Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Et tredimensionelt puslespil med 30 tons tunge brikker

Abu Simpel-templet blev oprindelig skåret ind i klippen for 3.500 år siden. Men da russerne byggede Aswan-dæmningen, var det unikke tempel dømt til at forsvinde i Nassersøens vand. En storstilet redningsaktion ledet af Unesco fik flyttet det store tempel op på tørt land i en nøjagtig genopførelse. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Abu Simpel er et ingeniørmæssigt mesterværk. Simpelthen.

Egypten - Aswan: Jeg booker mig ind på Nefertari-hotellet i to dage.

Hotellet ligger ganske nær ved templet. Det blev i sin tid bygget for at huse de ingeniører og teknikere, der skulle flytte templet. Det er i sig selv en fantastisk historie.

Templet er genialt konstrueret. To gange om året sender morgensolen en lysstråle 60 meter dybt ind i templet og oplyser gudefigurerne i nogle minutter. En matematisk og ingeniørmæssig bedrift - især for 3.300 år siden.

Annonce


Templet, statuerne og klippen blev skåret i "småstykker" på max 30 tons.


Oprindelig var templet skåret ind i klippen, men op gennem tresserne byggede russiske ingeniører den store Aswan-dæmning, og vandet begyndte at stige bag dæmningen. Det unikke gamle tempel ville være druknet i Nassersøens stigende vand, hvis ikke det var lykkedes for Unesco at iværksætte en imponerende redningsaktion.

Kort fortalt blev templet, statuerne og klippen skåret i "småstykker" - terninger på max 30 tons, som blev løftet 65 meter op og flyttet 110 meter mod øst op på tørt land, hvor de igen blev samlet med Araldit. Den særlige og stærke lim blev faktisk opfundet til den lejlighed.

Sværtat se snittet

Flytningen af templet og bjerget var meget vellykket og blev udført med stor præcision. Det er knap muligt nu at ane, hvor de tynde savblade har delt udsmykningerne og de fire store 20 meter høje statuer af Ramses. Kun på det omkringliggende bjerg er savsporene tydelige.

Ramses II var en stor hersker og bygherre. Han herskede i Egypten i 66 år (1290 - 1224 f.Kr.)

Nu bor jeg så på Nefertari, der formentlig var i bedre stand, da det blev bygget for godt halvtreds år siden.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Valid er min kontakt her på stedet. Han er nubier og er født i dette lille samfund. Hans far var en af de arbejdere, der var med til at flytte templet i sikkerhed.

Valid er en ualmindelig sympatisk fyr, der er mig til uvurderlig hjælp. Om aftenen får jeg via Valid mulighed til at se og spise på det lille nubiske hotel, der ligger nærved. Det er smukt indrettet og er som taget ud af "1001 nats eventyr".

I morgen tidlig skal jeg så opleve solens stråler lyse ind på guderne i nogle minutter.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Rift om vilde frø og planter

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Rollo er hypnotisør

Annonce