Annonce
Elbobladet

I fik huset: I er jo ikke københavnere

Annonce

Det er spændende at overtage et gammelt hus og forestille sig det liv, der er blevet levet her. Måske er det derfor, at der er så mange, som med stor fornøjelse har læst artiklen om tømrerlærling Kaj Elkjær, der for 80 år siden lagde en hilsen under gulvet i en lejlighed på Ørnevej. Her på siden kan I læse mere om tømrerlærlingen.

Min mand og jeg var så heldige at overtage et hus med en historie, da vi rykkede ind på 6. Juli Vej for små 13 år siden. I hvert fald kunne de tidligere ejere fortælle meget om huset, som de havde plejet og passet i 51 år. Vi er blot det tredje hold ejere, siden huset blev opført i 1927 af en viceskoleinspektør på Købmagergades Skole. Vi købte huset af det sødeste ægtepar Christiansen, som også havde været lærere på Købmagergades Skole.

Da vi renoverede huset, håbede vi at støde på flere hemmeligheder. Ikke mindst da vi fik øje på en stor gammel kuffert i skunken. Da vi med stor besvær fik den fisket ud, var den dog ganske tom. Vi fandt også mange aviser, som var blevet brugt til at isolere med. Det var et slaraffenland for et par avismennesker som os.

I avisstakken var der adskillige eksemplarer af avisen Land og Folk, der var partiorgan for det nu hedengangne DKP, Danmarks Kommunistiske Parti. Ægteparret Christiansen havde ikke forekommet os at være særligt politisk anlagt. Det var næppe kommunisterne, som havde fået deres stemme, tænkte vi.

Vi er blot det tredje hold ejere, siden huset blev opført i 1927 af en viceskoleinspektør på Købmagergades Skole.

Men så kom vi i tanke om, at Christiansen-parret havde fortalt os, at da de første huse blev opført uden for volden, var det et krav, at hvert hus skulle indeholde to boliger. Bolignøden var stor i 1920'erne, og det var en måde at løse den på. Det var også forklaringen på, at huset fortsat var forsynet med to ringeklokker. Og da aviserne blandt andet var fra krigens tid, kunne der meget vel have boet nogle modstandsfolk. Det var jo en kendt sag, at der i modstandsbevægelsen, som var stor i Fredericia, også var en del, som var kommunister - eller blev det i forbindelse med besættelsen af Danmark.

Christiansen-parret har på en måde været med os i alle de år, vi har boet i huset. selv om de ikke længere er her. F.eks. når vi fra sidst i juni måned plukker smukke velduftende roser ind fra haven. En gang var det en stor frodig rosenhave, som Christiansen møjsommeligt havde anlagt. I dag har de knap så dygtige havefolk formået at reducere rosen-bestanden ad helt naturlig vej.

Vi er glade for, at vi fik lov til at købe huset, selv om vi ifølge ejendomsmægleren ikke leverede det højeste bud. Men hvorfor så, spurgte vi dengang? "Fordi I ikke er københavnere", lød svaret. Og fordi Christiansens regnede med, at vi nok skulle passe godt på deres hus. Vi har forsøgt at gøre vores bedste. Men så dygtige husejere som Christiansens bliver vi nok aldrig.

Annonce
Annonce
Elbobladet

Fredagsjam på Tøjhuset genopstår

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Ugens hund: Debbie elsker eventyr

Annonce