Annonce
Elbobladet

Karin har parkinsons: Min højre fod ville ikke med ud at løbe

Hvert år får omkring 800 i Danmark diagnosen parkinsons. I 2017 blev Karin Larsen fra Fredericia en del af den statistik. Foto: Peter Friis Autzen
Karin Larsen fra Fredericia har parkinsons sygdom. Det er en snigende sygdom, der griber ind i næsten alt, hun foretager sig.
Annonce

Fredericia: I 2013 går Karin Larsen ud på gaden med hundesnor i den ene hånd og et æble i den anden. Hunden trækker lidt i snoren, men ikke mere end den plejer, og Karin følger godt med.

Hun er i god form og har ingen problemer med at holde trit. Men da hun tager en bid af æblet, er der noget galt.

Hun kan ikke synke. Æble-bidden når kun halvt ned gennem halsen. Synke-muskulaturen er næsten ude af funktion, og æblestykket sidder fast. Det vil hverken op eller ned.

- Jeg bevarer roen, for panik hjælper ikke. Jeg står uden for et værtshus og beslutter mig for at blive stående der. På den måde sikrer jeg mig, at det bliver set, hvis jeg falder om, siger Karin.

Til sidst lykkes det hende at få æblestykket løs, så hun igen kan trække vejret.

Det var det første symptom, hun husker. Tre år senere fik hun diagnosen: Parkinsons sygdom.

Jeg tænkte på at springe ud. Men det kan man jo ikke bekendt over for dem nedenfor broen.

Karin Larsen

Annonce

Løbe-benet makkede ikke ret

Et andet symptom, som Karin husker fra årene før diagnosen, er, at hendes ene ben drillede, når hun var ude at løbe.

- Højre ben ville ikke, som det skulle. Foden slæbte sig lissom hen ad jorden, siger hun.

Set i bakspejlet kan hun godt se, at symptomerne var mange. Men fordi de begyndte at dukke op samtidig med, at hun døjede med andre helbreds-udfordringer - herunder brystkræft - forbandt hun symptomerne med anden sygdom.

- En dag fik jeg så ondt i benet, at jeg troede, jeg havde fået en blodprop. Så begyndte det andet ben at ryste, men det forbandt jeg med tanken om, at jeg havde dårligt blodomløb i det første ben. Og når jeg skulle tørre et bord af, kunne min arm ikke række langt ind til den anden side af bordet. Jeg fik føleforstyrrelser i fingrene, hvilket gav mig problemer med at rede mit hår og børste tænder. Og jeg begyndte at blive svimmel - for eksempel i børnehaven, hvis jeg var på forhindringsbane eller rejste mig op for hurtigt efter at have siddet ned i børnenes garderobe, siger Karin, der var pædagog i børnehaven Lucinahaven i Taulov.

Annonce

Tænkte på at springe

I Karins familie er der flere eksempler på sklerose.

- Så jeg troede, at jeg havde fået sklerose. Men efter scanningen sagde de "parkinsons".

Den dag, hun fik diagnosen, skulle hun på arbejde, og det var med tungt sind, hun gik fra toget til børnehaven.

- På broen over motorvejen tænkte jeg, at det jo ville være nemt at tage springet. Jeg tænkte på det. Men omvendt tænkte jeg også, at jeg jo ikke kunne være dét bekendt, siger hun.

Samme dag fik kollegerne besked på et personalemøde. Siden er Karin trappet ned til et flexjob, og hun er i børnehaven tre dage om ugen.

I fritiden finder hun blandt andet tid til en frivillig indsats for Parkinsonforeningen.

Hunden Kenzo er med til at holde Karin i gang med daglig gåtur og motion. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Træning og behandling

Livet med parkinsons sygdom er travl. Der er masser af træning og fysioterapi at passe. Mængden af medicin er stor, og kosten skal styres meget præcist.

- Nogle dage er gode, og andre er ikke, siger Karin, som glæder sig over at have mødt de andre i en parkinsons-gruppe hos fysioterapeuten.

- De er de dejligste mennesker, siger hun.

Hendes krop er blevet langsommere. Foreløbig har sygdommen mest sat sig på hendes højre side.

- Men jeg ved, at det er et spørgsmål om tid, før det breder sig til venstre side også. Parkinsons kan kun blive værre. Det bliver aldrig bedre, siger Karin, som har fortalt sine voksne børn om udfordringerne og om de tanker, hun har gjort sig.

- Jeg går ind for aktiv dødshjælp, siger hun og tilføjer, at dén kommentar måske virker for trist her og nu.

- Mit liv er værd at leve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Elbobladet

På den 2. side: Mormors jordbærhimmel

Annonce