Annonce
Elbobladet

Jeppe fik en ny nyre: Livet skal bare gå videre

Jeppe Wulff Nørholm fra Skærbæk glæder sig over sin nye nyre - og over udsigten til at skulle videre med livet efter et år med studentereksamen, sygdom og transplantation. Foto: Peter Friis Autzen
Det passede rigtigt dårligt ind i gymnasietiden at blive nyresyg, men det kunne der ikke laves om, så Jeppe tilbragte en del af eksamentiden i dialyse.
Annonce

Skærbæk: - Jeg kastede blod op. Altså ikke kun blod, men opkast med meget blod i. Jeg tænkte "hvad fanden!", og mine forældre blev nervøse.

Jeppe Wulff Nørholm er 20 år og husker tilbage til en sommerdag i 2018, hvor han så den usædvanlige farve i sit opkast. I nogen tid havde han været udfordret af opkastninger og manglende appetit. Men nu var der for første gang et tydeligt tegn på, at noget var helt galt. Men hvad?

Jeppes nyrer fungerede ikke. Gennem længere tid var de blevet dårligere og dårligere, men uden at han havde bemærket det - hvilket er ret almindeligt for nyrepatienter.

I første omgang troede lægerne, at Jeppe manglede jern. Efter nogle måneder med jerntilskud blev han testet igen på sygehuset. En eftermiddag kom svaret.

- Vi sad ude på terrassen og spiste, da telefonen ringede. Kronisk nyresvigt, sagde de. Vi fik at vide, at vi godt kunne spise færdig - nu vi alligevel var i gang - men så skulle vi altså også køre til sygehuset i Kolding lige bagefter. Jeg nåede lige at pakke lidt tøj, og så tog vi afsted.

Jeg bruger ikke energi på at føle mig syg. Livet går jo videre.

Jeppe Wulff Nørgaard

Annonce

Dramatisk men også roligt

Jeppe fortæller afklaret og roligt om forløbet. Næsten som om han ikke har forstået, hvor syg han var. Eller måske er han bare kommet videre.

Det sidste er hans klare fokus: Livet går videre.

- Man kan ikke bare være syg. Livet fortsætter, siger han.

Men den dag, han fik den endelige diagnose, står alligevel ret klart i hans erindring.

- Det var 1. august 2018 - den dag, burkaforbuddet trådte i kraft. Det talte de om i TV2 News, som kørte på sygehusstuen, mens vi ventede på lægen.

Diagnosen gav med ét slag Jeppe udsigt til et liv med dialyse, medicin og/eller en organtransplantation.

- Men jeg gik mere op i, at jeg skulle i gang med 3.g et par uger senere, siger Jeppe.

I den sidste tid af 2.g. havde han kastet op ret tit, men holdt tempoet oppe ved hjælp af energidrikke og ungdommelig energi. Den model ville ikke fungere i al evighed.

Annonce

Dialyse og eksamenstanker

I første omgang blev Jeppe sat i dialyse-behandling, som fungerede om natten, mens han sov.

En slange ind gennem maveskindet pumpede væske ind og ud for derved at rense kroppen for de stoffer, hans nyrer ikke kunne rense væk. Til tider gjorde det ondt at koble sig på og af maskinen. Men det fungerede.

- Jeg sørgede for med det samme at gøre en rutine ud af det. Så jeg tænkte ikke så meget over det, og jeg kunne godt sove. Jeg følte mig ikke specielt syg, og jeg ville egentlig bare gerne gennemføre gymnasiet, siger han og tilføjer med et smil:

- Hvis jeg kom for sent i skole, kunne jeg altid spille dialyse-kortet og sige, at behandlingen havde drillet. Men det gjorde jeg nu ikke særlig tit.

Da eksamen nærmede sig, var den første dialyse-metode begyndt at drille. Så nu var Jeppe skiftet til dialysebehandling på sygehusene.

- Min sidste eksamen var i historie, hvor jeg trak en opgave om grundloven og om optakten til den franske revolution. Undervejs i forberedelsestiden var jeg til dialyse, men jeg fik læst op på emnet alligevel. Det gik ok. Jeg fik min studenterhue, som min mor satte på mit hoved, siger han.

Er selv organdonor

Allerede inden han opdagede sin egen sygdom, meldte Jeppe Wulff Nørholm sig som organdonor, så hans organer kan genbruges i tilfælde af hans død.

- Det giver god mening at hjælpe andre. Også efter sin død. Det er ikke noget, jeg sådan har talt med mine venner om, men her og nu vil jeg gerne opfordre folk til at tage stilling. De må selvfølgelig selv bestemme, om de vil være donor eller ej, men jeg synes det er en god idé at tage stilling, siger han.

Om hans sygdom gør hans egne organer ubrugelige, ved han ikke noget om.

- Min nyre kan nok ikke genbruges. Men måske kan andre dele, siger han.

Annonce

Transplantation

I det lange løb er transplantation den eneste rigtig gode behandling til en nyepatient. Men ikke alle nyrer kan bruges.

Jeppes mor meldte sig på banen og donerede en af sine nyrer.

Emnet var ikke til meget diskussion, og Jeppe har ikke ført lange samtaler om liv og død med sin familie i den sammenhæng.

- Det skulle bare gøres. Sådan var det, og jeg tænkte mere på, hvad jeg vil læse, når jeg skal uddanne mig videre.

Transplantationen skete ad to omgange på samme dag: Først blev hans mors ene nyre opereret ud og gjort klar.

Inden hendes operation talte de to hurtigt sammen.

- Vi sagde "hej, vi ses".

En time eller to senere blev Jeppe lagt i narkose for at få sin mors nyre indopereret.

- Jeg lagde mig over på operationsbordet, fik et drop monteret og en iltmaske på. "Nu kommer narkosen", sagde lægen. 15 sekundere senere vågnede jeg. Et helt andet sted og færdigopereret. Sådan føltes det: Lynhurtigt.

Gravhunden Perry holder øje med alt i familiens hjem og markerer tydeligt og ofte, når noget ikke er, som det skal være. Men Jeppe kan få Perry til at slappe af. Og vice versa. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Livet er gået videre

Jeppe har stadig ar efter både operation og dialyse. Han skal resten af livet have medicin for ikke at støde sin nye nyre fra sig - medicin, der desværre gør det lettere for ham at blive smittet af alle hverdagens bakteriemøder.

Men derudover føler han sig ikke syg.

- Jeg kan alt det, andre kan. Jeg kunne springe med faldskærm, hvis jeg fik lyst. Og jeg skal nok ud at finde et arbejde, indtil jeg læser videre, siger han.

Tilværelsen ligger foran ham - og kun med ganske få forhindringer.

- Jeg må for eksempel ikke spise for meget salat, siger han uden at se ud til at ærgre sig særlig meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Elbobladet

Baby-salmesang i Trinitatis Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Din vin kan være sminket med kemi

Elbobladet

Giv haven et eksotisk pift

Elbobladet

Opel sætter strøm til Vivaro

Annonce