Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Indtryk fra Cairo under Det Arabiske Forår

Cairo er en spændende by, hvor man kan opleve ekvillibristiske måder at udføre sit arbejde på. Her er to, der imponerer. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Isolerede begivenheder kan give forkerte helhedsbilleder.

Cairo - Egypten: En tirsdag aften i november 2011 kom jeg fra Sinai til Cairo med bus. Det var på dagen, som var udnævnt til "One -million-man-march".

Der var roligt i gaderne omkring mit hotel, da jeg ankom, men efter en lang dag i bussen måtte jeg finde noget seriøst mad. Felfela-restauranten, hvor jeg havde spist en del gange i oktober, ligger i Talat Harb - en lang gade, der fører ned til Tahir-pladsen.

Militær og politi, der plejede at bevogte de forskellige institutioner og bygninger, var fuldstædig fraværende.

Der er altid mange mennesker på denne travle forretningsgade, men denne dag var der mange flere, end jeg brød mig om - faktisk voldsomt mange, så selv om det virkede ret fredeligt, vendte jeg om og gik i den modsatte retning. Her fandt jeg restaurant ’Peking’, der klarede mine umiddelbare behov.

Onsdag aften spiste jeg så på Felfela. Restauranten ligger tæt på Tahir, sammen med mange andre især fortovsrestauranter. Mange havde opstillet store tv-skærme. Det var surrealistisk at gå her og iagttage de voldsomme begivenheder på Tahir på direkte tv. Begivenheder, der fandt sted få hundrede meter væk. Uden for begivenhedernes centrum forløb livet i byen forholdsvis normalt - hvad det så vil sige.

Tine berettede om en dialog, hun havde for nogle år siden med et par franske turister. I samtalens forløb spørger hun, om de havde været i Danmark? og om ikke det var noget for dem? - Men, uha nej! De skulle i hvert fald ikke til Danmark, for "der er jo borgerkrig!"

Ja, de havde for nyligt set billeder af uroligheder på Nørrebro. Billeder og beretninger taget ud af en kontekst giver naturligvis et fejlagtigt helhedsbillede. Uden sammenligning i øvrigt, så er det også tilfældet her. Dette er ikke Syrien - indtil videre virker det som om der er tolerance og accept imellem de forskellige befolkningsgrupper og religioner.

Det kunne være blevet rigtig grimt. Men set her mange år efter gik det heldigvis ikke galt, selv om det gamle kulturland stadig har mange udfordringer.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpacker-guiden" og skriver en serie i ElboBladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Toyota har medvind

Elbobladet

Se video: Sort sol angribes af høg

Annonce