Annonce
Elbobladet

Har du det fint med få timers søvn? Det er en illusion

Det er de færreste, der har et biologisk søvnbehov på seks timer, så hvis du sover det antal timer hver nat, er din hjerne højest sandsynligt ikke den mest optimale udgave af sig selv. (Arkivfoto)
Selv om du føler dig udhvilet, vil for få timers søvn have konsekvenser for både din reaktionsevne, dit fokus og din selvindsigt.
Annonce

Føler du dig godt kørende efter fem-seks timers søvn, så er det højest sandsynligt noget, du narrer din krop til at tro.

For selv om du ikke mærker trætheden, så er du langt fra den mest optimale udgave af dig selv.

- Når man har sovet for lidt tre nætter i træk, kan man sagtens mærke, man er træt. Men den følelse vil man på længere sigt kunne vænne sig til at være i, siger Birgitte Rahbek Kornum, der er hjerneforsker og søvnekspert ved Københavns Universitet.

- Ens hjerne vænner sig derimod ikke til at sove for lidt, og den bliver dårligere til forskellige ting. Herunder vil evnen til selvindsigt blive forringet, forklarer hun.

Måler man hjernefunktionen, vil man blandt andet kunne se, at reaktionshastigheden er langsommere. Derudover vil man være dårligere til at fokusere og kan reagere mere uhensigtsmæssigt.

- Typisk vil man bare tro, at det er en del af ens personlighed, forklarer Birgitte Rahbek Kornum.

Seks gode råd til en bedre nattesøvn

Undgå motion de sidste timer inden sengetid.

Hold dig fra mails og andre arbejdsopgaver.

Ingen alkohol inden sengetid.

Læg mobilen fra dig, og læs i stedet i en papirbog.

Bliv ikke bekymret, hvis du vågner i løbet af natten. Det er helt normalt med opvågninger.

Hold soveværelset køligt.

Det er individuelt, hvornår ens søvnbehov er opfyldt, men de fleste skal have 7,5-8 timer, mens få procent kan nøjes med seks timer. En tilsvarende lille del vil have behov for ni timer.

- Man kan godt snyde organismen og vænne sig til at sove mindre, forklarer Poul Jennum, der er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin.

- Men det har den pris, at man øger risikoen for metabole sygdomme som overvægt og sukkersyge, og at man ikke er kognitivt velfungerende, tilføjer han.

Sover du derimod det antal timer, du biologisk set har behov for, er listen over de positive effekter lang.

- Man vil få det langt bedre om dagen. Blive mere frisk, mere glad, mindre deprimeret, mere opmærksom på andre mennesker og socialisere mere med folk, opremser Poul Jennum.

For at kortlægge dit egentlige søvnbehov, skal du undlade at sidde længe oppe, men gå i seng i ordentlig tid, så du har mulighed for at sove ud, inden vækkeuret ringer.

Kan du over længere tid ikke sove mere end seks timer, selv om du har afsat tid til det, er du formentlig en af de få procent med et mindre søvnbehov.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce