Annonce
Elbobladet

Infomøde: Det er let at redde liv, når nogen har taget en overdosis

Projekt Husvild Fredericia ved Niels Bakmann, Lone Grønbek (til venstre) og Heidi Bakmann, samarbejder med Anitidote Danmark om at få udbredt livreddende førstehjælp og modgift, der kan bruges når misbrugere tager en overdosis. Foto: Peter Friis Autzen
Kom til infomøde og lær, hvordan du redder livet på en person, der har taget en overdosis. Det er meget lettere, end du tror.

Fredericia: - I Danmark dør flere af en overdosis end af trafikulykker. Men det er faktisk ret let at redde livet på en person, der har taget en overdosis. Meget lettere, end folk tror.

Niels Bakmann er formand for Projekt Husvild Fredericia, der mandag 30. november byder på korte kurser og udlevering af antidote. Og han glæder sig til dagen, der kan blive afgørende for liv i Fredericia.

- Alle kan lære det her. Og alle er velkommen. Både misbrugere, pårørende, fagpersoner. Hr og Fru Fredericia kan være med. Alle kan redde et liv, siger han.

Det engelske ord "antidote" betyder modgift. På kurset, der finder sted i Det Bruunske Pakhus, vil man dels lære nogle førstehjælpsteknikker og dels få udleveret en særlig engangs-næsespray, der kan redde livet på en person, der har taget en overdosis.

Lær at redde liv - det er let

Mandag 30. november fra klokken 15.30-18.30 står Projekt Husvild Fredericia og Antidote Danmark klar på Det Bruunske Pakhus for at undervise kort i førstehjælp og brug af de særlige næsespray.

En eller flere undervisere fra Antidote Danmark står for undervisningen.

Næsesprayen er receptpligtig. Det betyder, at lægen på stedet skal registrere, hvem der modtager midlet.

Kurset varer 20-30 minutter og kan på grund af corona kun gennemføres med op til tre personer ad gangen. Derfor er arrangementet strakt ud over tre timer, så så mange som muligt kan komme til.

Tilmelding på 25 56 23 23.

- Næsesprayen virker på overdoser med 80 procent af alle slags opioider, siger Niels med henvisning til de midler, Fredericias misbrugsmiljø i mange år har været særlig plaget af, og som har givet byen øgenavnet Morfinbyen.

- Den virker hurtigt. Og det er ikke svært, siger Niels.

Annonce

Ufarligt og effektivt

De antidote-næsespray, der vil blive udleveret på dagen, kommer fra organisationen Antidote Danmark.

- Og næsesprayen kan ikke misbruges, understreger Lone Grønbek, der er kasserer i Projekt Husvild Fredericia.

Sammen med Niels og bestyrelsesmedlem Heidi Bakmann har Lone været på samme korte kursus i Odense. Og de tre glæder sig over at kunne tilbyde det i hjembyen.

- Fredericia har et misbrugsproblem med blandt andet morfin og opioider. Så det giver masser af mening at gøre det her netop i Fredericia.


Det virker. Det er let. Og næsesprayen kan ikke misbruges.

Heidi Bakmann


De tre understreger, at overdoser ikke kun forekommer blandt socialt udsatte. Misbrugsproblemet findes i alle samfundslag, og derfor kan det også give mening for folk i alle samfundslag at være i besiddelse af en modgift-næsespray.

Men risikerer en effektiv og let modgift ikke at få nogle misbrugere til at tage livsfarlige chancer og skrue op for deres stofindtag - fordi de ikke er bange for at dø?

- Nej. For misbrugeren vil ikke tage unødvendige chancer med de stoffer, han har knoklet for at skaffe. Hvis han gjorde det, skulle han jo bare ud at skaffe flere stoffer med det samme, siger Niels.

Næsesprayen udleveres forsejlet og pakket i små tasker, man kan have liggende i handskerummet, skrue fast på væggen eller have hængende om halsen.

- Det vigtige er ikke så meget, hvor man har den liggende, men at man altid ved, hvor den er. Og at man kan komme til den i en fart, siger Lone Gørnbek.

Næsesprayen, der kan redde mange med en overdosis, er forsejlet og udleveres i pakker, der er velegnede til at have på sig eller montere et fast sted - for eksempel på en væg. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Børn synger salmer i det fri

Elbobladet

Præstens klumme: Aprilsvejr!

Annonce