Annonce
Elbobladet

Gilberg og Nicolajsen har sat Fredericia på kunstkortet med særlig festival: - Vi kendte faktisk ikke hinanden inden

Johnny Gilberg har trukket på sine mange kontakter i kunstverden for at få realiseret Fredericias første Art Festival i samarbejde med Ulrich Nicolaisen - direktør for EventC. Modtagelsen har været fin fra både kunstnere og besøgende, som her i Eksercerhuset. Foto: Søren Gylling
Johnny Gilberg har trukket på sit store netværk i kunstnerkredse, mens Ulrich Nicolajsen har brugt sin erfaring og netværk i EventC til at få alt til at klappe i Fredericias første ArtFestival. Den er kommet for at blive, er makkerparret enige om.

Fredericia: De kendte ikke for alvor hinanden, før Ulrich Nicolaisen en dag for halvandet år siden tog telefonen og kontaktede Johnny Gilberg.

- Jeg vågnede op en morgen og tænkte, at Fredericia simpelthen skulle have en kunstfestival. Jeg ved ikke lige, hvor det kom fra, men jeg kunne hurtigt se, at jeg skulle alliere mig med nogle med forstand på de dele, og det var naturligt, at det var Johnny (Gilberg, red.), siger Ulrich Nicolaisen.

Han er direktør for EventC og har som mission at få ting til at ske i Fredericia. Det har indtil videre handlet om koncerter og andre arrangementer i byen, så kunst var en ny boldbane.

Annonce

Og bolden blev hurtigt grebet af Johnny Gilberg, som i flere år drev galleri i Prinsessegade.

- Vi har begge to arrangeret koncerter i Fredericia, men vi kendte faktisk ikke hinanden. Vi mødtes over en kop kaffe og fik en rigtig god snak. Der gik ikke ret lang tid, før vi i fællesskab kunne se, hvordan det kunne gribes an. Jeg har et stort netværk inden for kunstverdenen, og Ulrich kan få tingene til at ske, siger Johnny Gilberg.

Jeg vågnede op en morgen og tænkte, at Fredericia simpelthen skulle have en kunstfestival. Jeg ved ikke lige, hvor det kom fra, men jeg kunne hurtigt se, at jeg skulle alliere mig med nogle med forstand på de dele, og det var naturligt, at det var Johnny.

Direktør for EventC Ulrich Nicolaisen

Den første dato for festivalen blev skudt til hjørne af coronaen, men i denne weekend blev festivalen realiseret.

- Vi ser coronabevis ved indgangen, og der er sprit over alt, men vi kan selvfølgelig risikere, at besøgstallet bliver påvirket af situationen, vurderer Johnny Gilberg.

Professionelt niveau

Makkerparret bag festivalen har tidligere fulgt hinandens aktiviteter på afstand. Johnny Gilberg var i mange år formand for Fredericia KFUM, som arrangerede koncerter i blandt andet kastellet for år tilbage. Ulrich Nicolaisen etablerede for år tilbage EventC for at sætte gang i Fredericia og har siden stået for et væld af koncerter og andre arrangementer i byen. De fleste i samarbejde med frivillige fra Fredericia Håndboldklub.

- EventC gør det virkelig godt og har fået en masse i gang i byen, og vi fandt som sagt hurtigt ud af, at vi i fællesskab kunne gribe ideen om en kunstfestival. Vi var helt enige om, at skulle det gøres, så skulle det udføres professionelt. Og det synes jeg, vi lever fuldt op til, siger Johnny Gilberg, som i kunstfestivalen trækker på frivillige fra sin gamle fodboldklub.

Eksercerhuset er blevet omdrejningspunkt for festivalen, hvor 22 kunstnere fra hele landet i weekenden havde lejet sig ind i stande og præsenterede hele spektret af kunst.

- Det var vores mål, at vi kunne præsentere hele paletten, og det lykkedes. Vi har samlet kunstnerne i et flot katalog, som virkelig har fået ros. Det er jeg også meget stolt over, siger Johnny Gilberg om kunstkataloget, der er produceret af PR Offset.

Mens de udenbys kunstnere indtog Eksercerhuset, så åbnede Fredericia Maskinmesterskole dørene for lokale kunstnere.

- Vi vurderede, at det gav mening at samle de lokale på deres eget sted, mens vi satte stande til salg for de udenbys ind i Eksercerhuset. Samtidig bakkede alle byens øvrige gallerier og værksteder op og åbnede dørene i weekenden. Det har været virkelig flot, siger Johnny Gilberg.

Cocktailbaren Dr. Hermann lagde vægge til eksklusiv kunst udlånt fra Martin Asbæk Gallery i Bredgade i København. Foto: Søren Gylling

At det samtidig lykkedes via netværk at få kunst fra den allerøverste hylde til byen med en satellitudstilling fra Martin Asbæk Gallery i Bredgade i København, er begge stolte af. Cocktailbaren Dr. Hermann har lagt vægge til de udvalgte billeder, og Martin Asbæks bror skuespilleren Pilou Asbæk lagde vejen forbi Eksercerhuset og åbnede festivalen fredag.

Annonce

Klar igen i 2022

Det er lykkedes at hente hjælp fra flere sponsorer for at få projektet til at lykkes, og det er allerede besluttet, at kunstfestivalen skal gentages.

- Nu må vi se, hvordan økonomien ender med at hænge sammen, men vi har allerede sat datoen for næste år og de kommende år. Planen er, at den skal afvikles den anden weekend i november de næste tre år. I år bruger vi til at få festivalen skubbet i gang, og så håber vi, at man lægger mærke til os i kunstnerkredse, siger Johnny Gilberg.

Eksercerhuset er en del af Bülows Kaserne, som byrådet har planer om at omdanne til kulturkaserne. Der er afsat penge på budgettet til at ansætte en tovholder, som kan få realiseret et samarbejde mellen kunstakademierne i København, Aarhus og Odense.

- Det er tanken, at de skal have værksteder her på kasernen, og det er oplagt, at vi tænker dem ind i næste års festival, siger Johnny Gilberg.

Peter Lundberg og Susanne Yde udstillede i Eksercerhuset og fik sig en snak med Johnny Gilberg. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Annonce
Annonce
Elbobladet

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Elbobladet

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Elbobladet

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Elbobladet

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Elbobladet

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Elbobladet

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Elbobladet

Se video og billeder: Julelysene på Rådhuset blev tændt på et hemmeligt tidspunkt

Elbobladet

Sådan kan du gøre julen mere klimavenlig

Elbobladet

Dessertcafé åbnet i stilhed: To dage inden premieren var kælderen oversvømmet

Elbobladet

Så er Lucullus genåbnet: - Vi glæder os helt vildt til at møde de lokale

Elbobladet

Erritsø Fællesskole får skolemælkspenge til affaldshåndtering

Elbobladet

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Elbobladet

Fernisering af udstilling om Jørgen Røjel

Elbobladet

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Elbobladet

Black Friday nærmer sig: Sådan navigerer du i tilbudsjunglen

Elbobladet

Juletræets tænding er hemmelig i år: Corona aflyser bestemt klokkeslæt

Elbobladet

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Elbobladet

Du behøver ikke vente til black friday: Flere butikker tyvstarter tilbudsfredag

Elbobladet

Her kan du hente de største besparelser på black friday

Elbobladet

Pas på fælderne ved de afdragsfrie lån

Elbobladet

Derfor bliver der slukket for vandet i renden i Gothersgade tidligere end normalt

Annonce