Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Forunderlige verdener og strømninger, der vender

Tonle Sap er et mægtigt ferskvandssystem, der dominerer det indre af Cambodia. Det er et af de mest fiskerige vandområder i verden. Søen er forbundet med Mekongfloden via en 120 kilometer lang flod, hvor vandet i forårsmånederne løber op i søen, der vokser til firedobbelt størrelse. Resten af året løber vandet den modsatte vej, og søen skrumper igen. Foto Jørgen Leon Knudsen
Det er meget få floder, der kan prale af, at vandet skifter strømretning ind imellem.

Cambodia – Tonle Sap: I 2006 tilbragte jeg nogen tid i Cambodia. Et fladt, fattigt og spændende land med venlige folk og en grum historie. Jeg brugte næsten to uger i Siem Reap og i det fantastiske tempelkompleks omkring Angkor Watt.

Vejnettet i Cambodia er ret elendigt, men det er måske meget godt, for de få steder, hvor der er gode vejforhold, køres der fuldstændigt vanvittigt. Så da jeg midt i februar skulle videre til Pnom Penh, valgte jeg at sejle.

Tonle Sap er et mægtigt ferskvandssystem, der dominerer det indre af Cambodia. Det tjener som levested og levebrød for titusinder af cambodianere. Det er et af de mest fiskerige vandområder i verden. Søen er forbundet med Mekongfloden via en 120 kilometer lang flod.

Annonce

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Efter en halv times kørsel med SuPear i hans TucTuc ad en ultra dårlig vej, kom vi ud til skibet, der skulle sejle mig til Phnom Penh. Der var ingen havn. Kun nogle planker, der førte ud til båden over den mudrede søbred. Om nogen tid, når vandstanden i søen er faldet yderligere, skal man med en endnu mindre båd det første stykke. Da vil der være for lavvandet til "færgen".

"Færgen" mindede mest af alt om en af turbådene fra Københavns havn. Dog har denne en mere smal opbygning, der tillader en højere fart. Ikke desto mindre tog hele rejsen mere end seks timer. Og vi sejlede endda med strømmen.

Strømmen vender

Når søen er mindst, er den på størrelse med Fyn.

Om foråret - cirka maj - når smeltevandet kommer væltende ned fra Himalaya via Mekongfloden, samtidig med at monsunregnen begynder, så vender strømmen i Tonle-floden.

Vandet kan slet ikke nå at komme væk fra Mekong hurtigt nok og presses derfor op i bifloden Tonle, der fylder søen med vand, så den over nogle måneder vokser til den fire- eller femdobbelte størrelse. Denne tilstand varer til oktober, så begynder vandstanden at falde igen.

Det er et mærkeligt fænomen med en flod, der har to strømretninger. Det findes kun ganske få andre steder i verden. Spændende og sjov sejltur.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Elbobladet

Ukrainsk florist kommer til 6. Juli Cup

Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Grøn er håbets farve

Annonce
Elbobladet

På den 2. side: Lyserød eksplosion lige fra morgenstunden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ny chef i midtbyens største butik: Nuværende flytter til Dubai

Elbobladet

Vær med til at sikre en god folkeafstemning: Bliv valgtilforordnet

Elbobladet

Natklub-ejer er stolt efter prisuddeling i Barcelona

Elbobladet

Sommeren i Fredericia står i musikkens tegn: Og vi har fortjent det

Elbobladet

Nu kan du godt finde mountainbiken frem: Nyt spor for alle indviet

Elbobladet

S-profil i Fredericia er ny mand i spidsen for sosu-skoles bestyrelse

Elbobladet

Julie havde en elevtid fuld af prøvelser - nu er hun udnævnt til årets bedste lærling

Elbobladet

Præstens klumme: Da kunstneren blev præst for præsten

Annonce