Annonce
Elbobladet

Gymnasieelever fik besøg af Tue West og lærte om sangskrivning og om betaling for musik

Sanger og sangskriver Tue West besøgte en klasse på Fredericia Gymnasium for at tale om sangskrivning og rettigheder. Foto: Peter Friis Autzen
Alt for mange tror, at musik er gratis. Men i fredags gav sangskriver Tue West en gymnasieklasse i Fredericia mulighed for at mærke på egen krop, at sangskrivning er et arbejde, der bør lønnes.
Annonce

Fredericia: Det tog nogle timer, men der kom en sang ud af det.

I fredags besøgte sanger og sangskriver Tue West Fredericia Gymnasium for at mødes med en musikklasse og snakke sangskrivning med dem.

Besøget er led i en indsats fra organisationen Koda, der administrerer danske komponisters rettigheder, og formålet er blandt andet at overbevise den unge generation om, at musik ikke bare er noget, man kan kræve at få gratis. Musik er et arbejde og en vare, der kræver en indsats og blandt andet derfor bør prioriteres og betales.

Det er i hvert fald Kodas baggrund for at arrangere besøget. Men Tue West har en lidt anden indgangsvinkel til dagen med de unge fredericianere.

- Hvis nogle af dem drømmer om et liv som musiker og sangskriver, har de brug for at vide, at der findes muligheder for at tjene penge på det. Den slags har jeg efterhånden lidt erfaring med, og det har vi snakket en del om, siger han efter besøget.

Så for ham handler dagen ikke om at opdrage de unge til at betale for deres musik i stedet for at hente den via diverse gratiskanaler på nettet.

- For mig handler det her mindst lige så meget om at motivere de unge til at kunne administrere det liv, det er at være musiker. Og dét omfatter selvfølgelig at have styr på det der med rettigheder, siger Tue West.

Annonce

Skrev sang sammen

Arrangementet på Fredericia Gymnasium varede knap fire timer. Undervejs arbejdede holdet med at skrive en sang. Både med idéer på tavlen og med arbejde i grupper.

Og der kom også en brugbar sang ud af det. Eller sang-stumper, afhængigt af hvem på holdet man spørger.


De unge skal kunne administrere det liv, det er at være musiker. Og dét omfatter selvfølgelig at have styr på det der med rettigheder.

Tue West


Besøget sluttede med, at Tue West gav en mini-koncert solo med sin guitar og en looper (en elektronisk gadget, der gør musikeren i stand til at gentage stumper af musikken og dermed lægge flere lag på, red.).

Her spillede han blandt andet lidt musik af C.V. Jørgensen, som han er aktuel med i forbindelse med den anmelderroste "Teaterkoncert C. V. Jørgensen" - og skulle derefter skynde sig afsted for ikke at komme for sent til aftenens forestilling på Aarhus Teater.

Hvordan med rettighederne for C. V. Jørgensens musik? Afregnes der Koda-afgifter i forbindelse med din koncert her på gymnasiet?

- Til disse workshops er der max 30 deltagere. Det bliver derfor defineret som en klasse og undervisning. Hvis jeg for eksempel spillede en koncert på skolen for et større antal, ville man kunne afregne sangskriverne bag de sange, der blev spillet, lød det fra Tue West.

Det er vigtigt, at de unge forstår, at man kan tjene til dagen og vejen via sine musikrettigheder - og dermed også forstår, at musik ikke er gratis, lyder der fra Koda og Tue West. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

MX-30 scorer fem stjerner

Elbobladet

Fransk vintage jul

Elbobladet

Vælg te som du vælger din vin

Elbobladet

Kongehuset - fortid eller fremtid?

Elbobladet

Fredslyset 2020

Annonce