Annonce
Elbobladet

Hobby er ikke nogen guldrandet forretning: Specialbutik gør klar til at dreje nøglen om

Ægteparret Inger Marie Andersen og Leon Andersen på henholdsvis 70 og 72 år har drevet Hobby & Fest i 25 år. Men nethandel og stigende konkurrence fra supermarkeder og andre - samt måske også generelt faldende hobbykreativitet - gør det svært at følge med de stigende huslejepriser. Så nu gør de klar til at dreje nøgle om. Foto: Peter Friis Autzen
Det startede med et kræmmermarked - og det kommer formentlig også til at slutte på et kræmmermarked. Parret bag Hobby & Fest kaster tøjlerne og gør klar til at lukke.
Annonce

Fredericia: Faldende omsætning og stigende husleje. Det er ikke en bæredygtig kombination. Så nu gør Leon og Inger Marie Andersen klar til at lukke deres specialbutik i Vendersgade, Hobby & Fest.

- Det er da lidt trist. Vi har ligget her i 19 år. Men det ville blive en stille død, hvis ikke vi lukkede nu, siger Leon.

Parret lukker butikken med udgangen af februar.

- Så skal vi til at passe huset derhjemme. Og være mere sammen med børn og børnebørn, siger Inger Marie

Glæder I jer ligefrem?

- Njaaii. Det ville nok være for meget at sige. På en måde kommer det da til at gøre ondt at lukke. Vi kommer jo til at miste kontakten til kunderne, siger Leon, som forventer at fortsætte med noget nethandel og måske kræmmerhandel for at få tømt det store varelager.

Det kommer til at gøre lidt ondt at lukke. Men det bliver nu også dejligt at få lidt fritid.

Inger Marie Andersen

Annonce

Først var der kræmmermarkedet

Oprindeligt var Leon vicevært, og Inger arbejdede med kommunal rengøring.

Leon havde købt en hel masse værktøj, og parret blev enige om, at de ville forsøge at sælge det på et kræmmermarked.

- Og så blev vi lynhurtigt bidt af kræmmerlivet. Så vi passede vores arbejde i hverdagene og var kræmmere i weekenden. Sådan gjorde vi i fem år, siger Leon.

Derefter valgte de at etablere en rigtig butik. I første omgang lå den på Vesterbrogade, hvor der i dag er bagerbutik. Efter seks år her flyttede de butikken til Vendersgade, hvor den har ligget lige siden.

- Ved flytningen fordoblede vi omsætningen. Inger passede butikken, men jeg beholdt mit vicevært-job, så vi var sikre på at kunne betale huslejen og andre udgifter, siger Leon.

Det med at kunne betale sine regninger har altid været en prioritet for parret, fortæller de.

- Vi har aldrig haft kassekredit. Vi har kun udvidet sortimentet, når der var råd til at indkøbe varerne. Så selvom det er gået nedad i 10 år nu, kommer vi ud af det med skindet på næsten, siger Inger.

Derfor har parret kunnet fortsætte butikken, selvom nethandel og supermarkeders salg af hobbyartikler har presset omsætningen mere og mere gennem årene.

- Vi kørte videre, fordi vi kan lide det. Ellers skulle vi være være stoppet for mange år siden. Men for ikke at skulle betale for at gå på arbejde, stopper vi nu, siger Leon.

Annonce

Til sidst kommer kræmmermarkedet

Parret har ikke glemt den kræmmerbegejstring, der startede det hele.

- Mon ikke vi ender med at rykke ud til nogle kræmmermarkeder igen, siger Leon og smiler ved tanken.

Gennem årene har parret arbejdet seks om dage om ugen og kun holdt ganske lidt ferie. Ofte er ferierne brugt på at besøge familie i Norge og Tyskland. Fremover kan rejsemålene også gå andre steder hen. I hvert fald er de indstillet på at få fuld glæde af fritiden, når de ikke skal passe butik.

- Det glæder jeg mig til - men jeg kommer også til at savne butikken, siger Inger.

Mens ElboBladet er på besøg, går dørklokken en hel del gange. Nogle kunder ved nøjagtig, hvad de går efter. Andre kommer på jagt efter en kreativ idé og hjælp til at udføre den. Ingen går tomhændet ud igen.

- Kunderne er kede af, at vi snart lukker. De spørger "hvor skal vi så gå hen?". Det er et godt spørgsmål. Supermarkeder og andre butikker har en del hobbyvarer, men sjældent i samme kvalitet, siger Leon.

Heldigvis er der stadig nogle måneder til lukningen. Og derefter kan hobbyfolket formentlig stadig finde butikken på nettet. Og på kræmmermarkeder. Måske.

For Leons vedkommende startede det kreative liv med skibs-samlesæt af træ. I dag kan han hygge sig med at lave sangskjulere, som sælges i butikken. Inger er mere til strik og hækling. Foto: Peter Friis Autzen
Kunde Karin Christensen leder efter noget helt bestemt. Og i butikkens store udbud finder hun da også det, hun mangler. Foto: Peter Friis Autzen
Efter 25 år med butik sammen skal Inger Marie og Leon snart til at nyde noget, de ikke har haft meget af før: Fritid. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Elbobladet

Et liv i broget sammenhæng

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

25 år med malerbøtter og pensler

Elbobladet

Oplev flotte naturbilleder

Elbobladet

Drop-in-dåb i Fredericia Provsti

Elbobladet

Mad med mening og Karen Grøn

Annonce