Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Familieplanlægning på Fiji

I landsbyen Navala på Fiji bor der cirka 1.000 mennesker i de traditionelle bure-huse. Foto: Jørgen Leon Knudsen

Om at føle sig betydningsfuld i det fremmede.

Fiji: På min vej dybt ind på øen er det efterhånden sjældent, at jeg møder nogen, men i et sving får jeg øje på en smuk landsby med stråtækte "bure" inde mellem træerne på skråningen bagved. En bure er betegnelsen for en traditionelt stråtækt hytte på Fiji.

En enkelt rytter dukker op på grusvejen, og efter endnu et par sving passerer jeg en usædvanlig smuk flod, hvori en håndfuld små drenge leger i vandet.

Jeg stopper op, mest for at fotografere, men hurtigt er jeg omringet af nysgerrige våde drenge. De morer sig vældigt over den alien, der er standset op i deres verden. Rytteren er nu nået over broen, han standser og spørger om jeg vil besøge landsbyen? Han vil gerne være guide.

Det kan jeg selvfølgelig ikke sige nej til, selv om det har sin pris. Det er ikke så ofte, man får lejlighed til at bese og besøge sådan et fjernt beliggende landsbysamfund, der næsten ser ud og fungerer som for mange århundreder siden - dog nu uden kannibalisme.

Før rundvisningen skal jeg introduceres for landsbyens høvding og have hans accept. Men før det kommer så vidt, kommer en masse mennesker ud fra en af de store bure og defilerer forbi os i én lang række.

De er alle i nydelige klædninger - der må have foregået noget meget betydningsfuldt. Den lange række af personer går lige forbi mig, og de første hilser venligt og hjerteligt - Bula! - høfligt med håndtryk og ved at præsentere sig.

Det føles lidt fjollet at stå og sige bula til folk, men det er nu sådan man gør her. De øvrige følger efter. Alle vil hilse på, så efterhånden føler jeg mig helt betydningsfuld.

Efter et halvt hundrede bula'er, håndtryk og præsentationer får rækken heldigvis ende.

Pio - min selvbestaltede guide - fortalte bagefter, at der havde været et møde mellem to familier. En her fra byen Navala og en familie fra nabostammen. Der er to unge, der skal giftes. Og her bliver familierne altså - helt traditionelt - taget med på råd, om samtykke og betingelser.


  • Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.
  • Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'
  • I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.
Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce