Annonce
Elbobladet

Giv mortensanden det perfekte efterårstilbehør

Sanne Venlov foreslår at servere en masse små grønne retter til anden.- Så har man heller ikke plads til at konsumere en hel and. Så man kunne jo også nøjes med at købe confiterede andelår, som man lige steger i ovnen. Eller man kan købe andelår og stege på panden. Det giver særligt god mening, hvis man bare er to - i stedet for en hel and, siger hun. (Arkivfoto).
Pift mortensanden op med sprødt og smagfuldt tilbehør helt i efterårets ånd.

Når der står "mortensaften" i kalenderen den 10. november, bliver der serveret andesteg eller gås i mange hjem landet over.

Men middagen kommer nemt til at minde om en forpremiere på julens festmåltid, og derfor kan du med fordel give den gas med efterårets særlige lækkerier som tilbehør.

Sæsonen bugner af grøntsager og nødder, som klæder den fede and særdeles godt, fortæller Sanne Venlov, som er kok og udvikler opskrifter for Aarstiderne.

Annonce

- Den klassiske servering er meget blød og sød. Så jeg ville forsøge at få mere friskhed, tekstur, sprødhed, syre, lidt bitterhed og friskhed ind i retten, siger Sanne Venlov.

Sanne Venlov foreslår at bruge klassikere som kål og æbler, men også rodfrugter, nødder og citrusfrugter.

Og så foreslår hun at variere den klassiske bløde, søde rødkål med en fermenteret en af slagsen.

- Du kan lige nå at lave fermenteret rødkål med æbler til mortensaften. Der bevarer man stadig noget af kålens sprødhed og får syre og bitterhed, siger hun og tilføjer:

- Men man kan også sagtens lave en rå og sprød rødkålssalat med æbler eller appelsin og nødder, som harmonerer rigtig godt med anden.

Sprød kål til fed and

Klavs Styrbæk er kok og driver sammen med sin kone Styrbæks, som både huser en restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling. Han er også tilhænger af en frisk og sprød kålsalat til den fede and.

- Den kan serveres rå, og det sjove ved kål er, at jo finere man skærer den, jo mere spiser folk, fortæller han med et grin.

Det sjove ved kål er, at jo finere man skærer den, jo mere spiser folk.

Klavs Styrbæk, kok

- Det behøver ikke at være rødkål. Det kan være en anden type som sortkål eller savoykål. Server den med valnødder og lidt vineddike for at give syre, tilføjer han.

Hvis du laver en god gammeldags brun sovs, kan du prøve at komme efterårets tyttebær i.

- Dem får vi lige nu masser af fra Sverige. De springer i munden, når man spiser sådan en sovs, og det giver en lethed til anden, forklarer han.

Annonce

Rist kartofler i ovn

I stedet for at servere de klassiske brunede og hvide kartofler til anden foreslår Sanne Venlov at lave små ristede kartofler. Kog dem halvfærdige, og rist dem færdige i ovnen med smør og krydderurter.

Det kan eksempelvis være med timian, som går godt i spænd med de klassiske fede juleretter, siger Sanne Venlov.

Du kan også lave kartoflerne som hasselbackkartofler, pointen er bare at få noget sprødhed ind i retten. Eller brug i stedet græskar, som er et efterårshit.

Prøv for eksempel at tilberede græskartypen butternutsquash ligesom hasselbackkartofler - altså bagt og med lange tynde snit ned i kødet med godt med svampesalt og laurbærblade imellem.

Hasselbackgræskar

Du kender sikkert hasselbackkartofler, og med nogenlunde samme fremgangsmåde kan du lave lækre hasselbackgræskar. Opskriften er til to personer.

Du skal bruge en butternutsquash, 2-3 spiseskefulde olivenolie, svampesalt, sort peber, tre spiseskefulde agavesirup og 8-10 laurbærblade. Svampesalt kan du lave ved at blende en del groft halvsalt med en del tørrede svampe eksempelvis karljohan, shiitake eller kantareller.

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Skræl en butternutsquash, flæk den på langs og skrab kernerne ud. Læg de to dele med skærefladen nedad på en beklædt bageplade. Pensl dem med olie og drys med svampesalt og friskkværnet sort peber.
  3. Bag dem halvmøre i ovnen i cirka 15 minutter. De skal være mørnet nok til at skære i.
  4. Tag bagepladen ud af ovnen, og skær tynde skiver i butternutsquashen, men skær kun ned til cirka en centimeter før bunden, så de stadig hænger sammen - ligesom du kender det fra hasselbackkartofler. Læg dem eventuelt mellem to grydeskeer, så kniven ikke kan gå hele vejen igennem.
  5. Dryp lidt agavesirup over, og stik laurbærblade ned i snittene. Drys med lidt svampesalt, så det kommer ned i snittene og giver smag.
  6. Sæt butternutsquash tilbage i ovnen, og bag dem i 45-50 min, til de er gyldne og sprøde på toppen.

For at lave svampesalt blender du en deciliter groft havsalt med en deciliter tørrede svampe eksempelvis shiitake, karljohan eller kantareller.

- Svampesalt er umamimættet og løfter alle grøntsager til nye højder. Det kan også bruges i stedet for bouillon, fortæller Sanne Venlov.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Uventede gæster

Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Buster måtte på tobaksafvænning efter en tur til dyrlæge

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Elbobladet

På den 2. side: Send dit bud et smil på vejen

Elbobladet

Kim Sjøgren spiller til nytårskoncert med humor

Elbobladet

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

Elbobladet

Motion og hygge

Elbobladet

Tager over efter Søren Møller: Velkendt ansigt bliver leder af musicalakademiet

Elbobladet

Odenseaner fra Esbjerg rykker ind på chefpost i Fredericia

Elbobladet

Kanal-boss forelskede sig i Fredericia, forandrede Fredericia og forlader Fredericia

Elbobladet

Kæmpe butik åbner i Fredericia: Intersport er klar med dato for åbning

Elbobladet

Dessertsøstre måtte lukke café efter uvelkomment besøg i kælderen: - Vi vil være helt sikre, inden vi åbner

Elbobladet

Tre tricks giver garanti for knasende sprøde flæskesvær

Elbobladet

Sidste dag med genbrug på Prangervej: Winnie siger tak for sin gode arbejdsplads - men kan ikke flytte med

Elbobladet

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Elbobladet

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Elbobladet

Tre finaler og en sølvmedalje til riffelskytte

Elbobladet

Cykelbutik klar til åbning: Gamle indretningsmaterialer har fået nyt liv og værdi

Elbobladet

Morfin-byen: Fredericia-erfaringer kan føre til stramning af straffeloven

Elbobladet

På den 2. side: Dieseldunsten og den hvide chokoladefrø

Elbobladet

Guldmedaljer til Mai og Freja

Elbobladet

Præstens klumme: Demokrati af Guds nåde?

Elbobladet

Julegavekonvoj sætter kurs mod Rumænien: - Det bedste er at se de store lys i børnenes øjne

Annonce