Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Et vådt flashback

Lady Buddha i Da Nang er den højeste statue i Vietnam. Den står ved Linh Ung Pagoden på Son Tra halvøen ved Da Nang. Den store Pagode dækker et areal på 20 hektar. og rummer blandt andet i hundredvis af bonsai, der er et vigigt element i den buddhistiske filosofi. Bemærk menneskene nederst i billeder for at fornemme størrelsesforholdet. Foto: Jørgen Leon Knudsen

Om mikrouniverser og harmoni i livet. Og mødet med Lady Buddha i Da Nang i Vietnam.

Vietnam - Da Nang: Nu, her i slutningen af november 2018 tilbragte jeg nogle dage i Da Nang. Her har man for nylig opført den højeste Buddha-statue i Vietnam: Lady Buddha.

Den står på en bakketop i et stort spirituelt center nordøst for byen. Den 70 meter høje statue kan ses langvejs fra og skulle naturligvis besøges, da jeg nu var der.

Vejret havde været dårligt i nogle dage. Men vejrudsigten antydede, at det kunne blive en fin eftermiddag. Det blev det også, men netop ankommet begyndte det at regne. Ret så voldsomt endda.

Jeg var forberedt med paraply og sandaler, så det var en fornøjelse at opleve disse kaskader af vand på de smukke, hvide marmorfliser og trapper. Vandet havde samme temperatur som luftens 25-27 grader, så det var på ingen måde ubehageligt at vade rundt i flere centimeter vand og studere de mange flotte bonsai-træer, som parken er fyldt med.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har skrevet bogen "Backpackerguiden - en grundlæggende rejsevejledning for ´rejs-selv-folk´". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen

Bonsai og stuebirk

Jeg kom på et tidspunkt til at stå i ly med min paraply under en stor Ficus Benjamina - et træ, der kan blive tredive meter højt, hvis det får lov. Det gav mindelser om min barndom og ungdom.

Min far var gartner, og lavede blandt andet potteplanter til Gasa. Jeg har "lavet" i tusindvis af disse figentræer til salg. Potteplanter, de fleste nok bedst kender som stuebirk eller birkefigen. De var meget på mode i Danmark for 50 år siden. Mange forskellige træer bruges til bonsai, men de fleste af de mange bonsai her er lavet netop af Ficus Benjamina.

Et bonsaitræ er et lille kunstværk. En kunstart, der begyndte i Kina for flere årtusinder siden, men som de fleste nok mest forbinder med Japan. Det er voldsomt arbejds- og tidskrævende at lave disse miniaturetræer. Der skal gødes og vandes sparsomt og både roden og grenene skal beskæres jævnligt.

Det er hele tiden en balance imellem at holde træet smukt og i live og samtidig minimere dets vækst mest muligt. Men der findes eksempler på bonsai, der er mange hundrede år gamle. Spirituelt set handler bonsai om at skabe en harmonisk enhed. Om at forstå livet og skabe harmoni i tilværelsen.

Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Det var Eva, der sagde, jeg sku'!

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Annonce