Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Charmerende udfordringer med kinesisk

Den "lille" by Guillin i det centrale Kina. Set fra et af byens udsigtspunkter. En moderne by, der ligger midt i et meget specielt landskab. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Om at opleve at være ordblind i en kort periode.

Kina - Guilin: Det er nyttigt at prøve en periode som ordblind eller analfabet. Det giver lidt indsigt og forståelse for dette problem. Faktisk er det en del værre her - i Kina 2014 - for du er havnet i en verden, hvor du end ikke kan læse et eneste af de mange skilte, og i tilgift er der langt imellem, at du møder nogen, som du verbalt kan kommunikere med.

Alle er søde og vil gerne være hjælpsomme. Det positive er, at analfabetismen kun er midlertidigt. Mine små medbragte kort med kinesiske tekster var en stor hjælp.

Til taxachaufføren i lufthavnen havde jeg fundet et lille kort med hotellets beliggenhed samt adressen på både kinesisk og engelsk. Vi vekslede faktisk ikke et eneste ord med hinanden. Kropssproget og den lille note var nok. Chaufføren havde sin lille søn med i bilen. Han var vel fem-seks år gammel. Jeg sad på bagsædet og den lille dreng foran, hvorfra han kunne iagttage det mærkelige væsen, hans far havde samlet op.

Jeg fandt på denne charmerende måde ud af, at jeg virkelig måtte se meget anderledes ud. Drengen skulle hele tiden hviskende og fnisende betro sin far om sine iagttagelser. Det faldt ham ikke ind, at jeg alligevel ikke forstod et eneste ord af, hvad han sagde. Men mimik og gestikulation fortæller mere, end vi ofte er bevidste om.

Således ankom jeg til Guillin, der efter kinesiske forhold er en ganske lille provinsby på størrelse med København. Landskabet her er meget specielt og helt usædvanligt. Det er næsten fladt - men er udstyret med små sukkertopformede bjerge, der danner et karstlandskab - altså bjerge af kalksten, som vand gennem tiderne har eroderet ned. Der er mange huler og grotter. Kun det hårdeste af klipperne står tilbage, resten er næsten fladt - fyldt op med sedimenterne.

I dette subtropiske landskab er disse bjerge fuldstændig dækket med vegetation og er her i det bynære område ofte udstyret med pagoder og udsigtsplatforme på toppen. De udgør et meget charmerende indslag i et i øvrigt meget grønt bymiljø.

Fakta

  • Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.
  • Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.
  • I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce