Annonce
Elbobladet

Globetrotter: Varmt vand og vidtstrakte vidder i Ungarn

Heviz er en lille by i Ungarn, som er vokset op omkring en termisk kilde, der har dannet en 38 meter dyb sø. Termikken holder temperaturen i søen på behagelige 34 grader, så det er meget eftertragtet at bade her. Foto: Jørgen Leon Knudsen
Om den store græssteppe, Pusztaen, og naturen varme bad.

Heviz - Ungarn: I sommeren 2013 tilbragte jeg syv uger med at køre gennem ti lande, primært på Balkan.

I Ungarn fik jeg et hurtigt indtryk af den førhen så mægtige Puszta, den ungarske flade græssteppe. Fladt var det, så langt øjet rakte, og som Jordens krumning tillod det. Ingen skov, ingen fritstående træer, intet til at forstyrre indtrykket af uendelighed.

Puszdaen er stadig mægtig, og mægtig flad. Men det er gået med Pusztaen, som med den jyske hede. Den er opdyrket og reguleret på godt og ondt. Undervejs fik jeg lige en påmindelse om gode håndboldoplevelser. Idet jeg kørte tæt forbi byerne Györ og Vezprem med de to klubber, som de danske håndboldpiger undertiden har haft deres hyr med.


Jeg havde virkelig lyst til at standse op og nyde udsigten og de blomstrende marker. Det var stort set umuligt at komme væk fra den smalle og stærkt trafikerede vej.

Jørgen Leon Knudsen


Ungarn bød på lidt mere liv og afveksling, jo længere jeg kom sydpå og vestover. Et sted krydsede en flok små vildsvin vejen foran mig. Syv styk lige i halerne på hinanden. Teenagere på eventyr, tror jeg.

Jeg havde set frem til køreturen langs den nordlige bred af Balatonsøen, men ungarerne tænker ikke meget i sightseeing. De er rationelle folk. Vej og jernbane fulgtes ad i behørig afstand fra den 70 kilometer lange sø.

Enkelte steder havde jeg virkelig lyst til at stoppe op for at se lidt nærmere på udsigten eller på de blomstrende marker, men det var stort set umuligt at komme væk fra den smalle og stærkt trafikerede vej.

Annonce

Naturens varme bad

Heviz var den lille by, jeg havde udset mig til det første længere stop i Ungarn. Geologiske fænomener har altid haft min interesse, og i Heviz har en varm kilde dannet en lille sø.

Ja, den er ikke så lille endda. Faktisk er det Europas største termiske sø. Fra en grotte, 38 meter nede i dybet, strømmer mængder af varmt vand op, til glæde for turister og lokale.

Søen er på størrelse med fire store fodboldbaner og har i århundreder tiltrukket rejsende. I dag er stedet udstyret med moderne omklædningsfacilliteter samt forskellige wellnesstilbud ud over det varme vand. Det mineralholdige 34 grader varme vand siges at kunne heale rheumatisme og forskellige hudsygdomme.

Jørgen Leon Knudsen

Jørgen Leon Knudsen fra Fredericia har rejst i store dele af verden.

Han har skrevet bogen 'Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"'.

I serien her fortæller han om sine oplevelser rundt om på kloden.

Jørgen Leon Knudsen er en usædvanlig berejst herre. Han har udgivet bogen "Backpackerguiden - En grundlæggende rejsevejledning for "rejs-selv-folk"". Han skriver en serie i Elbobladet med anekdoter og oplevelser fra de over 60 lande, han har besøgt. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce