Annonce
Elbobladet

Genfind dig selv når børnene flytter hjemmefra

Studiestart er for mange unge lig med et farvel til de vante rammer derhjemme, og det kan være svært for forældrene, der efterlades alene tilbage. 6 procent af mødrene og 12 procent af fædrene svarer dog i en undersøgelse foretaget af YouGove for Home, at de oplevede det som "meget let", da børnene fløj fra reden. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Undgå krisen ved at aktivere dig selv, når børnene er flyttet. Måske er det på tide at få en ny hobby eller genfinde en gammel?
Annonce

Hele Danmark: Netop nu er mange forældre ved at vænne sig til, at de for første gang i lang tid kun har hinanden at se i øjnene ved spisebordet.

For i juli 2020 fik knap 70.000 ansøgere tilbudt en plads på en af landets videregående uddannelser, og for mange unge betyder det, at tiden er inde til at flytte fra barndomshjemmet.

- Det er en livsomvæltende ting at sige farvel til sine hjemmeboende børn, og det vil naturligvis bringe en krise med sig, siger Ulla Dyrløv, der er børne-, unge- og familiepsykolog.


Det er en livsomvæltende ting at sige farvel til sine hjemmeboende børn, og det vil naturligvis bringe en krise med sig.

Ulla Dyrløv, børne-, unge- og familiepsykolog.


For nogle forældre vil krisen være stor - for andre ikke. Og for dem, hvor overgangen er lettere, skyldes det ofte, at de har været forberedt på forhånd.

- Det er typisk dem, der har formået at opdrage deres børn til at være mere selvstændige allerede fra 15-årsalderen, siger Ulla Dyrløv.

Hvis børnene har været vant til at tage offentlig transport, lave mad og styre egen økonomi, så har man som forældre allerede oplevet at have været tvunget til at kigge sig selv og deres partner i øjnene og tage stilling til, hvad der så skal ske.

- Man skal finde sine gamle interesser frem igen eller skabe nogle nye - gerne sammen med sin partner, anbefaler Ulla Dyrløv.

Det kan være tango, tennis eller ginsmagning - bare man gør noget.

Annonce

Tager cirka et år

Under hele processen skal du tage ansvar for dit eget liv, og undgå at pålægge dine børn dårlig samvittighed ved eksempelvis at pointere, at nu sidder du helt alene tilbage.

Håndterer du processen godt, vil det tage cirka et år at komme igennem den, vurderer Ulla Dyrløv.

- De forældre, der er bedst til at holde fast i deres øvrige liv, vil være dem, der kommer nemmest igennem, siger hun.

Der opstår en masse spørgsmål - både eksistentielt og som par - når børnene flytter. Hvad nu med os, hvad med parforholdet, og hvad med huset, forklarer familie- og parterapeut Kasper T. Larsen.

Særligt mødrene har det svært

  • Godt hver tredje forælder oplevede det som svært eller meget svært, senest de havde et barn, der flyttede hjemmefra.
  • Fire ud af ti forældre oplevede det hverken som let eller svært ved barnets flytning.
  • Fire ud af ti mødre svarer, at det var svært eller meget svært rent følelsesmæssigt.
  • 48 procent af de unge mener, at deres mor havde det svært eller meget svært med deres flytning, mens de kun mener, det gjaldt 22 procent af fædrene.

- Der bliver frigjort en masse tid og penge til at gøre noget med livet og parforholdet, og spørgsmålet er, hvad det skal bruges på, siger han.

Det skal man som forældre snakke om. Det er vigtigt, at man hver især forinden har gjort klart, hvad man ønsker for fremtiden, og hvad der gør en glad.

Undgå at gå på kompromis, men find i stedet en løsning, som alle er glade for.

- Hvis man går på kompromis, så betyder det, at man er halvt glad, og ens partner er halvt glad, og det går ikke, siger Kasper T. Larsen.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Historisk rundgang i Trinitatis

Elbobladet

Frokostjazz i Tøjhuset

Elbobladet

Nedsparing kan booste din pension markant

Elbobladet

Facelifted Crossland uden X

Elbobladet

Et øjeblik: Holder stenen øje?

Annonce