Annonce
Elbobladet

Galschiøt gik på gaden: På 14 dage har 1200 set hans værker i ridehuset

Kunstneren Jens Galschiøt gæstede fredag Fredericia Kulturnat og fortalte om sine 13 skulpturer af hjemløse, der frem til 10. september kan ses i bybilledet. Her en hjemløs med harmonika på hjørnet af Gothersgade og Jyllandsgade. Foto: Morten Kiilerich

Provo eller varmhjertet? Jens Galschiøts skulpturer i ridehal trækker publikum til. På gader i byen bemærkes bronzefigurer også. Kunstneren selv fortalte om dem.

Annonce

Fredericia: Siden ferniseringen for 14 dage siden på Fredericia Kunstforenings hidtil største satsning har cirka 1200 set Jens Galschiøts udstilling i det gamle ridehus på Bülows Kaserne.Det vurderer formand Poul Jakobsen:

- Udstillingen er også så omfattende, at Fredericia Kommune og virksomheder, vi har spurgt, har været så venlige at støtte os ekstra.

Poul Jakobsen oplyser, at provokunstneren, eller den socialt indignerede Galschiøt - alt efter øjnene der ser - ikke er ublu:

- Nej, han vil gerne udstille, men alene transporten af skulpturerne, som for det meste er i bronze, koster os 50.000 kroner. I ridehuset er det største værk 60 meter langt, og skulpturerne rundt om i gaderne er også tunge.

Posedamer er en helt specielt slags hjemløse. Egentlig fine damer, men noget gik galt for dem. De mistede måske en mand, og begyndte så at vandre rundt og samle alt muligt ind. Ikke noget, de bruger. De skal bare have de dér poser med sig og er indesluttede, fandt jeg ud af, da jeg skulle lave værkerne

Jens Galschiøt, kunstner, udstiller lige nu 13 store, tunge bronzefigurer i Fredericias gader. Alle portrætterer de socialt udsatte
En posedame i Gothersgade. Ud over de 13 figurer præsenterer Fredericia Kunstforening også Galschiøt i ridehallen på Bülows Kaserne lige nu. Cirka 1200 har indtil videre besøgt udstillingen. Foto: Morten Kiilerich
Annonce

Sælger også pænt

Andre udgifter til udstillingen, der varer til 10. september, beløber sig til 20-30.000 kroner, fortæller kunstformanden:

- Vi forpligter os, som altid ved vores udstillinger, til at købe et værk af kunstneren. Det bliver til en pris af 5000-6000 kroner. Vores medlemmer er meget interesserede, og værket udlodder vi i slutningen af sæsonen. Derudover har andre vel købt værker af Galschiøt i ridehallen for 40-50.000 indtil nu.

Annonce

Ud at gå med Galschiøt

Ved siden af værkerne i ridehallen kan man som sagt se 13 bronzefigurer af hjemløse placeret i midtbyen.

Desuden en miniudgave af Frihedsgudinden yderst på Gl. Havn. De socialt udsatte, som er i mere end størrelsesforholdet 1:1, står på Rådhuspladsen, hvor også Fredericia Kommunes egen indkøbte Galschiøt Guldkalven troner. Samt i Gothersgade og Danmarksgade.

I forbindelse med Fredericia Kulturnat fredag mødte Jens Galschiøt selv op. Han berettede om baggrunden for netop Guldkalven og drog så af sted med en transportabel højttaler og standsede ved de 13 skulpturer af hjemløse og fortalte om researchen blandt rigtige socialt udsatte og værkernes budskaber. Deres historie. En pæn flok fulgte på opfordring med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Skarp pris på Sorento plug-in

Elbobladet

Præstens klumme: Kan den byttes?

Elbobladet

Ugens hund: Rosa jager æbler

Annonce