Annonce
Elbobladet

Gå efteråret i møde: Sådan brygger du din egen mjød

Honning er den primære ingrediens i mjød, og derfor har det i mange år især været biavlere, som bryggede den ældgamle drik. Arkivfoto: Edwin Remsberg / Vwpics/Ritzau Scanpix
Mens det er blevet populært at forsøge sig med hjemmelavet vin eller øl, kan mjød være et spændende alternativ. Her er de gode råd til din første bryg

Honning, vand og gær.

Det er faktisk nok til, at du kan begynde at brygge mjød, som i den grad passer til årstiden.

Og ifølge Karin Sloth, der er ejer og stifter af mjødbryggeriet Snoremark og Næstformand i Foreningen Dansk Vin, er det bare at gå i gang.

Annonce

- Jeg er jo selv begyndt som glad amatør og har nu egen virksomhed, så det kan man sagtens, siger hun.

Inden brygningen skal du have fat i det rette udstyr, hvoraf det vigtigste er et gæringskar med gærlås.

Kender du Mikkelsdag?

  • Mikkelsdag, som ligger den 29. september, er en gammel dansk festdag til ære for ærkeenglen Mikael.
  • I anledning af dagen afholdt man samtidig en fest, som markerede høstens afslutning.
  • I forbindelse med dagen var der tradition for, at man spiste kommenskringler og drak mjød.
  • Mikkelsdag var helligdag i Danmark fra 800-tallet og indtil 1770, hvor flere mindre helligdage blev afskaffet.

Og selv om vand kan bruges sammen med honning og gær, anbefaler Karin Sloth at eksperimentere med frugtsaft og krydderier, som giver mere smag.

- Nogen går ud og finder en lækker frugtthe, ingefær eller kardemomme, siger hun og fortsætter.

- Hvis du for eksempel tænker "hov, jeg har adgang til fem kilo blommer!", så kan det være rigtig godt.

Hos Danmarks Biavlerforening mærker konsulent og biolog Flemming Vejsnæs, der selv har brygget mjød, at den gamle drik er på vej frem.

- Vi kan se i dag, at det er blevet hot, og der er flere, der drikker det, siger han.

Når man skal i gang, anbefaler Flemming Vejsnæs, at man finder en lokal biavler på hjemmesiden biavler.dk og køber honningen derfra, da det typisk er billigere end i supermarkedet.

Og så handler det ifølge honningkonsulenten om at tænke i kvalitet. Tidligere var der nemlig mange, der brugte de opblandede honningrester, men netop der kan det ikke svare sig at spare.

- Hvis du vil have et kvalitetsprodukt, så kan du ikke bare hoppe over, hvor gærdet er lavest, understreger Flemming Vejsnæs, som anbefaler, at man nøjes med få ingredienser i starten og siden prøver sig frem.

Honningen skal varmes op og blandes typisk i forholdet ét til fire eller ét til fem med væske, gær og krydderier, og så er det vigtigt at holde udstyret rent, så drikken ikke påvirkes af uønskede bakterier.

Når blandingen er klar, skal den som regel gære i mindst tre måneder. Men det kan være en udfordring at ramme den rette balance mellem syre, sødme og bitterhed.

- Folk ringer nogen gange og siger "nu gærer den ikke!", fortæller Karin Sloth.

Tilsæt efter smag og behag

Udfordringen er ofte, at blandingen bliver for sød.

- For meget sukker gør nemlig, at gæren bliver kvalt. Det er ligesom syltetøj, hvor man bruger sukker til konserveringen, siger brygmesteren.

Man kan sagtens tilsætte ekstra ingredienser efter smag og behag, og endelig er det vigtigt at skifte kar mindst et par gange for at fjerne bundfald.

Men ellers er det blot at væbne sig med tålmodighed, og Karin Sloth har et tip, hvis du er i tvivl om, hvornår gæringen er færdig.

- Fyld en flaske to tredjedele op og stil den et lunt sted. Hvis proppen springer af inden for et par dage, så er den ikke klar, forklarer hun.

Hvis du savner inspiration, er der flere kurser landet over. Men uanset er sensommeren et godt tidspunkt at gå i gang.

- Der er mange modne frugter, og honningen er høstet. Så det er den helt rigtige årstid, siger hun.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Annonce
Annonce
Elbobladet

Vikingerne kommer til Fredericia

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Nyt spisested åbner snart i gågade: Henrik og Kevin vil skabe madoplevelser med hyperlokale råvarer

Elbobladet

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødtes til stor gaming-event

Elbobladet

Rejsecafé om en globetrotterfamilie

Elbobladet

Vendersgades fremtid ligger også i fortiden: Butiksejer efterlyser fredericianernes historier om gågaden

Elbobladet

VW er den største importør

Elbobladet

Præstens klumme: Et hjem til alle

Elbobladet

Livestreaming om pandemier i de sidste 200 år

Elbobladet

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Elbobladet

Ina og Louise sælger genbrugt kvalitetstøj: De vil inspirere folk til at tænke bæredygtighed ind i hverdagen

Elbobladet

Ugens hund: Jeg skal være jagthund, og jeg kan slet ikke vente

Elbobladet

Nu kan du let kæmpe for den lokale biodiversitet: Få en gratis pose med Fredericia-frø

Elbobladet

Martin vil skabe et unikt fællesskab blandt surfboards og god kaffe: Surfshop lukker op til nye og større lokaler

Elbobladet

På den 2. side: Tågehorn!

Elbobladet

Kendt cykelbutik flytter adresse: Får bedre plads og måske nye kollegaer

Elbobladet

Hvem skal have årets handicappris?

Elbobladet

Fredericia på landkortet: Byrådet satser millioner og går til filmen

Elbobladet

Kageworkshop på biblioteket

Elbobladet

Mæglere har hænderne fulde af skilte: Men færre og færre boliger at købe i Fredericia

Elbobladet

VVS-firma ser stort potentiale i Fredericia: - Ingen opgaver er for små

Elbobladet

Hyundai topper privat salgshitliste

Elbobladet

Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Annonce