fra toppen, og gå boligen efter for potentielle skader - før stormen eller vandmasserne kommer.
Annonce

Kraftige regnskyl og ruskende stormvejr. Ifølge DMI's Klimaatlas venter der i fremtiden mere vinternedbør, flere skybrud, højere vandstande og højere temperaturer.

Og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du som boligejer ikke er forberedt på vildt vejr.

- Lige præcis i den tid, vi har nu, hvor bladene falder af træerne, skal man tjekke tagrender, afløb, et fladt tag og nedløb, siger Jan Graversgaard, som er direktør i Skadecentret hos Codan.


Lige præcis i den tid, vi har nu, hvor bladene falder af træerne, skal man tjekke tagrender, afløb, et fladt tag og nedløb.

Jan Graversgaard, direktør i Skadecentret hos Codan


Ifølge bygningskonstruktør Tue Patursson, som er fagekspert i byggeteknik hos Videncentret Bolius, bør du tage et kig på dit hus fra kælder til kvist.

- Man kan i rimeligt omfang selv gå huset efter. Alt, hvad der vender udad - det man kalder klimaskærmen - skal være tæt og solidt. Det indebærer, at der ikke kommer vand ind, og at tingene bliver siddende i en storm, siger Tue Patursson.

Han anbefaler, at du starter fra toppen. Stil dig udenfor og se, om skorstenen visuelt er intakt. Tagstenene skal sidde ordentligt, der må ikke mangle nogle eller være huller.

Og så skal du efterse tagsten og tagplader eksempelvis rundt om en kvist.

- Tagplader og tagsten skal være hele og ligge rigtigt, og inddækningerne skal sidde tæt. Er de løftet fem centimeter i den ene side, er der mulighed for, at vandet kan blive blæst ind under, siger Tue Patursson.

Annonce

Kontakt fagperson ved tvivl

Taget er et vigtigt sted, fordi det skal kunne klare store mængder regn. Men det er også et svært tilgængeligt sted at gå efter. Så hop op på en stige eller se ud af ovenlysvinduerne.

Og hvis ikke, du føler dig tryg ved dit eget lille eftersyn, kan det være en idé at kontakte en fagperson.

Klimatjek af boligen genopstår

Fra oktober har du igen kunnet bestille et klimatjek af uddannede fagfolk. Det har tidligere været en del af en borgerkampagne.

Det er Miljøstyrelsen og Videncentret Bolius, der står bag det nye klimatjek sammen med en række organisationer.

Klimatjekket koster et gebyr, som fastsættes individuelt af rådgiveren.

Et klimatjek kan blandt andet give svar på, hvad huset og grundens placering betyder for din risiko, og i hvilken grad boligens klimaskærm kan modstå udefrakommende vand.

På www.klimatilpasning.dk/klimatjek kan du finde et klimakvalificeret firma i nærheden.

En god måde at gå huset efter er også at tænke på vandets vej.

- Hvis tagrenden er fyldt, eller nedløbsrøret er stoppet, så vil vandet hobe sig op og løbe ud, siger Tue Patursson og fortsætter:

- Oppe ved tagrenden begynder det måske at løbe ind i huset, i facaden og ind i ydervægskonstruktionerne. Og så er det pludselig også i gulvkonstruktionerne, og så kan det blive omfattende.

Er nedløbsbrønden stoppet til, risikerer du, at vandet vælter ud ved jorden. Og så kan det løbe ned langs en kældervæg.

- Er der en enkelt revne i væggen, så begynder det at løbe ind. Der skal ikke nødvendigvis så meget vand til, før det giver skader, siger han.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce