Annonce
Elbobladet

Hvis du samler affald op i dag, smider du ikke affald i morgen

Charlotte Juul er projektleder på Affaldsindsamlingen under Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Asger Stage
Optimalt set burde det ikke kun være en kampagne at rydde op i naturen og på gaden. Men man må starte et sted, mener Naturfredningsforeningen.

Miljø: I denne uge er der affaldsindsamling overalt i Danmark. Og der er rigeligt at tage fat i.

- I år har vi særligt fokus på nogle affaldstyper, der er vokset i forbindelse med corona-pandemien, siger projektleder Charlotte Juul fra Affaldsindsamlingen.

Det drejer sig blandt andet om mundbind og affald fra takeaway-mad. Men også om pantløse dåser, som er smidt i naturen eller på gaden. Eller andre steder, hvor de ikke hører til.

Annonce

Kampagnen betyder blandt andet, at skoler og børneinstitutioner kan deltage i konkurrencen om 25.000 kroner til et grønt projekt. Ud over dén gulerod lokker kampagnen også med undervisningsmateriale, der kan skabe opmærksomhed på, at man bør tage hensyn til miljøet. Og lade være med at smide affald.


Det åbner øjne, når man ser hvor store mængder affald, der kan samles ind rundtomkring. Det er virkelig meget.

Charlotte Juul, Affaldsindsamlingen


Som altid samles og vejes der affald i alle egne af landet.

- Men blandt andet mundbind tæller vi op. De vejer jo ikke ret meget, men der er mange af dem, og vi vil gerne vide hvor mange, siger Charlotte Juul.

Skoler og institutioner er i gang på hverdagene, hvorefter kampagnen i weekenden retter sit fokus mod private, voksne og virksomheder.

Skal helst blive hverdag

Affaldsindsamlingen er en populær aktion. For eksempel deltager alle elever på Fredericia Friskole i affaldsjagten. De, der er fysisk til stede på skolen, rykker ud i byen efter en koordineret plan. Og de, der modtager hjemmeundervisning, rykker ud på gader og grønne områder omkring deres hjem.

- Det er fantastisk, at de alle går ind i det - og også, at de hjemmeunderviste er med. Dermed gør hjemmeundervisningen faktisk affaldsindsamlingen til en endnu større aktion. Dét er da at få noget godt ud af noget skidt, siger Charlotte Juul.

Men det er jo bare én dag - ikke hverdag?

- Det har du ret i. Det ville være godt, hvis alle ikke kun samlede affald op i forbindelse med kampagnen. Men vi tror på, at hvis man samler affald op i dag, smider man ikke affald i morgen. Blandt andet fordi man på sådan en kampagnedag får en bedre forståelse for, hvor store mængder affald, der ligger rundt omkring - selvom man måske synes, at man selv kun smider ganske lidt, siger Charlotte Juul.

Hun kan ikke dokumentere, at kampagnen på den måde smitter af på hverdagen.

- Men vi tror på, at det virker at lave kampagner som denne. Og hvad skulle vi ellers gøre?

Affaldsindsamlingen er en kampagne under Dansk Naturfredningsforening. Foto: Ditte Valente
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Færdig med at 'kigge på vinduer': Bent har fået ny livsglæde efter at gøre op med gangproblemer

Elbobladet

John kan fejre 40 år som mælkemand

Elbobladet

Happy jazz i Tøjhuset

Elbobladet

Vendersgade-butikker er frustrerede over sivegade-debat: - Hvorfor er der slet ingen, der spørger os?

Annonce