Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Havskildpadder havde travlt og ænsede ikke turisterne

De to havskildpadders aktivitet er i sagens natur ikke enestående - men det er meget usædvanligt at være vidne til den. Foto: Jørgen Leon Knudsen

Galapagos har et slogan:Der findes ikke noget sted i Verden som Galapagos. Og det passer.

Equador - Galapagos: Det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse med mit besøg på Darwins berømte øer. Charles Darwin besøgte øerne i 1835 under sin fem år lange videnskabelige rejse med HMS Beagle.

Darwin tilbragte blot fem uger på øerne, hvor han indsamlede dyr og planter på fire øer. Besøget fik stor betydning og grundlagde hans teori om naturlig udvælgelse - om at den bedst egnede overlever. Dette beskrev han senere i sin bog: "Om arternes Oprindelse" der blev udgivet i 1859 - en bog, der vakte omfattende debat i videnskabelige kredse og stærk fordømmelse fra gejstlig side.

Allerede på Baltra, hvor lufthavnen ligger, møder vi det meget specielle og tillidsfulde dyreliv: En gruppe søløver har besat bænkene på anløbsbroen, hvorfra vi skulle sejles ud til "Lobo Del Mar". Det er navnet på skibet, der skal være vores base de næste 10 dage. Søløverne er unge hanner, der har tabt kampen om hunnerne og som må leve udstødt fra flokken. Så vi må pænt vente på dingyen - stående.

Vi er ikke ret mange deltagere - kun otte. Et uheld i den internationale lufthavn i Quito dagen før har haft indirekte indflydelse på mit Galapagos-eventyr: Otte passagerer fra USA og Canada var blevet forhindret i at ankomme, da lufthavnen var lukket i flere dage.

Da der således ikke var mange passagerer ombord, bevirkede det, at jeg fik en kahyt for mig selv - og det endda på øverste dæk. Det var luksus. Skibet har en besætning på otte, som udover at skulle manøvrere skibet har til opgave at varte os passagerer op - en for mig ganske uvant luksus.

Samme eftermiddag blev vi fra en meget lille båd i Baltras mangrover vidne til en meget usædvanlig begivenhed. Hændelsen i sig selv er ikke sjælden. Men at opleve den- og så endda på få meters afstand: To store havskildpadder gør sig de ihærdigste anstrengelser for at sikre næste generation. Selv guiden erkender, at synet er usædvanligt.

Havskildpadderne på den anden side oplever nok menneskelig tilstedeværelse ligeså sjældent, men det havde de vist for travlt til at ænse.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har skrevet bogen "Backpackerguiden - en grundlæggende rejsevejledning for rejs-selv-folk" og skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Elbobladet

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Annonce
Elbobladet

Dilettant i Erritsø udsættes

Annonce
Elbobladet

Biblioteket efterlyser fantastiske forsider

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Så er spændingen udløst: Her er de nominerede til Byens Bedste Fredericia 2021

Elbobladet

Fredericialandkortet: Ibi Støving er vild med Fredericia

Elbobladet

Ny lokalkoordinator skal styrke indsats for psykisk sårbare

Elbobladet

Corona-presset brugsuddeler søgte medarbejdere på Facebook og fik overvældende respons: - Jeg er virkelig taknemlig

Elbobladet

Sidste chance for at indstille kandidater: Handels- og kulturlivet fortjener en hyldest, mener jurymedlem til Byens Bedste

Elbobladet

Koncert med Randers Kammerorkester

Elbobladet

Træt af at se tv i sofaen med din partner? Prøv dette i stedet

Elbobladet

Camilla knuser cancer med hjemmebag

Elbobladet

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Elbobladet

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Elbobladet

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Elbobladet

Årets hunde vil dele præmien med andre - eller i hvert fald noget af præmien

Annonce