Annonce
Elbobladet

Julie er med i X Factor: I mange år gav jeg ikke mig selv lov til at nyde musik - eller noget som helst andet

Musikken er en af de største glæder for Julie. Men også den knap et år gamle hund, Willo, kan bringe smilet frem. Og med de rigtige godbidder kan hun næsten flyve, som det ses. Foto: Søren Gylling
Efter mange år med psykiske udfordringer og et lavt selvværd har 17-årige Julie fra Taulov fundet sin stemme. Og den skal synge.
Annonce

Taulov: - Når jeg er inde i musikkens boble, tænker jeg ikke på andet. Dér er der kun nu'et, og jeg behøver ikke at tænke på hverken fortiden eller fremtiden. Det er noget af det bedste ved musik.

17-årige Julie Konstantin Berg Nielsen fra Taulov er med i X Factor, hvor hun efter sin audition fik et ja fra det samlede panel. Men i virkeligheden havde hun vundet, allerede inden hun stod foran Blachmann, Oh Land og Martin Jensen. Resten er bare et tv-program.

For Julie har i årevis kæmpet med angst, spiseforstyrrelser, tvangshandlinger, depressioner og psykiske udfordringer. De er der stadigvæk. Men de bestemmer ikke længere over hende.


Hvem er perfekt? Ingen! Heller ikke mig - og det har jeg endelig valgt at stå ved.

Julie Konstantin Berg Nielsen


- Jeg har været tilmeldt X Factor før. Men første gang fik jeg kolde fødder og meldte fra. Denne gang gennemførte jeg, siger Julie, der mødes med ElboBladet udenfor på terrassen.

Hun bor med sin familie på et af Taulovs højeste punkter. Herfra man kan skue ud over byen og det yderste af Kolding Fjord - eller råbe af himlen, hvis man vil det.

Annonce

Stærk skrøbelighed

Det var i september, at Julie stod skælvende nervøs foran de tre dommere og sang en nøgen udgave af Oh Lands "Love You Better".

Det vigtigste var at gøre det. At stå ved sig selv. Ros fra dommerne ville selvfølgelig være dejligt, men det var ikke det afgørende.

Dommerne kunne godt lide, hvad de hørte. Især var Oh Land påvirket af Julies insisterende sårbarhed. Så Julie gik videre. Hvad der siden er sket og kommer til at ske i X Factor-sammenhæng, er en hemmelighed.

Julie fortalte dommerne og seerne om sine udfordringer, og siden har TV2 og folkene bag tv-programmet stået klar til at beskytte hende mod pressen og andre effekter af at stille sig frem på skærmen med blottet sjæl.

Julie har blandt andet kæmpet mod spiseforstyrrelsen anoreksi. Her er hun til sin konfirmation. Privatfoto

- De har virkelig været søde og passet på mig, siger Julie, der har givet flere interviews til både ugeblade, tv og formiddagsaviser.

Hun har fået mange spørgsmål om sin baggrund, og hun har valgt at svare på de fleste. For nu handler det om endelig at stå ved, hvem hun er. Det skal til for at bane vejen for bedre at kunne mærke sig selv. Og for, at hun kan folde sin musik ud.

- Jeg drømmer om at leve med og af musik. Men nu må vi se. Jeg håber også at tage en uddannelse som mediegrafiker, siger hun.

Annonce

Har altid spillet og sunget

Musik er ikke en ny ting i Julies liv. Hun har blandt andet arvet en del af det musikalske indblik fra sin mor, der er musiklærer. Og hun spiller flere instrumenter.

- Mest klaver. De andre er kun til husbehov. Måske endda lige knap, siger hun.

Allerede i en tidlig alder begyndte Julie at lægge videoer på youtube med sin musik.

- Meget af det er ikke helt sprogligt korrekt, men hvem er det, når man er otte eller ti år? Hvem er i det hele taget perfekt? Jeg er i hvert fald ikke - og det har jeg endelig valgt at stå ved. Det betyder ikke, at alle mine problemer er løst, men nu behøver jeg ikke at lade som om. Det er dejligt, siger Julie og skutter sig lidt på den januar-kolde terrasse.

I mange år voksede Julies problemer hende over hovedet og holdt hende blandt andet fra at gå i skole. Nu går meget - men langt fra alt - bedre. Musikken er et dejligt tilflugtssted, hvor hovedet tømmes for tanker og bekymringer, fortæller hun. Foto: Søren Gylling

På græsplænen står en smeltende snemand. Han er begyndt at tabe ansigt. Det gør Julie ikke. Tværtimod.

- Jeg har altid identificeret mig med den musik og de tekster, jeg har lyttet til. Måske kan nogen også identificere sig med min musik og bruge den til noget. Det håber jeg. Musik skal være ærligt og menneskeligt for, at andre kan mærke den, fortæller Julie.

Hendes ærlighed rækker længere end mange andres: Hun fortæller om sine psykiske udfordringer og indlæggelser. Fordi de er en del af hende, og fordi hun bliver spurgt.

- Jeg står ved mig selv. Mange andre tegner et poleret billede af sig selv. Det gør jeg ikke længere. Det betyder, at jeg slipper for hele tiden at skulle leve op til noget, siger hun.

Annonce

Isoleret i årevis

De psykiske udfordringer har gjort, at Julie i årevis har været meget isoleret fra eksempelvis skolen.

- Jeg har stort set ikke gået i skole siden 3. klasse. I 6. klasse fik jeg anoreksi og havde det meget skidt. I den tid gav jeg ikke mig selv lov til at nyde noget. Heller ikke musik. Jeg følte ikke, at jeg havde lov til at nyde noget som helst, siger hun.

I dag er meget anderledes.

Fødselsdag med smil fra Julie. Privatfoto

- Meget inde i mit hoved er blevet bedre. Men jeg har stadig en spiseforstyrrelse og andre psykiske udfordringer. Det er svært at forklare, så andre forstår det. Men jeg har valgt at stå ved det nu. For det hjælper jo ikke at skjule det.

Musikken betyder mere og mere for Julie.

- Jeg har fundet ind til min egen stemme og min egen musik nu. Musikken handler ikke om at opnå noget.

Men i X Factor handler musik vel netop om at leve op til forventninger og om at opnå noget - altså at gå videre og vinde?

- Ja, måske. Og måske passer jeg ikke ind i det. Men det må nogle andre vurdere. Jeg kan bare godt lide at spille og synge. Så det gør jeg.

Julie har valgt at stå ved sine udfordringer og sin glæde ved musik. Derfor er hun med i årets X Factor på TV2. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Elbobladet

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

Elbobladet

De kridtede sko er klar i startblokken: Sådan forbereder de lokale butikker sig til at genåbne

Elbobladet

Fem planter der giver pangfarver i haven

Elbobladet

Sympatisk Hyundai i20

Elbobladet

Se fotos: Solopgang ved Lillebælt

Annonce