Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Små skæbner i en flygtningelejr

Søstrene Lik og SuSu viser rundt i deres hjem. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Et møde med en virkelighed, der hurtigt engagerer.

Huay Pu Keng - Thailand: I 2006 besøger og bor jeg i Huay Pu Keng Village. En landsby for Kayan Long Neck people, der er flygtet fra diktaturet i Burma.

Dengang boede der 190 mennesker. Der var mindst tre religioner repræsenteret i byen, der ligger i Thailand bare to kilometer fra grænsen. De har bygget en lille Katolsk kirke, der omfatter 25 familier. Buddhismen er repræsenteret ved 12 familier, og fire familier bekender sig til Baptist-kirken.

Det er en meget smuk sejltur dertil med en longboat. Her dufter af flod og skov. På denne årstid blomstrer mange træer, der krydrer luften med eksotiske dufte. En elefant fouragerer ved flodbredden. For hundrede år siden var her mere end 100.000 vilde elefanter i dette område.

På en af mine ture i rundt om i den lille by møder jeg Lik på 11 år. Hun viser mig Baptist-kirken med tydelig stolthed og inviterer mig bagefter til at se, hvordan hun bor. Her møder jeg så lillesøsteren SuSu på otte år, der taler mest og bedst.

Huset ligger idyllisk. Der er et lille køkken med et bord og små skamler, lidt forråd og to kogesteder. Udgang til en lille niche med en vandhane og ting til opvask.

Der er et soverum over køkkenet via en udvendig trappe. Det er vældigt charmerende, men min første association ved at se de to små piger i dette primitive rum, er en erindring om barndommens legen far mor og børn i naboen's udhus.

Lik og SuSu bor her tilsyneladende alene. Men de har en Auntie i huset ved siden af. Moderen døde under barslen for otte år siden. Endnu en storesøster og faderen bor i Camp 2, som de forklarer ligger ved Mae Surin.

På trods af omstændighederne, så hjælper det disse folk, at man besøger dem. Men bliv ikke for længe. Du risikerer bare at engagere dig og så kan det være ganske hårdt at slippe igen, når det går op for dig, at det er charmerende mennesker med forhåbninger, drømme og alle mulige menneskelige behov. Pigerne må være voksne nu – og jeg ved desværre ikke hvad der er blevet af dem.

En gang var der mange tusinde elefanter i området. Der er stadig en del - men ikke nær så mange som i gamle dage. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce