Annonce
Elbobladet

Gode idéer efterlyses: Hvad skal der ske med Axeltorv?

Formand for Axeltorvs venner, Jens Østergaard (t.v.) ser gerne, at der kan etableres noget, der skaber liv på torvet i det daglige på Axeltorv. Selv foreslår han en permanent scene, så Axeltorv manifesterer sig som kulturtorv. Foto: Privat og Gustav Roesbjerg Mygind Collage: Gustav Roesbjerg Mygind
Mulighederne er mange, men desværre bliver Axeltorv overset, når det gælder aktiviteter, mener Jens Østergaard fra Axeltorvs venner.

Fredericia: Axeltorv rummer masser af muligheder. Det handler blot om, at man gør brug af dem. Men det mener Axeltorvs Venner-formand Jens Østergaard ikke, at hverken Fredericia Kommune eller byens andre aktører gør.

I denne uge sætter ElboBladet fokus på byens største torv, der bedst er kendt for dets to ugentlige torvedage. Det fremstår dog også meget stort og mennesketomt, når ikke der er gang i torvehandlen, hvilket ærgrer formanden for Axeltorvs venner.

- Jeg ser Axeltorv som kulturinstitution på samme måde som Pakhuset og Eksercerhuset. Her foregår det bare under åben himmel, hvilket giver mulighed for kulturarrangementer i et fantastisk format. Det undrer mig, at Fredericia Kommune har brugt så mange penge på en omgang kinesisk granit uden at have en plan for, hvad der skal ske med torvet? Nu er det bare et tomt torv på 60 gange 40 meter, som kan rumme 2000 mennesker, siger Jens Østergaard.

Annonce

Hos Axeltorvs venner er der visioner om at skabe kulturarrangementer på torvet, men er for tiden udfordret af kun at bestå af fire bestyrelsesmedlemmer, oplyser formanden.

- Vi mangler folk og har søgt folk om at hjælpe os, for i øjeblikket kan vi ikke løfte opgaven med vores arrangementer, når vi ikke er flere, siger Jens Østergaard og påpeger, at han har henvendt sig til Fredericia Kommune og frivillige organisationer for at høre om mulighederne for en håndsrækning.

Kommunale kroner kan bruges bedre

Om der skal ske noget med Axeltorv - og i så fald hvad - er endnu uvist. Ligesom resten af midtbyen indgår torvet i den midtbystrategi, der er under opsejling.

Selv er formanden for det, der tidligere hed Torvelauget, ikke modstander af, at der bliver lavet nye, rekreative tiltag på pladsen.

- Men at lave torvet til et parkeringsanlæg eller plante træer uden omtanke, vil jeg syntes, er synd. Der er masser af muligheder for at lave aktiviteter for eksempelvis skoler og seniorer på den åbne plads, påpeger Jens Østergaard.

Om Axeltorvs venner

På Axeltorvs Venners hjemmeside står følgende om foreningen:

"Foreningen Axeltorvs venner har sat en bestyrelse, som fokuserer på en stribe af aktiviteter, som kan give hele Fredericia en dejlig oplevelse, om publikum er unge eller ældre, så bliver der for noget til alle!

Traditionen med lørdagsmarkeder, kræmmere, god musik og fadøl fortsætter. Med løbende opgraderinger af musikken og pladsen vil vi gøre det mere attraktivt at være kræmmer på torvet, så hver torvedag bliver fyldt med et spændende udbud.

Vi vil lave et bredt samarbejde med hele Fredericias kulturliv, byens erhvervsliv og Strategi for udsatte i Fredericia.

Der vil være både børneunderholdning og familieunderholdning, rockkoncerter, open-air musicalforestillinger og julemarkeder, som alle bliver finansieret af kommune og erhvervsliv.

Overskuddet af arrangementerne fra øl og mad salg vil gå ubeskåret til at støtte de udsatte i Fredericia."

Han så gerne, at der i højere grad blev skabt et samarbejde om skabe liv. Dog anerkender han, at der tilbage 31. august var et offentligt møde om midtbyens udvikling, som han var forhindret i at deltage i grundet travlhed med sit arbejde.

- Mine erfaringer fra borgermøder er, at der ikke bliver eksekveret på, hvad borgerne siger. Men jeg skal gerne gøre det udsagn til skamme, hvis det viser sig at være forkert med midtbystrategien, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, det er overkill at bruge en million kroner på at undersøge, hvad der skal ske i midtbyen. Jeg ser hellere, at man lægger ressourcerne ud til folk, der sidder midt i problemstillingerne - såsom de kræfter, der er i Vendersgade og på Axeltorv, siger Jens Østergaard med henvisning til det beløb, kommunen har afsat i 2021 til udarbejdelsen af en midtbystrategi.

Jeg synes, det er overkill at bruge en million kroner på at undersøge, hvad der skal ske i midtbyen.

Jens Østergaard, formand for Axeltorvs venner

Han kommer samtidig med en stikpille til Fredericia Shopping, som ifølge Jens Østergaard ikke gør nok for at skabe liv i hele gågaden og bymidten.

- Jeg synes, det er lidt trist, at når man snakker om Fredericia Shopping, så er det med fokus på Gothersgade og Danmarksgade, når der sker kulturelle begivenheder, mens såvel Axeltorv og Vendersgade som resten af byen bliver overset. Shopping har været medvirkende til at sulte Vendersgade, Prinsessegade og Købmagergade, lyder kritikken.

Annonce

Byen og medlemmernes interesse

Ole Mortensen, der er bestyrelsesformand for Fredericia Shopping, deler imidlertid ikke Jens Østergaards holdning om, at Fredericia Shopping ikke ønsker at skabe aktivitet på eksempelvis Axeltorv. Det handler i stedet om at imødekomme både de steder, hvor folk af egen lyst søger hen samt handelsstandsforeningens medlemmer bedst, når Fredericia Shopping laver begivenheder - eksempelvis i forbindelse med Open by night.

- Som forening er vi sat i verden for at trække folk til midtbyen. De fleste af vores medlemmer ligger i centrum af byen, og det er deres kontingent, som går til events. Samtidig håber vi, at folk vil gå på Axeltorv, i Prinsessegade, på havnen og andre steder, så det bliver én stor og samlet oplevelse, siger Ole Mortensen.

Ole Mortensen, der er formand for Fredericia Shopping og indehaver af herretøjsforretningen Miami/Tøjeksperten i Gothersgade, mener, at det gælder om, at handelsstandsforeningens begivenheder er der, hvor kunder og byliv er samlet, samtidig med at man også skal have øje for, hvor medlemsbutikkerne er placeret. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Ole Mortensen nævner, at begivenhederne ikke må være målrettet den enkelte butik.

- Vi brugte heller ikke andre af byens pladser til events til den seneste by night. De fleste af de begivenheder, vi står for, er begivenheder, der bevæger sig rundt i byen, pointerer Shopping-formanden.

Han ser dog gerne, at der sker initiativer, som gør Axeltorv mere indbydende til ophold, når ikke der er torvehandel to dage om ugen. Han ønsker dog ikke at komme med forslag til, hvad det kunne være.

- Men der skulle gerne komme nogle gode input til både Axeltorv og byens andre pladser gennem de møder, kommunen afholder, siger han.

Input til Axeltorv ifm. midtbystrategi-workshop

Fredericia Kommune afholdt 31. august en åben workshop om udviklingen af midtbyen. Her var midtbyen delt op ved seks borde, hvoraf Axeltorv blev diskuteret ved et bord, som omhandlede Jyllandsgade/ Axeltorv/Østerstrand. Nedenfor er et udpluk af de input, der var målrettet Axeltorv:

  • Der ønskes bedre infrastruktur omkring Axeltorv med bedre p-muligheder.
  • Genskabe miljøet på Axeltorvet og måske med inspiration fra andre byer: Læ, skygge og bænke, som vender imod hinanden, så der kan snakkes.
  • Sæt borde og bænke op og giv restauranterne mulighed for at byde ind med gode madoplevelser.
  • Springvandet skal tilbage, men husk driften af det.
  • Kultur på Axeltorv – børnekor, amatørscene.
  • Drøm om en plads med kultur, torvehandel, udstillinger, musik, forestillinger - en plads omringet af restauranter.

Ifølge oversigten over Fredericia Shoppings medlemmer ligger kun ét medlem med indgang ud mod Axeltorv, nemlig natklubben AHA.

Jens Østergaard oplyser, at Axeltorvs Venner i løbet af 2021 har stået for to arrangementer, men har søgt kommunen om støtte til flere arrangementer uden dog at få svar.

Annonce
Elbobladet

Voldmester taler til cafémøde

Annonce
Elbobladet

Landsdækkende kæde kommer til Fredericia: - Det er et godt område for os

Annonce
Elbobladet

Fredericia bliver et nyt, grønt åndehul rigere - og du er inviteret

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Brandmand landede jobbet, han havde drømt om i 16 år: - Jeg bliver helt tændt af holdånden

Elbobladet

William Morris i ord og billeder

Elbobladet

Fredericias nye store gospelkor giver sommerkoncert

Elbobladet

Rigtig cirkus i Fredericia for første gang i tre år

Elbobladet

Sølvmedalje til Klara og Marco

Elbobladet

Præstens klumme: Guds rige er som et sennepsfrø

Elbobladet

Peter Schmeichel og medlemmer fra Magtens Korridorer skaber nyt Rock’n’Talk show

Annonce